Ziua Mondială a Ciocolatei – 7 Iulie

• 7 iulie 1550 este ziua în care delicioasa băutură pe bază de cacao a fost introdusă în Europa. 7 iulie este ziua în care pe tot globul este adus un omagiu ciocolatei. Primul magazin de ciocolată; Prima tabletă de ciocolată; Cea mai scumpă ciocolată; Cea mai mare ciocolată

Ziua de 7 iulie a fost aleasă pentru sărbătorirea ciocolatei în lume pentru că istoria consemnează că este momentul când, în 1550, delicioasa băutură pe bază de cacao a fost introdusă în Europa. Arheologii au descoperit însă dovezi despre prezența boabelor de cacao în alimentația omului în America de Sud datând de câteva mii de ani în urmă.

Prima tableta de ciocolată a fost fabricată în 1847, când englezul Joseph Fry a descoperit că, dacă amestecă untul de cacao cu pudra, poate ob­ține o pastă ușor modelabilă. În 1868, Cadbury, o micuță fabrică din Anglia, a produs prima cutie cu ciocolată. Prima ciocolată cu lapte o inventează însă elvețianul Daniel Peter, în colaborare cu Henri Nestle, în 1857.

Băutura zeilor, oferită de Montezuma

Potrivit unei legende, când exploratorul spaniol Hernando Cortes a ajuns în Mexic în căutare de aur şi argint, conducătorul aztec Montezuma a crezut că este o divinitate reîncarnată şi l-a întâmpinat cu un banchet somptuos unde  a servit a servit o băutură din cacao.

Boabele de cacao ar fi fost cultivate la început de civilizaţii străvechi din America de Sud, aztecii şi mayaşii fiind cei mai cunoscuţi între aceste populaţii indigene. Cuvântul modern „ciocolată” provine din două cuvinte din Nahuatl, o limbă vorbită de multe grupuri de azteci, „Xocolatl”, care în traducere directă înseamnă „apă fierbinte” şi „cacahuatl”, care se referea la o băutură amară din cacao servită la ceremoniile religioase.

Spaniolii au adăugat zahăr, dar au păstrat secretul 100 de ani

Când conchistadorii spanioli au ajuns în Lumea Nouă şi au început invaziile, colonizarea şi, în cele din urmă, distrugerea culturilor native, au descoperit şi valoarea cultivării boabelor de cacao. Au contribuit cu inventivitatea lor la reţeta băuturii de ciocolată adăugând zahăr şi condimente pentru a o îndulci.

De aici, ciocolata a ajuns populară în rândul spaniolilor, care au păstrat secretă metoda de producţie pentru aproximativ 100 de ani de la descoperirea lor.

Ciocolata se consuma doar la curțile regale

Până la urmă, ciocolata – pe atunci consumată doar sub formă de băutură – a ajuns în Franţa, apoi în Anglia, la curţile regale şi în case dedicate consumului de ciocolată, frecventate de elite. Ciocolata caldă era apreciată de clasa socială superioară pentru gustul şi beneficiile pentru sănătate şi, cu timpul  şi-a câştigat reputaţia de afrodisiac.

Fabrica batoane ciocolata

Primul magazin de ciocolată s-a deschis în 1657

În Franţa, ciocolata era ridicată la stadiul de simbol, rezervat prin decret regal doar membrilor aristocrației. Englezii au fost mai pragmatici în ceea ce privește ciocolata şi oricine avea bani o putea cumpăra. În 1657, s-a deschis primul magazin de ciocolată la Londra. Ca şi magazinele de cafea, aceste locuri erau frecventate de înalta societate.

Ciocolata a rămas un privilegiu al celor cu bani până la Revoluția Industrială, când au fost create noi tehnologii, ce au făcut ciocolata accesibilă publicului larg. Descoperă AICI  primele ciocolaterii din România

Prima tableta de ciocolată a fost fabricată în 1847

În 1828, Conrad J. van Houten a patentat o descoperire crucială pentru istoria ciocolatei. El a inventat metoda prin care untul de cacao putea fi separat de pudră. În acest fel, atât băuturile, cât şi prăjiturile cu ciocolată erau mult mai ușor de preparat. Prima tabletă de ciocolată a fost fabricată de Joseph Fry, în 1847, când a descoperit că, dacă amestecă untul de cacao cu pudra, poate ob­ține o pastă ușor modelabilă.

În 1868, Cadbury, o micuță fabrică din Anglia, a produs prima cutie cu ciocolată. Prima ciocolată cu lapte o inventează însă elvețianul Daniel Peter, în colaborare cu Henri Nestle, în 1857. Fineţea ciocolatei din prezent este datorată elveţianului Rudolph Lindt care, în 1879, a inventat o maşinărie specială care omogeniza ciocolata până în punctul în care devenea fină şi se topea în gură.

Ciocolata To’ak este cea mai scumpă din lume

Ciocolata To’ak este cea mai scumpă din lume. Un baton de 50 de grame este livrat ambalat într-o cutie din lemn de ulm, în care se găseşte şi un cleşte din lemn, special creat pentru a fi degustată ciocolata, şi o broşură de 116 pagini în care se regăsesc toate detaliile legate de originea boabelor de cacao. Costă 260 de dolari şi este considerată un lux.

Cea mai mare ciocolată din lume

Cea mai mare ciocolată din lume are 14 metri lungime şi 10 metri lăţime și a fost creată de compania „Cokoladnica cukrcek“ din Ljubljana, recordul fiind re­cunoscut în noua ediţie internaţională a Cărţii Recordurilor, „Guiness Book“. Ciocolata gigantică a fost pregătită din 28.000 de tablete mici, a fost „asamblată“, măsurată şi, în mare parte, mâncată, la Festivalul de ciocolată şi dulciuri din Radovljica, Slovenia din decembrie 2016.

Citiți mai multe pe site-ul Arta Albă: O nouă invenție majoră în domeniul ciocolatei, Ciocolata Roz (Ruby)

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.