• Puratos ridică la un nivel superior utilizarea beneficiilor cerealelor integrale în produsele de panificație cu ajutorul proceselor de germinare și fermentare.
Consumatorii din zilele noastre sunt din ce în ce mai conștienți de sănătate și de aportul pe care îl pot aduce alimentele pe care le consumă pentru o stare de sănătate cât mai bună.
Conform unui studiu recent Taste Tomorrow, consumatorii cer mai multă autenticitate, naturalețe și sănătate, fără a compromite gustul, iar cerealele integrale & semințele, alături de maia, răspund perfect acestei cereri în creștere, 80% dintre consumatorii europeni percepând cerealele integrale ca fiind ingrediente sănătoase, iar 84% dintre respondenții din România considerând pâinea cu maia mai sănătoasă.
Cerealele integrale sunt, de asemenea, o sursă importantă de fibre, iar 87% dintre consumatorii români spun că fibrele au un efect pozitiv asupra digestiei. Aceste tendințe arată clar că adăugarea de maia și de cereale integrale în pâine este o alegere inteligentă și gustoasă pentru o dietă mai sănătoasă.
În cadrul Puratos, se caută continuu soluții inovatoare care să permită brutarilor de pretutindeni producerea de pâini nutritive, ușor și fără bătăi de cap, care să deservească cerințele consumatorilor moderni. Una dintre provocările pe care Puratos a reușit să o depășească a fost de a duce beneficiile cerealelor integrale la un nivel mai sus, cu mai mult aport nutritiv și asupra gustului. A reușit acest lucru prin germinarea și fermentarea cerealelor integrale și a semințelor.
De ce folosirea de cerealele încolțite în brutărie?
Cerealele încolțite sunt boabe care au început procesul de germinare, transformându-se din semințe dormante în plante vii. În timpul încolțirii, boabele trec prin trei faze principale: selecția și hidratarea grânelor, activarea metabolismului endogen și creșterea rădăcinii. La Puratos, acest proces este oprit în momentul optim, pentru a păstra toate beneficiile nutriționale ale grânelor și se adaugă o a patra etapă unică – fermentarea naturală după încolțire, care îmbunătățește și mai mult profilul de aromă și valoarea nutrițională a cerealelor.
Cu ce beneficii vin cerealele și semințele încolțite?
În primul rând, cu un profil nutrițional superior: în timpul procesului de încolțire, boabele își transformă compoziția nutrițională. Stocurile complexe de amidon sunt descompuse în zaharuri simple, ceea ce adaugă o dulceață naturală produselor de panificație. De asemenea, nivelurile de vitamine și minerale, cum ar fi vitamina B9 și E, cresc semnificativ, iar fitatele, care inhibă absorbția mineralelor, sunt reduse. Un alt beneficiu este cel legat de digestie.
Știm din studiul Taste Tomorrow că 86% dintre respondenții români sunt de părere că îmbunătățirea sănătății intestinale are un efect pozitiv asupra bunăstării mentale. Astfel, cerealele încolțite pot fi de ajutor, întrucât enzimele eliberate în timpul germinării descompun moleculele complexe, cum ar fi proteinele și carbohidrații, în molecule mai mici, mai ușor de digerat. Acest lucru face ca produsele din cereale încolțite să fie mai ușor de digerat și mai bine tolerate de organism.
Gust bogat și textură unică
Un al treilea beneficiu este legat de gustul bogat și textura unică. Procesul de încolțire și fermentare dezvoltat de Puratos adaugă o gamă largă de compuși volatili care contribuie la un profil de aromă complex, cu note fructate, malțate și caramelizate. Textura cerealelor încolțite este, de asemenea, distinctă, oferind o senzație de „explozie de arome” la fiecare mușcătură.
Specialiștii Puratos cred cu tărie în beneficiile cerealelor încolțite. Procesul de obținere a acestora implică doar trei ingrediente: boabe, apă și timp. Se trece prin toate cele trei etape ale încolțirii: înmuierea, germinarea și creșterea. În plus, se adaugă o etapă unică de fermentare naturală, care nu necesită microorganisme suplimentare, deoarece acestea sunt deja prezente în mod natural pe boabe. Acest proces poate dura între 72 de ore și 8 zile, în funcție de tipul de cereale utilizat.
Fermentarea naturală este un pas esențial în procesul de încolțire, care aduce multiple beneficii produselor finale, de la gust mai bogat, cu note fructate, malțate sau caramelizate, la profil nutrițional îmbunătățit, prin descompunerea fitatelor, compuși care inhibă absorbția mineralelor. Astfel, mineralele devin mai disponibile pentru absorbția de către organism, îmbunătățind valoarea nutrițională a produselor.
Cerealele integrale
Cerealele integrale au fost întotdeauna parte din dieta noastră. Abia odată cu revoluția industrială și apariția noilor tehnologii de măcinare au apărut cerealele rafinate, care conțin doar endospermul. Deși cerealele rafinate au devenit populare datorită texturii fine și duratei de viață mai lungi, acestea au un profil nutrițional inferior față de cerealele integrale.
Astăzi, consumatorii sunt din ce în ce mai conștienți de legătura dintre sănătate și alimentație. Conform sondajului Taste Tomorrow, pâinea bogată în fibre și pâinea cu mai multe cereale sunt cele mai preferate tipuri de pâine pentru o dietă mai sănătoasă. Peste 40% dintre consumatori spun că ar consuma mai multă pâine de acest tip ca parte a unei diete sănătoase. Pâinea cu maia ocupă locul trei, cu aproximativ 25% dintre consumatori afirmând că ar consuma mai multă pâine cu maia pentru o dietă mai sănătoasă.
Un plus de creativitate
Cerealele încolțite de la Puratos sunt extrem de versatile și pot fi utilizate într-o gamă largă de produse de panificație, de la pâini rustice și chifle, până la produse de patiserie. Ele oferă o modalitate inovatoare și ușoară de a reinventa categoria actuală de produse de panificație, aducând un plus de creativitate și diferențiere.
Produsele din gama Softgrain includ combinații variate de cereale și semințe încolțite, care sunt îmbogățite și mai mult, prin infuzarea lor în maiele lichide, fie de grâu, fie de secară, în funcție de grânele conținute. Maiaua oferă un gust bogat precum și o textură ușor de savurat cerealelor și semințelor. Prin hidratarea acestora în maia obținem o pâine gustoasă, hrănitoare și proaspătă pentru mai mult timp.
În concluzie, utilizarea cerealelor încolțite în produsele de panificație nu doar că îmbunătățește profilul nutrițional și digestibilitatea acestora, dar adaugă și o aromă și textură unice care sunt apreciate de consumatori.
Puratos se angajează să continue să inoveze și să ofere produse de cea mai înaltă calitate, care să răspundă nevoilor și preferințelor consumatorilor moderni și să deschidă noi oportunități de dezvoltare pentru producătorii din România.
Material realizat de Puratos România
Articol editat de Gabriela Dan, Redactor-Șef Arta Albă
Citiți pe Arta Albă și: Puratos anunță principalele tendințe în panificație, patiserie, cofetărie și ciocolaterie