Localuri celebre – Pastéis de Belém din Lisabona

• Pastéis de nata, micile tarte umplute cu cremă de ou, vanilie și scorțișoară, sunt printre cele mai faimoase și gustoase prăjituri portugheze. Patiseria Pastéis de Belém din cartierul Belém din Lisabona este recunoscută prin faptul că serveşte acest desert încă din anul 1837.

Pastéis de Belém, adică celebrele prăjituri portugheze pastéis servite în patiseria din cartierul Belém din Lisabona, sunt  unice, pentru că aici a fost oferit pentru prima dată acest desert în 1837, după o rețetă secretă moștenită de la călugării Mânăstirii Dos Jeronimos din vecinătate.

Acum, după mai bine de 200 de ani, în fața patiseriei Antiqua Confeitaria de Belem, din Capitala Portugaliei, este zilnic coadă pentru că turiști din toată lumea poftesc să se răsfețe cu delicioasele minitarte.

Pasteis-nata Arta Alba

Pastéis de nata, un brand portughez

S-ar părea că rețeta originală pentru Pastéis de Nata ar fi cunoscută numai de patiseria Antiqua Confeitaria de Belem. Cu toate acestea, reinterpretări sau prăjiturele cu gust uneori ușor diferit, se găsesc în mai toate patiseriile și brutăriile din Portugalia.

Totul este ca aceste mici tarte, crocante la exterior și cremoase la interior, să fie consumate calde, iar crema de ou să fie bine rumenită. În ultimii ani, rețeta adaptată a tradiționalului desert portughez a fost preluată și în multe cofetării din Europa.

Pasteis de nata Arta Alba

Legenda delicioaselor Pastéis de nata

Legenda spune că primele pastéis au fost create în spatele zidurilor mânăstirii Jeronimos, cu mult înainte de 1800. În acele vremuri, pentru a apreta lenjeriile și obiectele vestimentare albe din veșmintele călugărești, se folosea albușul de ou.

Pentru că se adunau astfel foarte multe gălbenușuri, bucătarii mânăstirii s-au gândit să le dea o folosință specială. Așa s-au născut în bucătaria Mânăstirii Jeronimos minitartele din foietaj umplute cu crema de ou și vanilie, pudrate cu scortișoară și zahar praf. Deși  prăjiturelele au început să fie gustate și apreciate și în afara mânăstirii, se spune că reteța a rămas bine păzită de călugări. Asta, până în 1820 când, la Revoluția liberală din Portugalia, toate mânăstirile au fost închise și evacuate.

Pastais de nata Arta Alba

Cum au fost salvate Pastéis de Belém

În vecinătate Mânăstirii Jeronimos din Belem exista atunci o mică fabrică pentru rafinarea zahărului care avea și magazin. Călugării alungați din mânăstire au găsit acolo salvarea lor și a micilor tarte cu cremă de ou vanilie. Așa, în magazinul rafinăriei de zahăr au început să se vândă tot mai bine Pastéis de nata.

Din 1837, s-a născut oficial patiseria care a devenit faimoasă pentru Pastéis de Belém, tartele făcute după rețeta secretă a călugărilor. Legenda mai spune că acum, rețeta originală o știu doar trei sau patru patiseri care, sunt atât de prudenți în păstrarea tainei, încât nu călătoresc niciodată toți în aceeași mașină.

Pastais de nata Arta Alba

Pastais de Belem Arta Alba

Vezi alte cofetării celebre: Stohrer, cea mai veche cofetărie din Paris

Localuri de bun-gust în Europa (1) – Gerstner Viena

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.