EXPERTAL – Sprijin, prin cercetare, pentru obţinerea de produse alimentare mai sigure, optimizate nutrițional

Firmele private din domeniul agro-alimentar au posibilitatea să beneficieze de rezutatele unor cercetări punctuale pentru a obţine produse îmbunătăţite calitativ sau tehnologii noi, de a dezvolta metode analitice de laborator, de a elabora studii sau strategii, în cadrul unui proiect de cercetare al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare(IBA) Bucureşti. Este vorba de proiectul EXPERTAL -„ Valorificarea expertizei în cercetarea agro-alimentară prin transfer de cunoştinţe către mediul privat în vederea obţinerii de produse alimentare sigure şi optimizate nutriţional”, finanţat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020, prin care se încurajează (oferind finanţare prin contracte subsidiare) colaborarea dintre cercetare şi industria agro-alimentară, prin transferul de cunoştinţe către mediul economic privat, cu scopul de a crea şi a aduce pe piaţă alimente de înaltă calitate, optimizate nutriţional, sănătoase şi sigure, dar şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos, precum şi crearea unui mediu în care consumatorii să fie mai bine informaţi în alegerile pe care le fac.

Companiile pot beneficia de expertiza şi dotările Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare (IBA)

Prin aceste parteneriate, companiile sunt încurajate să ceară punctual asistenţă tehnică de la specialiştii IBA în domeniul lor specific sau să solicite un serviciu de cercetare. De asemnea, firmele beneficiare au oportunitatea să fructifice expertiza şi dotările IBA, şi chiar să rezolve prin proiecte comune probleme specifice, cum ar fi de exemplu diminuarea numărului de aditivi din alimente şi menţinerea cantităţii de nutrienţi din materiile prime, determinarea gradului de degradare a grăsimilor prin tratament termic sau îmbogăţirea conţinutului alimentelor în fibre. Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare (IBA) Bucureşti a încheiat, până acum 12 parteneriate cu firme private din domeniul agro-alimentar din România, în cadrul acestui proiect de cercetare, care a fost lansat în toamna anului 2016 şi care rămâne deschis şi se derulează până în 2021. Durata contractului subsidiar nu poate depăşi 24 de luni.

Dezvoltarea de produse pentru panificaţie patiserie

Companiile din domeniul panificaţie patiserie care accesează programul, pot beneficia, prin colaborare pe o temă de cercetare sau solicitând echipei IBA, prin tehnologia, laboratoarele şi specialiştii institutului, analiza acrilamidei din pâine, biscuiţi şi alte produse similare sau analize pe comportamentul reologic al aluatului, dar şi cercetări despre contaminanţi biologici şi chimici. Dezvoltarea de produse de panificaţie fără gluten, dezvoltarea de produse de panificaţie cu proprietăţi nutriţionale specifice, produse aglutenice cu batat (Ipomoea batatas), produse alimentare destinate diabeticilor sau influenţa procesului de măcinare al grâului asupra amidonului deteriorat pot fi alte teme de cercetare dezvoltate punctual pentru produsele sau producţia beneficiarului. Accesul la infrastructura se referă la accesul la aparatura de laborator, echipamente tehnologice specifice industriei alimentare, la instalaţii de procesare sau la intregul flux tehnologic al staţiilor pilot de procesare cereale, legume-fructe şi carne. IBA Bucureşti are 9 laboratoare şi 3 staţii pilot dotate cu aparatura de laborator şi echipamente tehnologice specifice industriei alimentare la cel mai înalt nivel tehnic. De asemenea, IBA Bucureşti are personal specializat în diferite sub-domenii ale cercetării în domeniul alimentar.

Testări şi evaluări

De asemenea, firmele partenere pot beneficia de testări de tipul evaluarea conţinutului de minerale, evaluarea migranţilor specifici ambalajelor, evaluare senzorială la ambalaje, evaluarea senzorială a produselor alimentare (produse de panificaţie, sucuri, gemuri etc.) sau stabilirea termenului de valabilitate a produselor alimentare. Prin acelaşi proiect, firmele din domeniul alimentar care îndeplinesc criteriile de eligibilitate stabilite de proiectul IBA pot obţine îndrumare şi asistenţă în vederea accesării unor baze de date ştiinţifice, expertiza alimentelor funcţionale, testarea conformităţii ambalajelor confom Legii 249 şi altele.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.