Produse din plastic de unică folosinţă interzise prin Ordonanță

Ordonanţa care interzice punerea pe piaţă a anumitor produse din plastic de unică folosinţă a fost adoptată de Guvern, dar normele de aplicare se mai lasă așteptate

La propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Executivul a aprobat săptămâna trecută, Ordonanţa care interzice punerea pe piaţă a anumitor produse din plastic de unică folosinţă. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a precizat că urmează să fie făcute normele de aplicare, cu reguli pentru producători.  El spune că nu poate fi estimată cantitatea de produse din plastic care vor fi scoase de pe piață. Menționează însă că stocurile vor fi epuizate treptat, iar aceste produse vor fi înlocuite cu cele din materiale biodegradabile. Barna  a mai subliniat că magazinele își pot epuiza stocurile. Dar nu mai pot pune pe piață cantități noi de produse din plastic de unică folosinţă.

Până la epuizarea stocurilor

„Directiva privind plasticul de unică folosintă a fost transpusă în legislatie printr-o Ordonanță care introduce și în România obligațiile pentru reducerea plasticului din natură”, a declarat ministrul Mediului. El a precizat că urmează să fie făcute normele de aplicare, cu reguli pentru producători. Întrebat ce vor face operatorii economici care mai au pe stoc astfel de produse, ministrul Mediului a spus că acestea își pot epuiza stocurile, dar nu mai pot pune pe piață cantități noi, ci trebuie să le înlocuiască treptat cu produse biodegradabile. „Stocurile pot fi epuizate, nu mai pot fi puse pe piaţă cantităţi noi. Nu mai pot ieşi cantităţi noi din fabricile din România, nu pot fi importate. Stocurile care astăzi sunt în piaţă se vor epuiza treptat şi vor fi înlocuite treptat cu produse ecologice”, a menţionat Barna Tanczos. Vezi aici textul  Ordonanței

Produsele din plastic de unică folosință pot fi vândute pe piețe nonUE

Ordonanța reglementează punerea pe piață a acestor produse, și nu se referă la producția de produse din plastic de unică folosință. Aceasta va fi permisă în continuare, dacă produsele vor fi utilizate pe piețele din afara Uniunii Europene.

Lista produselor din plastic interzise prin Ordonanță

De la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență, se interzice introducerea pe piață a următoarelor produse din plastic de unică folosință și a următoarelor produse fabricate din materiale plastice oxodegradabile:
• Bețișoare pentru urechi
• Tacâmuri – furculițe, cuțite, linguri, bețișoare chinezești
• Farfurii
• Paie pentru băuturi
• Agitatoare pentru băuturi
• Bețe care se atașează baloanelor sau care sprijină baloane, cu excepția baloanelor de uz industrial sau pentru alte utilizări și aplicații profesionale, care nu sunt distribuite consumatorilor, inclusiv mecanismele acestor bețe
• Recipiente pentru alimente, fabricate din polistiren expandat, cum ar fi cutiile cu sau fără capac, utilizate pentru a conține produse alimentare care:

(a) sunt destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet;
(b) sunt de regulă consumate din recipient;
(c) sunt gata de consum fără a necesita o pregătire suplimentară precum gătirea, fierberea sau încălzirea, inclusiv recipiente pentru alimente utilizate pentru meniuri de tip fast food sau alte meniuri gata pentru consum imediat, cu excepția recipientelor pentru băuturi, a farfuriilor, a pachetelor și foliilor din material flexibil care conțin produsele alimentare
• Recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv dopurile și capacele acestora
• Pahare pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv capacele acestora.
Fac excepție următoarele produse din plastic care sunt folosite în domeniul medical: bețișoarele de urechi, agitatoarele pentru băuturi, paiele din plastic de unică folosință; bețișoarele din plastic de unică folosință utilizate de un prestator de servicii medico-legale sau în scopuri științifice (diagnostic, educațional sau în cercetare).

Reducere progresivă a cantităților pentru pahare și cutii de plastic

Potrivit ordonanței de urgență, pentru anumite produse din plastic de unică folosință operatorii economici care le introduc pe piața națională sunt obligați să reducă progresiv cantitățile astfel: 5% pentru anul 2023, 10% pentru anul 2024, 15% pentru anul 2025 și 20% pentru anul 2026, raportat la anul 2022.

 

Lista produselor vizate de reducere:

• Pahare pentru băuturi, inclusiv capacele acestora
• Recipiente pentru alimente, cum ar fi cutiile cu sau fără capac, utilizate pentru a conține produse alimentare care:

a) sunt destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet;
b) sunt de regulă consumate din recipient;
c) sunt gata de consum fără a necesita o pregătire suplimentară precum gătirea, fierberea sau încălzirea, inclusiv recipiente pentru alimente utilizate pentru meniuri de tip fast food sau alte meniuri gata pentru consum imediat, cu excepția recipientelor pentru băuturi, a farfuriilor, a pachetelor și foliilor din material flexibil care conțin produsele alimentare.

Reguli noi pentru dopuri, capace si PET-uri

De asemenea, potrivit actului normativ începând cu 03 iulie 2024 produsele din plastic de unică folosință ale căror dopuri și capace sunt din plastic pot fi introduse pe piață numai dacă dopurile și capacele rămân atașate de recipiente în timpul etapei de utilizare preconizată a produselor.
Aceste produse sunt recipientele pentru băuturi cu o capacitate de până la trei litri, și anume recipientele utilizate pentru a conține lichide, cum ar fi sticlele pentru băuturi, inclusiv dopurile și capacele acestora și ambalajele de băuturi compozite inclusiv dopurile și capacele acestora.
Nu intră în această categorie recipientele din sticlă sau metal cu dopuri și capace din plastic sau recipientele pentru băuturi destinate și utilizate pentru alimentele destinate unor scopuri medicale speciale.

Ce se va scrie pe paharele de plastic

La data intrării în vigoare a ordonanței ordonanțe anumite produs din plastic de unică folosință introduse pe piață, trebuie să poarte un marcaj clar, lizibil.  Și care nu se poate șterge. El trebuie plasat pe ambalajul acestuia sau direct pe produs. Și va informa consumatorii cu privire la opțiunile de gestionare a deșeurilor pentru produs sau mijloacele de eliminare a deșeurilor care trebuie să fie evitate pentru produsul respectiv. De asemenea trebuie să se precizeze prezența materialelor plastice în componența produsului. Și impactul negativ asupra mediului rezultat din aruncarea produsului sau din alte mijloace necorespunzătoare de eliminare a produsului.

Produsele care intră în această categorie:
• Absorbante, tampoane igienice și aplicatoare de tampoane
• Șervețele umede, și anume șervețele preumezite de îngrijire personală și de uz casnic
• Produse din tutun cu filtre și filtre comercializate pentru a fi utilizate în combinație cu produse din tutun
• Pahare pentru băuturi.

Cu două luni întârziere

Directiva europeană (2019/904 ) privind limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului a intrat în vigoare din data de 3 iulie 2021.Actul normativ trebuia transpus în legislaţia ţărilor UE până la această dată. În România, directiva este transpusă cu aproape două luni întârziere față de termenul limită.

O soluţie de înlocuire a ambalajelor din material plastic sunt ambalajele BIO. Citeşte aici Ambalajele BIO, viitorul în panificaţie, patiserie, cofetărie

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente