Produsele de panificaţie, în topul importurilor în trimestrul I

  • În topul produselor agroalimentare exportate care au adus cele mai multe încasări în primul trimestru din 2021 a fost porumbul și grâul
  • Pe de altă parte, cele mai importate produse sunt porumbul, carnea de porc, produsele de panificaţie, biscuiţii

Deficitul României în comerţul cu produse agroalimentare a crescut cu aproape 66% în primul trimestru din acest an, comparativ cu anul trecut, până la 755,34 milioane de euro, potrivit datelor furnizate la solicitarea AGERPRES de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). În primele trei luni din 2020, deficitul înregistrat în comerţul cu produsele agroalimentare a fost de 455,5 milioane de euro.

Mai puține produse agroalimentare la export

În primul trimestru al acestui an, România a exportat produse agroalimentare în valoare de 1,74 de miliarde de euro, mai puţin faţă de perioada similară din 2020, când încasările din exporturile în ţările intra şi extracomunitare au depăşit de 1,97 miliarde de euro, conform analiştilor. Pe de altă parte, pentru importurile de produse agroalimentare s-au cheltuit în primele luni ale anului 2021 mai mult de 2,49 miliarde de euro, în timp ce, în perioada similară din 2020, sumele au fost uşor mai scăzute, totalizând 2,43 miliarde de euro.

În trei luni, porumbul exportat a adus încasări de 405,38 milioane de euro

Conform datelor MADR, în topul alimentelor exportate care au adus cele mai multe încasări în primul trimestru din 2021 au fost: porumbul, cu un total de 405,38 milioane de euro, seminţele de floarea-soarelui (173,45 de milioane euro), grâu şi meslin(amestec de grâu cu secară în proporție 2-1) (170,28 milioane de euro), ţigările de foi, trabucuri şi ţigarete (158,25 milioane de euro) şi alte tutunuri şi înlocuitori de tutunuri (74,88 milioane de euro).

Importuri de 103 milioane de euro pentru produse de panificație

Porumbul ocupă prima poziţie şi în top 5 produse importate în perioada ianuarie – martie 2021, cu o valoare de 157,86 milioane de euro, urmat de carnea de porc proaspătă refrigerată sau congelată – 123,13 milioane de euro. De asemenea, în primul trimestru s-au mai cheltuit aproape 103 milioane de euro pe produse de brutărie, patiserie şi biscuiţi, 94,46 milioane de euro pentru preparate folosite în hrana animalelor şi 92,07 milioane de euro pentru preparate alimentare nedenumite.

„Seceta pedologică din anul agricol 2019-2020 a afectat sectorul agroalimentar”

România a încheiat anul 2020 cu un deficit de aproape două miliarde de euro în comerţul cu produse agroalimentare, în condiţiile în care importurile au urcat până la 8,9 miliarde de euro, iar exporturile s-au diminuat până la 6,9 miliarde de euro, conform datelor MADR. „Seceta pedologică din anul agricol 2019-2020 a afectat sectorul agroalimentar atât în ceea ce priveşte producţiile, cât şi exporturile, astfel încât deficitul balanţei comerciale cu produse agroalimentare în anul 2020 a fost de 1,937 miliarde euro, în creştere cu 58,1% faţă de 2019. Adâncirea deficitului schimburilor agroalimentare a fost determinată, în special, de scăderea puternică a exporturilor de grâu, porumb, seminţe de floarea-soarelui şi boabe de soia”, susţin reprezentaţii Ministerului Agriculturii.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.