Cine spune că pâinea nu se va scumpi în acest an?

• Ministrul Agriculturii spune că regimul precipitaţiilor din acest an este unul favorabil pentru culturi, iar piaţa grâului este destul de stabilă.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că nu crede că preţul pâinii va fi majorat pe parcursul anului, deoarece este un an propice pentru agricultură. În plus, Oros a afirmat că piaţa grâului este destul de stabilă la nivel mondial.

Nici seceta de anul trecut nu a provocat o creştere spectaculoasă a preţurilor

„Eu am văzut şi anul trecut foarte multe asemenea declaraţii care au venit din diverse zone privind creşterea preţurilor la pâine. Anul trecut, când a fost şi debutul acelei crize când toate coridoarele de aprovizionare erau blocate, apoi a fost şi o secetă cumplită, aici în zona de SE a României, practic în toată zona Mării Negre, iar producţiile au fost diminuate cu aproximativ 35- 45% la cereale, nu s-a înregistrat o creştere spectaculoasă a preţurilor. Nici anul acesta nu ne aşteptăm la aşa ceva”, a declarat ministrul Agriculturii Adrian Oros.

2021 se anunţă un an propice agriculturii

De asemenea, ministrul  Agriculturii a spus că 2021 se anunţă un an propice agriculturii, iar piaţa grâului, cea care dictează preţul pâinii, este una stabilă la nivel mondial. „Regimul precipitaţiilor din acest an este unul favorabil pentru culturi, apoi piaţa grâului, pentru că preţul pâinii este dat de piaţa grâului la nivel mondial, piaţa grâului este destul de stabilă. Toate previziunile sunt că producţiile vor fi asemănătoare cu cele de anul trecut şi preţul nu ar avea de ce să crească. Datele pe care le avem până acum nu ne semnalează acest lucru”, a precizat ministrul Agriculturii.

Şi preşedintele ROMPAN afirma că în următoarele luni preţurile produselor de panificaţie nu vor creşte

Reamintim că şi Preşedintele ROMPAN, Aurel Popescu, afirma la sfârşitul lunii aprilie pentru Agerpres că „nu există niciun risc ca după Paşte să se majoreze preţul la produsele de panificaţie, deoarece vânzările scad de aproape 10 ori. Probabil către Crăciun, vom vedea ce va mai fi”.

Citiţi opinia referitoare la evoluţia preţurilor produselor de panificaţie în articolul „Cel mai vândut cozonac pe piața românească este cel cu nucă, stafide şi cacao.”