Piața de panificație din România

• Piața de panificație din România: consumul în scădere, produsele de panificație artizanală preferate din ce în ce mai mult.
• Consumul de pâine la nivelul țării noastre a suferit o scădere în ultimii ani, după cum subliniază și Aurel Popescu, președintele ROMPAN.

„În ultimii ani se observă o scădere a consumului de pâine per total. Scade pentru că şi populaţia este în scădere, dar şi puterea de cumpărare este mai mică. Scade consumul pentru că tinerii consumă alte snackuri pe de o parte, iar pe de altă parte sunt persoane care vor să slăbească şi atunci renunţă la pâine“, afirmă acesta.

Datele de la Registru Comerțului arată că aproape 7.000 de firme activează în sectorul fabricării pâinii şi produselor de panificaţie, cifră care s-a menţinut constantă în ultimii trei ani. În total, aceste companii au raportat în 2021 (ultimul an pentru care există date financiare complete pentru toate sectoarele) o cifră de afaceri cumulată de aproape 8,5 miliarde de lei. Piaţa pâinii şi a produselor de panificaţie este una dintre cele mai importante din sectorul alimentar, românii fiind la nivel european unii dintre cei mai mari consumatori de pâine.

Piața de panificație din România

Însă comportamentul consumatorului în ultima perioadă s-a schimbat, preferințele îndreptându-se din ce în ce mai mult spre pâinea artizanală sau spre produse de panificație din făinuri speciale și semințe, în detrimentul pâinii simple albe. De altfel și Aurel Popescu afirmă acest lucru „Eu cred că o să crească consumul de pâine artizanală în viitor şi o să ia cotă de piaţă de la pâinea congelată în principal.“

Și, într-adevăr, în ultimii ani tot mai mulţi antreprenori au investit în deschiderea de brutării artizanale, unde produc nu doar pâine, ci şi alte produse de patiserie sau deserturi.

Piața de panificație la nivel de judeţe

Piața de panificație din România

Pe harta judeţelor în funcţie de numărul de firme şi de cifra de afaceri raportată de firmele din domeniul pâinii şi a produselor de panificaţie (cod CAEN 1071), Bucureştiul este cel mai bine situat şi ca număr de companii- peste 600 şi ca cifră de afaceri- aproape 700 mil. lei.

Judeţe precum Cluj sau Vâlcea, centre importante de producţie a pâinii, raportează și ele o cifră de afaceri îmbucurătoare. Președintele ROMPAN explică faptul că cifrele nu sunt neapărat în concordanţă cu puterea de cumpărare a locuitorilor dintr-o anumită zonă, având în vedere că sunt producători de pâine care livrează şi în alte judeţe sau chiar la nivelul întregii ţări.

Totuși, în judeţele unde puterea economică este redusă aşa cum este cazul Mehedinţi, Vaslui, Tulcea sau Giurgiu, cifra de afaceri a companiilor din sectorul pâinii este cu mult mai mică decât a producătorilor din judeţe precum Cluj, Timiş sau Ilfov.

Tot mai multe investiții în sectorul de panificație

Piața de panificație din România

În prezent în sectorul de panificație sunt în derulare mai multe investiții importante. În topul acestora se află compania Lantmännen Unibake România, cunoscută în special pentru producția de chifle pentru piața de fast-food, cu o investiţie de circa 100 mil.euro într-o nouă unitate de producţie în oraşul Pantelimon, lângă Bucureşti.

Antreprenoarea Elena Anastase, deținătoare a companiei Lidas din Tulcea, a demarat o investiţie de 46 de milioane de euro (jumătate din sumă fiind asigurată printr-un ajutor de stat) pentru construcţia celei de-a doua fabrici de panificaţie, în Cataloi. Aceasta este una dintre cele mai mari investiţii din sectorul de panificaţie din ultimii ani şi printre cele mai  mari făcute de un antreprenor român.

Nu în ultimul rând, La Lorraine, cu o fabrică în Câmpia Turzii, unul dintre principalii producători şi exportatori de produse de panificaţie şi patiserie precoapte, are un proiect de investiţii de 70 mil. euro pentru dezvoltarea activităţii în mai multe etape. Compania are în plan extinderea capacităţii curente de producţie prin instalarea a trei linii de producţie noi şi construirea unui depozit intermediar de mare capacitate.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Interviu cu Aurel Popescu – Președintele ROMPAN

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.