Tendințele în materie de etichetare și ambalare în industria de panificație și patiserie  

• Tendințele în materie de etichetare și ambalare în industria de panificație și patiserie evoluează pentru a răspunde nevoilor și preferințelor în schimbare ale consumatorilor.

Industriile de panificație și patiserie au fost întotdeauna o piatră de temelie a sectorului alimentelor de tip „grab and go“. Cu toate acestea, în ultimii ani, a avut loc o schimbare notabilă în preferințele consumatorilor, cu un accent sporit pe sănătate, sustenabilitate și personalizare. Ca urmare, etichetarea și ambalarea în sectorul produselor de panificație, patiserie și cofetărie au suferit o transformare semnificativă.

Etichetarea cu accent pe sănătate, ambalajele durabile, personalizarea și așa-zisul „storytelling“, sau povestea transmisă de produsul în sine, sunt factorii cheie care stimulează inovația în acest sector.

Tendințele în materie de etichetare și ambalare

Pe măsură ce consumatorii devin mai atenți la alegerile lor alimentare și la impactul asupra mediului, producătorii din industrie trebuie să se adapteze pentru a rămâne relevanți. Prin adoptarea acestor tendințe, brutăriile și patiseriile își pot crea o identitate distinctă, pot îmbunătăți experiențele clienților și pot contribui la un viitor durabil. Aceste tendințe le permit consumatorilor să ia decizii informate în timp ce savurează produsul preferat de panificație sau patiserie.

Transparență în ceea ce privește ingredientele – etichetare cu accent pe sănătate

Ca răspuns la interesul tot mai mare pentru un stil de viață mai sănătos, produsele de panificație sunt etichetate din ce în ce mai des cu informații nutriționale detaliate. Acest lucru le permite consumatorilor să facă alegeri conștiente și să își coreleze preferințele cu nevoile dietetice.

Consumatorii preocupați de sănătate doresc să știe ce ingrediente sunt folosite în produsele de panificație. Aceștia caută etichete care oferă o listă clară de ingrediente, în mod ideal cu ingrediente familiare și naturale. Brutăriile și patiseriile au început să folosească liste de ingrediente mai simple și mai curate, evitând aditivii artificiali, conservanții și cantitățile excesive de zahăr sau grăsimi nesănătoase. În plus, listele de ingrediente sunt simplificate pentru a le face mai ușor de înțeles, cu ingredientele recunoscute și naturale având prioritate. Unii producători includ, de asemenea, certificări cum ar fi cele organice, fără gluten sau vegane, ținând cont de preferințe și restricții dietetice specifice.

Tendințele în materie de etichetare și ambalare

Ambalajele durabile – impact redus asupra mediului

Industria de profil abordează în mod activ problemele de mediu asociate cu deșeurile de ambalaje. Producătorii din sector adoptă materiale de ambalare ecologice, cum ar fi materialele biodegradabile și compostabile, precum ambalajele pe bază de hârtie sau pe bază de plante. Designul ambalajelor devine mai minimalist, reducând excesul de material și asigurând reciclabilitatea.

În plus, anumiți producători își încurajează clienții să aducă recipientele lor reutilizabile, oferind stimulente pentru acest lucru. Prin reducerea dependenței de ambalajele de unică folosință, industria se străduiește să își reducă la minimum amprenta asupra mediului.

Tendințele în materie de etichetare și ambalare

Etichetare personalizată și ambalare artistică – adaugă un plus de valoare produselor

Brutăriile și patiseriile recunosc importanța creării unor experiențe unice și memorabile pentru clienții lor. Personalizarea a devenit o tendință cheie, cu opțiuni de ambalare personalizate disponibile pentru ocazii speciale, cum ar fi zilele de naștere, nunțile sau evenimentele corporative. Producătorii folosesc tehnici de imprimare inovatoare pentru a include nume, mesaje sau chiar fotografii pe ambalaje, adăugând o notă personală.

În plus, ambalajele artistice câștigă popularitate, cu modele complicate și culori vibrante care sporesc atractivitatea vizuală a produselor. Astfel de ambalaje nu numai că protejează produsele de panificație și patiserie, dar servesc și ca o formă de artă care atrage și captivează consumatorul.

Storytelling și Branding – modalități de a te pune în evidență

Pe o piață competitivă, mărcile de produse de panificație și patiserie se folosesc de storytelling pentru a stabili o conexiune emoțională cu consumatorii. Ambalajul este folosit ca mijloc pentru a comunica valorile, moștenirea și punctele unice de vânzare ale mărcii. Prin intermediul unor designuri atractive din punct de vedere vizual și a unor etichete informative, brutăriile împărtășesc povești despre originile ingredientelor lor, tehnicile de coacere și măiestria din spatele produselor lor. Această abordare ajută la construirea încrederii și loialității, deoarece consumatorii simt o legătură mai puternică cu mărcile care se aliniază cu valorile lor.

Tendințele în materie de etichetare și ambalare

Ambalaje inteligente

Progresele în tehnologie pot duce la dezvoltarea de soluții de ambalare inteligente pentru industria de panificație și patiserie. Acestea ar putea implica încorporarea de senzori, indicatori sau etichete RFID pentru a monitoriza prospețimea produsului, temperatura sau condițiile de depozitare. Ambalajele inteligente pot include, de asemenea, elemente interactive, cum ar fi codurile QR, care să ofere informații suplimentare sau să implice, într-un fel sau altul, consumatorii.

Ambalaje interactive și cu realitate augmentată (AR)

În efortul de a atrage consumatorii și de a crea experiențe memorabile, producătorii ar putea pe viitor explora folosirea ambalajelor interactive sau posibilitatea de a încorpora elemente de realitate augmentată în acestea. Acest lucru, care este deja folosit de către unii producători, implică scanarea ambalajului cu un smartphone pentru a debloca jocuri, rețete sau experiențe virtuale legate de produsele de panificație.

Tendințele în materie de etichetare și ambalare

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Mixurile de făină – ingrediente pentru o nutriție mai bună

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.