Preţul pâinii a crescut cu 5,52%, față de anul trecut

Preţul pâinii a crescut cu 5,52%, față de anul trecut. Majorări semnificative au  înregistrat și alimentele de bază.

Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 8,71%, produsele alimentare cu 4,26%, iar serviciile cu 3,75%, potrivit informaţiilor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Preţurile de consum au crescut în luna septembrie 2021 cu 0,8%, comparativ cu luna august a acestui an.

De asemenea, indicele armonizat al preţurilor de consum în luna septembrie 2021, comparativ cu luna august 2021, este de 100,83%.

Cele mai mari creșteri de Prețuri

Cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la energie. În septembrie 2021, creşterile au fost de 24,65% pentru electricitate, 20,55% pentru gaze și 16,77% pentru combustibili, față de septembrie 2020.

O scădere nesemnificativă a înregistrat-o energia termică, aceasta fiind singura reducere de preț din luna septembrie.

Majorări semnificative s-au înregistrat și la alimentele de bază: preţul pâinii a crescut cu 5,52%, cel al cartofilor cu 12%, iar preţul uleiului comestibil, cu 23,84%.

Făina s-a scumpit cu 4,7%

În septembrie 2021 făina a ajuns să fie mai scumpă cu 4,7% față de luna septembrie 2020, arată datele INS. Și mălaiul s-a scumpit într-un an cu 4,9%.

Produsele de franzelărie şi specialităţile sunt mai scumpe din septembrie anul aceasta cu 5,4% față de aceeași lună a anului trecut. Per total, produsele de morărit şi panificaţie s-au scumpit în ultimul an cu 5,16%.

În august BNR prognoza pentru finalul de an o rată a inflaţiei la 5,6%

În luna septembrie 2021 rata anuală a inflaţiei a urcat la 6,3%, de la 5,3%, cât înregistra în luna august.

În luna august a acestui an, Banca Naţională a României prognoza pentru finalul acestui an o majorare a inflaţiei de până la 5,6%, conform unei prezentări realizate la acea vreme de guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu.

„După acest vârf, care este deja în prezent, inflaţia (…) va depăşi 5% sau va fi în jur de 5%. Şi subliniez acest lucru pentru că, de regulă, când noi facem o prognoză că, să spunem, la sfârşitul anului va fi 5,6%, cum este şi aici, există tendinţa să se spună aşa: Banca naţională prognozează de acum înainte o inflaţia de 5,6%, preţurile vor creşte cu 5,6%. Nu este aşa. Inflaţia e deja 5%, deci mai degrabă vedem, bineînţeles şi cu acţiunea politicii monetare, care a început deja să se întărească, mai degrabă vedem o temperare a creşterilor de preţ şi acesta este efortul nostru, să menţinem inflaţia între 5 – 5,5% până la sfârşitul anului. Pentru că apoi, datorită efectului de bază, indicele preţurilor de consum în ianuarie coboară deja sub 5%, pe la 4 şi ceva la sută. Am punctat şi trimestrul III şi trimestru IV, sfârşit de trimestru ca să vedeţi că acest 5,6% nu este o noutate. Nu este o prognoză că preţurile vor creşte de acum înainte.

Prognoza noastră este că, prin eforturi, inclusiv în domeniul monetar, vom reuşi să ţinem preţurile undeva între 5 şi 5,5%. Mă refer la indicele preţurilor de consum.

Deci creşterile din toamnă vor fi foarte mari. Pentru sfârşitul anului următor, datorită faptului că dispare şi efectul de bază din ianuarie cu electricitatea şi cel din vară cu gazele naturale, prognoza noastră este că indicele preţurilor de consum coboară la 3,4%”, susținea, în luna august,  Mugur Isărescu.

Citește în Arta Albă  și Industria de morărit și panificație cere sprijin, pe fondul scumpirilor

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.