Dioxidul de titan nu este sigur ca aditiv alimentar

  • Comisia Europeană va propune statelor membre retragerea dioxidului de titan (E171), după ce Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA)  a emis pe 6 mai un aviz științific prin care a concluzionat că dioxidul de titan  „nu mai poate fi considerat sigur, ca aditiv alimentar”
  • Amidon de orez, posibil înlocuitor al dioxodului de titan în cofetărie

Dioxidul de titan, cunoscut și sub numele de colorantul E171, un pigment folosit pentru obținerea culorii albe într-o gamă largă de produse alimentare, „nu mai poate fi considerat sigur, ca aditiv alimentar”. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a emis, în 6 mai, un aviz științific în acest sens.
E171 este utilizat pe scară largă, sub formă de colorant, într-o serie de alimente precum produsele de cofetărie, prăjituri, deserturi, înghețată, biscuiți, batoane de ciocolată, produse de panificație și de patiserie sau suplimente alimentare. Nu are beneficii nutriționale sau funcționale în alimente.

Explicația EFSA

„Luând în considerare toate studiile disponibile și datele științifice, grupul a ajuns la concluzia că dioxidul de titan nu mai poate fi considerat sigur ca aditiv alimentar”, se arată într-o declarație a EFSA, care citează un înalt oficial, profesorul Maged Younes. „Un factor decisiv pentru a ajunge la această concluzie a fost că nu am putut exclude problemele de genotoxicitate după consumul de particule de dioxid de titan. După ingestia orală, absorbția particulelor de dioxid de titan este redusă, dar acestea se pot acumula în organism”, a adăugat el. Genotoxicitatea se referă la capacitatea unei substanțe chimice de a deteriora ADN-ul, materialul genetic al celulelor, care poate duce apoi la efecte cancerigene.

Urmează o perioadă de tranziție

Comisia Europeană va propune statelor membre retragerea dioxidului de titan (E171) după ce Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a anunțat că nu este sigur pentru consum. Cu toate acestea, având în vedere că EFSA nu a identificat probleme de sănătate imediate și acute, nu va fi implementată nicio acțiune imediată.
În schimb, o perioadă de tranziție adecvată va fi discutată cu țările UE-27 pentru a permite înlocuirea substanței acolo unde este necesar, a spus purtătorul de cuvânt, a explicat purtătorul de cuvânt al Comisiei.

Care ar putea fi implicațiile?

Asta în scopul de a „determina care ar putea fi implicațiile pentru evaluarea siguranței în utilizare a dioxidului de titan, de către FDA”, în condițiile în care acesta este în prezent aprobat în Statele Unite, ca o aditiv exclus de la certificare . Între timp, furnizorii de coloranți alimentari, au prezentat o serie de oferte cu privire la modul cel mai bun pentru a înlocui agentul de albire, care este utilizat într – o varietate de branduri bine cunoscute.

Peste 11.000 de produse alimentare din SUA conțin dioxid de titan

Potrivit Thea Bourianne, manager, soluții de consultanță la Label Insight, mai mult de 11.000 de produse din baza sa de date (din SUA) cu produse alimentare și băuturi conțin dioxid de titan, topul, pe categorii de produse fiind condus de bomboane (32%), urmat de brioșe și gustări (14%), prăjituri (8%), covrigi (7%), decorațiuni pentru copt (6%), gumă de mestecat (4%) și înghețată (2%). Ea a adaugat: „Este foarte probabil ca dioxidul de titan să fie utilizat în mult mai multe produse alimentare, deoarece este o culoare pentru care nu este necesară o mențiune explicită în lista de ingrediente.“

Înlocuirea dioxidului de titan din produsele alimentare, o provocare?

David Rigg, director de marketing, la nivel mondial la Sensiest Food Colors, a declarat că firma sa lucrează de mai mulți ani la găsirea unor alternative potrivite la dioxidul de titan având în vedere semnalele venite de la organismele de reglementare și de la alte organizații. „Pigmentul alb este folosit aproape în orice, de la gumă de mestecat și bomboane, la produse de patiserie, cremă de cafea, decorațiuni pentru torturi, umpluturi, sosuri, alimente pentru animale de companie și băuturi răcoritoare sub formă de pulbere, urmare a unor carateristici speciale: rezistență la prelucrare termică și la influența luminii, pH potrivit și insolubil în apă,” a spus Rigg. Care a precizat că „este o provocare pentru a înlocui în mod excepțional dioxidul de titan în toate rețetele. Dioxidul de titan este un pigment excelent de albire și este, de asemenea, destul de rentabil”.

Diferența de cost

Prețul poate fi, de asemenea, o barieră pentru tehnologii, a adăugat Rigg, care a spus că Sensient a reușit să reducă destul de mult costurile pentru unele aplicații. „În general, nu sunt disponibile opțiuni neutre din punct de vedere al costurilor. De-a lungul ultimilor ani, am lucrat din greu la eliminarea diferenței de cost dintre dioxid de titan și diversele alternative din gama Avalanche, și am obținut succes în unele aplicații , cum ar fi dulciurile sub formă de drajeuri.“

Amidon de orez, posibil înlocuitor al dioxodului de titan în cofetărie

Joe O’Neill, vicepreședintele diviziei vânzări și dezvoltărea afacerilor la A&B Ingredients, propune amidonuri de orez  ca înlocuitor pentru dioxidul de titan. Şi pretinde că aceste amidonuri sunt potrivite pentru a înlocui dioxidul de titan în produse de cofetărie și în gumele de mestecat, datorită dimensiunii reduse a particulelor și capacității lor de albire naturală.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.