Cea mai scumpă pâine din lume

• Cea mai scumpă pâine din lume conține aur și argint comestibil și a fost coaptă în cuptoarele unei brutării spaniole.

Spania pare să fie în top când vine vorba de produse alimentare scumpe. Nu numai că este patria celei mai scumpe șunci din lume, Jamón Ibérico, dar națiunea iberică se mândrește și cu titlul de patria celei mai scumpe pâini din lume.

Dar cât de scumpă este această pâine? În martie 2021, un articol apărut pe portalul de știri Madrid Metropolitan transmite că o pâine din acest sortiment, de dimensiuni medii, s-a vândut cu aproape 2.000 de dolari americani! Ce ar putea determina pe cineva să plătească atât de mult pentru o singură pâine? Cel mai probabil, să poată spune că a făcut-o…

Această pâine de lux din aluat cu maia, care a fascinat clienți bogați din Orientul Mijlociu, Rusia și China, este scoasă la vânzare cu 1.480 de euro la brutăria Pan Piña, din satul Algatocin, situat în provincia spaniolă Malaga, regiunea Andaluzia, în sudul Spaniei.

Cea mai scumpă pâine din lume

Ani de experimente

Creatorul acestei pâini exotice cu aur și argint este Juan Manuel Moreno, managerul brutăriei spaniole fondată de bunicii soției sale în anii 1940 și preluată de acesta când afacerea era pe cale să se închidă.

Moreno a explicat într-un interviu exclusiv pentru Metropolitan Press că i-a venit ideea de a crea pâinea de lux atunci când a aflat că cea mai scumpă cafea din lume se vindea la un magazin din satul învecinat, Marbella. Pâinea a devenit rapid un succes printre turiștii bogați din Costa del Sol, probabil datorită ingredientului său vedetă: aurul.

Departe de a fi un snob, Moreno și-a folosit priceperea în afaceri pentru a crea o pâine dezirabilă care să se adreseze celor mai bogați dintre noi, aflați în vacanță pe coasta Spaniei. Având în vedere că brutăria Pan Piña este încă în afaceri, se poate spune că strategia a funcționat. Așa că, după ani de zile de experimente cu folosirea de aur ca ingredient, a lansat această pâine care costă 1.480 de euro.

Cea mai scumpă pâine din lume

Povestea acestei pâini a început în 2016, când Juan Manuel Moreno a creat prima sa pâine făcută cu aur comestibil și grâu spelta. Grâul spelta, utilizat pe scară largă în Europa în timpul Epocii Bronzului și în epoca medievală reintrase în forță în atenția gurmanzilor, ca variantă mai sănătoasă decât grâul obișnuit. Pâinea a fost pusă în vânzare la prețul de 117 euro și în acel an s-au vândut 150 de pâini.

Pâine artizanală de lux

Moreno a explicat: „Am folosit aur comestibil, care este sănătos și benefic atunci când este folosit în proporțiile corecte. De fapt, se spune că aurul a fost consumat încă din timpul dinastiilor antice chinezești, iar în prezent este folosit în medicina chineză, la fel ca și argintul, considerat, de asemenea, sănătos.”

Un an mai târziu, brutăria lansează un alt tip de pâine, folosind de asemenea aurul ca ingredient, dar de data aceasta utilizat la exterior, pentru a da „pâinii un aspect 3D”. Această pâine avea ca ingrediente principale quinoa și chia. Brutăria a lansat apoi o pâine la prețul de 192 de euro, dar de data aceasta a adăugat și argint în rețetă.

După ani de experimente, Moreno creează cea mai scumpă pâine din lume, folosind din nou aur și argint, dar de data aceasta în trei formate diferite: praf, fulgi și foiță pentru a conferi produsului final un aspect 3D. De asemenea, utilizează pentru decorare flori naturale și desene realizate din malț.

Potrivit lui Moreno, fiecare pâine, care cântărește doar 400 de grame , are ingrediente în valoare de 900 – 1.100 de euro. Toate pâinile sunt făcute 100% manual, folosind făinuri de foarte bună calitate, iar costul poate varia puțin în funcție de prețul aurului de pe piață, deși a adăugat că prețul pentru clienții săi va fi „întotdeauna același”.

Succes neașteptat

Cea mai scumpă pâine din lume

Moreno a explicat că investiția merită, dar a adăugat că „nu am făcut-o cu scopul de a o transforma într-o afacere, dar până la urmă a devenit o afacere. În schimb, am făcut-o pentru a atrage atenția asupra brutăriei, astfel încât să putem vorbi despre pâinea tradițională, care este mult mai bună decât pâinea industrială, care este mai ieftină, dar mult mai puțin sănătoasă.”

Procesul de obținere a pâinii de lux durează aproximativ 18 ore, însuși motto-ul brutăriei fiind „Pâine fără grabă”. Brutarul a declarat că a vândut 96 de pâini din această pâine în 2020, ceea ce, potrivit lui, este un număr mare având în vedere blocajele cauzate de criza coronavirusului.

Printre clienții săi se numără un prinț din Orientul Mijlociu care a comandat 18 pâini pentru nunta sa, iar singura cerință este ca pâinea să fie comandată în avans, lăsând între 20 de ore și 2 zile pentru a fi pregătită, deoarece procesul este prea lung pentru a fi gata pentru clienți în scurt timp.

De asemenea, brutăria are un seif special în care sunt păstrate ingredientele prețioase. Brutarul declară că a avut nevoie de acest seif pentru a se asigura că nu rămâne fără ingrediente în cazul în care crește cererea pentru acest sortiment de pâine.

Brutăria are, de asemenea, o rutină zilnică care oferă pâine „fără grabă“ clienților obișnuiți. Moreno afirmă că peste 170 de tipuri diferite de pâine se vând în fiecare zi, adevărata vedetă a brutăriei fiind, de fapt, pâinea din hrișcă și quinoa, care se vinde cu 4,2 euro bucata.

Sursă foto: www.madridmetropolitan.com

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Alergiile alimentare și criza costului vieții

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.