România are cele mai mici prețuri la pâine din UE. Consum pâine în 2021

• România are cele mai mici prețuri la pâine din Uniunea Europeană, dar înregistrează și  cel mai mare consum de pâine între țările din UE  • Consumul mediu lunar de pâine a fost de 7,2 kg, în primul trimestru

România are cele mai mici prețuri la pâine din Uniunea Europeană, fiind aproape la jumătate faţă de media din UE, potrivit Eurostat.  Totodată, deşi consumul de pâine în 2021 a fost de 7,2 kg, România înregistrează și cel mai mare consum de pâine între țările din UE.

Conform datelor pe 2019 publicate săptămâna aceasta  de Eurostat, citat de Agerpres, prețul pâinii și al cerealelor era cel mai ridicat în Danemarca, 53% peste nivelul din UE, urmată de Austria, 35% peste nivelul din UE, Luxemburg, Suedia și Finlanda, toate cu 27% peste nivelul din UE. În schimb, cele mai mici prețuri la pâine și cereale în 2019 au fost înregistrate în România, cu 44% sub nivelul din UE, urmată de Bulgaria, 33% sub nivelul din UE, și Polonia, cu 30% sub nivelul din UE.

Pret mic la paine

Prețurile la pâine în România sunt mai mici și faţă de ţările din Balcani

Datele Eurostat mai arată că prețurile la pâine în România sunt mai mici și decât în alte state din Balcani care nu sunt membre ale Uniunii Europene, precum Macedonia de Nord, Albania, Serbia și Bosnia Herțegovina. Practic, România are cele mai mici prețuri la pâine din toate cele 37 de state analizate de Eurostat, cu excepția Turciei (49% sub nivelul din UE). În 2020, prețul pâinii și al cerealelor în Uniunea Europeană a fost de aproximativ două ori și jumătate de ori mai ridicat în cel mai scump stat membru decât în cel mai ieftin.

Cel mai mare consum individual de pâine din Uniunea Europeană

Pe de altă parte, România are cel mai mare consum individual de pâine  din Uniunea Europeană. Deși consumul a scăzut marginal în ultimii cinci ani, în România se consumă anual 96 de kilograme de pâine și produse de panificație pe cap de locuitor, ceea ce înseamnă aproximativ 260 de grame pe zi, de persoană. Pe locul doi în privința consumului se situează Germania cu 72 de kilograme pe an pe cap de locuitor, urmată de Franța și Italia cu câte 69 de kilograme.

Consumul de pâine în 2021, primul trimestru

În primul trimestru din acest an, consumul mediu lunar de pâine şi produse de franzelărie în România a fost de 7,2 kg, conform Institutului Naţional de Statistică. Cu toate că a scăzut cu 10% faţa de consumul mediu lunar înregistrat anul trecut, rămânem în continuare ţara cu cel mai ridicat consum de pâine pe cap de locuitor dintre tările europene.

Consum paine 2021

Vezi AICI consumul de pâine în perioada 2012 – 2018 în articolul Piaţa pâinii între tradiţie şi inovaţie

 

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

  1. Da este adevarat ca este cel mai mic pret din UE, si din cauza asta si salariile lucratorilor sunt mici. Si nu numai atat din cauza pretului mic este si o risipa foarte mare. Cred ca o franzela de 300 g ar trebui sa fie cel putin 2,50 – 3,00 lei, si atunci si lucratorii vor avea salarii decente cat de cat si se va stopa si risipa!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.