Alergiile alimentare și criza costului vieții

• Alergiile alimentare sunt în creștere la nivel global, iar criza costului vieții pune o presiune semnificativă asupra celor care suferă de alergii care le pun viața în pericol.

Situația economică internațională a adus în atenția analiștilor și categoria aparte a consumatorilor care se confruntă cu o formă sau alta de alergie alimentară. Este bine cunoscut faptul că numărul persoanelor diagnosticate cu alergii alimentare este în creștere în întreaga lume, iar pe fondul crizei costului vieții  acest lucru reprezintă o problemă majoră.

A trăi cu o alergie alimentară potențial fatală înseamnă adesea să te bazezi pe produse alternative, fără alergeni. Dar, odată cu creșterea costurilor alimentelor, aceste produse au suferit majorări semnificative ale prețurilor, lucru constatat de către consumatorii dependenți de ele.

Alternativele fără alergeni sunt, de cele mai multe ori, mai scumpe decât omologii lor convenționali. Potrivit unui studiu realizat de Allergy UK, criza costului vieții a făcut ca prețurile acestor alimente să se dubleze. Studiul efectuat în Marea Britanie pe un grup de nouă alimente a demonstrat că alternativele fără alergeni costă cu până la 138% mai mult decât echivalentele lor.

Produsele fără alergeni mai scumpe

Alergiile alimentare

Un studiu anterior, realizat de agenția britanică Food Standards Agency, a arătat că persoanele cu alergii au o povară financiară cu 12% – 27% mai mare decât cele fără alergii. Și, pe lângă presiunea costului ridicat al vieții, acestui segment de populație i se adaugă și anxietatea de a avea acces la servicii medicale de urgență dacă consumă alimentele nepotrivite.

Cei 8 mari alergeni alimentari sunt laptele, ouăle, peștele, crustaceele, nucile, arahidele, grâul și soia. Însă, pe lângă o creștere a numărului de alergii în ultimul deceniu, pe listă au fost adăugați și alți alergeni, cum ar fi susanul, țelina, căpșunile. O îngrijorare majoră o aduce în ultima vreme faptul că, la unii oameni, mușcătura de căpușă din specia Lone Star a fost legată de dezvoltarea Sindromului Alpha-gal (AGS), care provoacă reacții alergice posibil fatale la consumul de carne roșie, la unele produse de origine animală, cum ar fi laptele, derivatele lactate și gelatina, precum la și unele produse farmaceutice.

Numărul celor diagnosticați cu alergii este în creștere în întreaga lume, multe dintre ele fiind mortale în eventualitatea în care intervenția medicală nu este rapidă. Și, chiar dacă există o gamă largă de teorii, nimeni nu știe cu siguranță ce determină această creștere.

În opinia specialiștilor, este un cumul de factori, care includ: schimbări în obiceiurile noastre alimentare (mai puține fibre, mai multe grăsimi și zahăr) care ne-au modificat microbiomul intestinal; utilizarea excesivă a antibioticelor, care de asemenea ne-a schimbat microbiomul.

Mai mulți factori vinovați pentru creșterea numărului de alergii

Nu ajută nici expunerea mai mică decât în trecut la bacteriile și virusurile „prietenoase”, strâns legată de utilizarea excesivă a detergenților concentrați și a produselor  antimicrobiene, la care se adaugă o expunere mai mare la poluanți și substanțe chimice cu care sistemele noastre imunitare nu ar fi trebuit să se confrunte. Și, nu în ultimul rând, stilul actual de viață sedentar, cu mai puține ieșiri în natură pentru a beneficia de influența luminii naturale a soarelui, atrage după sine carențe de vitamina D.

În lumea științifică teoria privind microbiomul și ipoteza barierei oferite de acesta este cea care are cea mai mare influență. Această teorie pornește de la premisa că celulele imunitare din piele, intestine, tractul respirator nu primesc amestecul potrivit de bacterii prietenoase, viruși, fungi și, prin urmare, nu sunt „antrenate” suficient, acest fapt ducând la dezechilibre precum alergiile.

Soluții pentru produsele fără alergeni

Marii producători din sectorul alimentar recunosc acest fenomen și îl văd atât ca pe o oportunitate de diversificare a gamei de produse, introducând în portofoliul lor și varietățile fără alergeni, cât și ca pe o necesitate de adaptare la cerințele pieței. Însă aceasta implică și costuri pe măsură, care se vor reflecta și în prețul produselor.

Pentru ca producătorii să reducă expunerea consumatorilor la produsele neadaptate afecțiunii lor, lucru care ar putea provoca reacțiile alergice neașteptate, există cel puțin o soluție evidentă: produsele destinate persoanelor care se confruntă cu alergiile alimentare să fie fabricate în instalații separate, pentru a garanta că nu există contaminare încrucișată.

Chiar, unele companii care produc alimente fără alergeni merg și mai departe, integrând laboratoare de testare la locul de producție. Prin verificarea punctuală a eșantioanelor de produse din loturile pentru alergeni se garantează astfel siguranța consumatorilor.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Hrișca – dar al naturii pentru sănătate

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.