Determinarea facilă a activității amilazice din grâu

• Fundația pentru Cercetare în Domeniul Alimentației și Agriculturii (FFAR) acordă un grant de 835.888 de dolari Universității de Stat din Washington (WSU) pentru a dezvolta un test de alfa-amilază mai rapid, ieftin și precis.

Se urmărește obținerea unei soluții tehnologice care să fie utilizată în ferme și în silozuri fără instrumentele costisitoare și personalul specializat necesar în prezent. Metoda de analiză convențională pentru determinarea activității alfa-amilazei este cea bazată pe cifra de cădere sau indicele de cădere Hagberg și presupune imersarea unei soluții de șrot de grâu și apă distilată într-o baie de apă situată în preajma punctului de fierbere, amestecarea acestei soluții timp de 1 minut pentru facilitarea gelificării amidonului și măsurarea timpului necesar pentru ca o greutate prestabilită să traverseze acest gel. Cu cât activitatea amilazică va fi mai mare cu atât greutatea va traversa mai repede gelul, cifra de cădere având astfel o valoare mai mică.

Nivelurile ridicate de proteină alfa-amilază din grâu pot duce la un scor scăzut al numărului de cădere, un factor care determină calitatea și prețul grâului. Deoarece alfa-amilaza digeră amidonul, grâul cu un scor scăzut al numărului de cădere produce făină cu o capacitate de gelificare mai mică, ceea ce duce la obținerea de produse de panificație de calitate redusă, determinând scăderea semnificativă a prețului pe care îl primesc cultivatorii.

Determinarea facilă a activității amilazice

Testul actual al numărului de cădere a fost dezvoltat acum aproape 70 de ani și necesită echipamente mari, specializate, condiții de laborator și operatori experimentați. Din cauza cheltuielilor și a logisticii, majoritatea depozitelor de cereale nu au la îndemână un sistem de testare a numărului de cădere, a declarat FFAR. În cazul în care cultivatorii nu pot detecta grâul cu un indice de cădere scăzut, acesta se poate amesteca cu grâul sănătos în ferme, în silozurile de cereale sau în timpul transportului, compromițând în esență întregul lot și ducând la pierderi de milioane de dolari.

Un test rapid ar economisi resurse importante

„În fiecare an, fermierii își țin respirația în așteptarea de a afla dacă recolta lor de grâu trece de examen”, a declarat Dr. Angela Records, director științific al FFAR. „Permițând detectarea timpurie a numărului scăzut de căderi, această cercetare salvează grâul de calitate de la a deveni hrană pentru animale și economisește milioane de dolari pentru fermieri.”

În plus față de dezvoltarea de noi teste rapide, grantul include alte două componente pentru a ajuta cultivatorii să gestioneze alfa-amilaza. Prima constă în dezvoltarea unui sistem de avertizare timpurie a fermierilor cu privire la modelele meteorologice care ar putea provoca creșteri ale alfa-amilazei. Cea de-a doua constă în efectuarea de cercetări pentru o mai bună înțelegere a reglării genetice a alfa-amilazei. Acest lucru va oferi cercetătorilor instrumentele potrivite pentru a selecta soiuri de grâu care sunt mai puțin susceptibile la scăderea cifrei de cădere.

Determinarea facilă a activității amilazice

Cercetarea pentru dezvoltarea unui nou test rapid la fața locului a primit fonduri de coparticipare sau sprijin în natură și din partea EnviroLogix, HighLine Grain Growers, The McGregor Company, Washington Grain Commission, Wheat Marketing Center și WSU, pentru o investiție totală de 2 milioane de dolari.

The Foundation for Food & Agriculture Research (FFAR) construiește parteneriate între sectorul public și cel privat pentru a finanța cercetări îndrăznețe care să abordeze provocările majore din domeniul alimentar și agricol. FFAR a fost înființat în 2014 pentru a crește investițiile publice în cercetarea agricolă, în vederea umplerii lacunelor de cunoștințe și pentru a completa agenda de cercetare a Departamentului de Agricultură al SUA.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Mixurile de făină – ingrediente pentru o nutriție mai bună

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.