Fermierii români lideri de piață la exportul de grâu

• Datele Comisiei Europene transmit că România este, în momentul actual, cel mai mare exportator de grâu din Europa.

În primele două luni ale anului comercial 2023-2024 început în iulie, România a devansat Franța în ceea ce privește exportul de grâu în afara spațiului comunitar, în timp ce importurile au scăzut față de anul anterior. Dacă până acum Franța, cel mai mare exportator din ultimii ani, a livrat doar 765.000 tone de grâu la export, România a exportat 1,26 milioane de tone de grâu, puțin peste cantitățile exportate în aceeași perioadă a anului comercial trecut.

Datele Comisiei Europene mai arată și că Polonia a livrat peste 927.000 de tone, iar Bulgaria peste 877.000 de tone. Peste 20% din grâul exportat din Europa în aceste două luni de la debutul anului comercial este originar din România.

Într-o licitație din data de 2 august, Autoritatea Generală pentru Aprovizionare din Egipt (GASC) a cumpărat 60.000 de tone de grâu românesc de la traderul internațional Viterra, ca într-o licitație din 22 august Egiptul să cumpere alte 60.000 de tone de grâu românesc de la Agro Chirnogi, cu livrare în perioada 5-20 octombrie.

La aceste cifre se adaugă o altă cantitate de 120.000 de tone de grâu din România ce va pleca către Egipt între 25 octombrie – 10 noiembrie în urma unei achiziții realizate de GASC în data de 29 august, aceste date nefiind incluse în statistica Comisiei Europene, care include date numai până la 27 august.

Fermierii români lideri de piață

Importurile au scăzut

Exporturile din primele două luni ale anului comercial 2023 – 2024 sunt similare cu cele din aceeași perioadă a anului trecut când au fost exportate peste granițele UE 1,25 milioane de tone. Pentru anul comercial 2021/2022 însă, exporturile din primele două luni au depășit cu puțin 1,7 milioane de tone.

Grâul românesc a avut cel mai scăzut preţ la licitaţie, de 261 dolari /tonă FOB (free on board), iar traderii susțin că plafonul de preţ neoficial stabilit de Rusia face grâul rusesc mai puţin competitiv. Egiptul este cel mai mare cumpărător mondial de grâu, un produs de bază necesar pentru a menţine programul de subvenţionare a pâinii, de care depind peste 70 de milioane dintre cei 103 de milioane de egipteni.

Importurile au scăzut și ca urmare a interdicțiilor impuse până în data de 15 septembrie exporturilor ucrainene. Pentru perioada analizată, România a importat aproximativ 59.500 de tone de grâu comun, cu aproximativ 60% mai puțin decât în perioada similară a anului comercial trecut când s-au importat 148. 000 de tone, din care aproximativ 92.000 de tone din Ucraina.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Studiu Eurostat – România se află pe locul 9 în UE la producția de înghețată

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente