• Pasta de zahăr și foaia de vafă sunt două dintre cele mai populare suporturi pentru tipărirea de imagini comestibile folosite la decorare.
Imprimantele alimentare, echipamente specializate utilizate pentru a imprima imagini pe diverse suprafețe, au devenit în ultima perioadă o constantă în laboratoarele de cofetărie și patiserie. Popularitatea acestor imprimante a crescut exponențial deoarece permit personalizarea și decorarea produselor alimentare la nivel ridicat de detaliu și creativitate, dificil de obținut manual.
Imprimantele alimentare folosesc cartușe cu cerneală specială, certificată pentru consumul uman și baze comestibile pentru imprimare precum foile din pastă de zahăr sau foile de vafă/napolitană. Aceste cerneluri sunt fabricate din ingrediente alimentare sigure și sunt disponibile într-o gamă variată de culori. Procesul de tipărire pentru ambele tipuri de foi este exact la fel: pur și simplu se introduce foaia (de napolitană sau de pastă de zahăr) în tava de alimentare a imprimantei și se imprimă imaginea dorită.
Majoritatea imprimantelor alimentare sunt adaptări ale imprimantelor standard de birou, cum ar fi modelele Canon sau Epson. Acestea sunt modificate pentru a folosi cerneală alimentară și sunt configurate pentru a preveni contaminarea cernelii cu reziduuri nealimentare.
Pentru a crea designuri personalizate, utilizatorii folosesc software specializat care permite editarea și calibrarea imaginilor înainte de imprimare. Aceste programe pot oferi funcții precum ajustarea culorilor, adăugarea de text și alte elemente grafice.
De ce să adopți această tehnologie?
Pentru că permite realizarea de designuri unice și personalizate, fie că este vorba de fotografii, logo-uri, sau alte elemente grafice, economisește timp și efort comparativ cu decorarea manuală mai ales pentru cantități mari de produse și oferă detalii fine și culori vibrante care ar fi dificil de realizat manual.
Cel mai adesea, imprimarea de imagini comestibile se folosește pentru acoperirea torturilor, fie pentru ocazii speciale, cum ar fi aniversări sau nunți, fie pentru torturi personalizate cu teme specifice. Se utilizează și pentru decorarea prăjiturilor sau a biscuiților cu imagini detaliate sau diverse mesaje, precum și pentru crearea de decoruri intricate pentru macarons și cupcakes, produse foarte populare în cadrul evenimentelor.
Atenție însă! Aspectul imprimării depinde de tipul de foaie folosită și de calitatea cernelii alimentare. Alegerea unor foi și a cernelii alimentare certificate de calitate superioară oferă cele mai bune rezultate. Și, de asemenea, este important ca imprimantele alimentare să fie întreținute corespunzător pentru a preveni înfundarea duzelor și pentru a asigura o imprimare optimă.
Foile pentru imprimarea comestibilă
Alegerea utilizării pentru imprimanta alimentară a foilor de vafă sau a foilor de zahăr depinde de nevoile specifice ale proiectului de decorare, de bugetul disponibil și de preferințele personale în ceea ce privește textura și calitatea imprimării. Vom încerca să aflăm în cele ce urmează care sunt caracteristicile care diferențiază cele două suporturi comestibile pentru imprimare și care este alegerea potrivită pentru decorul dorit.
Foile de pastă de zahăr ( Icing sheets )
Aceste foi sunt alcătuite dintr-un strat foarte subțire de pastă de zahăr ( zahăr, sirop de porumb, amidon și alte ingrediente alimentare pentru o textură fină și flexibilă ) aplicată pe o bază suport. Sunt potrivite pentru vegetarieni sau vegani, sunt koser și nu conțin gluten.
Baza suport permite utilizarea foii de pastă de zahăr de către imprimantă fără probleme. Aceasta poate fi realizată din foi de acetat de plastic transparent sau din hârtie lucioasă tratată special pentru a putea fi utilizată în acest scop. Baza suport trebuie îndepărtată înainte de a aplica foaia de pastă de zahăr pe tort.
Foile de pastă de zahăr, cu un gust ușor dulce, sunt mai groase, mai flexibile și au o suprafață mai netedă decât foile de vafă, apropiindu-se foarte mult de glazura fondantă. Din acest motiv, imaginile imprimate pe foile de pastă de zahăr sunt de calitate superioară celor imprimate pe foile de vafă, cu culori mai vibrante și detalii mai fine. Totodată, pentru că sunt mai flexibile, asta le face și mai ușor de manevrat.
Imagini de o calitate deosebită
În funcție de necesitățile de decorare, producătorii de foi din pastă de zahăr oferă diverse variante a acestor foi. De pildă, cele mai subțiri foi din pastă de zahăr sunt utilizate pentru toppinguri de cocktail sau decorarea cafelelor, decorurile topindu-se complet în contact cu lichidul.
Foile din pastă de zahăr mai grose permit imprimarea unor imagini de o calitate deosebită, cu un timp de uscare rapid și funcționează cel mai bine pe decoruri complexe pe torturi, fursecuri, prăjituri și orice alte produse de patiserie. Acestea se așează plat pe suprafață și trebuie să fie lipite fie cu glazură, fie cu sirop de porumb sau un alt sirop asemănător. Foaia de suport se îndepărtează ușor, fără a fi nevoie de refrigerare sau încălzire.
Avantaje utilizării foilor de pastă de zahăr sunt clare: calitate superioară a imprimării cu imagini detaliate și culori vibrante, flexibilitate și ușurință în utilizare. De asemenea, foaia de vafă nu se topește pe glazură astfel încât, folosind foi de glazură pentru decorare, se obține un aspect mai uniform și mai finisat, la un preț însă mai ridicat decât al celor de vafă.
Foile de vafă/ napolitană ( wafer paper )
A doua bază comestibilă utilizată în laboratoarele de cofetărie este foaia de vafă / napolitană cunoscută și sub numele de hârtie de orez (rice paper) deși produsul nu se obține din orez ci este, de fapt, fabricat din amidon de cartofi, apă și ulei vegetal. Uneori, poate conține și alte ingrediente alimentare pentru a îmbunătăți textura și flexibilitatea. Este un produs vegetarian, kosher și fără gluten.
Foile de vafă sunt mai subțiri decât cele din pastă de zahăr și au o textură ușor crocantă. Pot fi ușor fragile devenind astfel mai dificil de manipulat.
Acestea sunt folosite în principal pentru decoruri simple sau pentru a acoperi suprafețe mai mari ale produselor de patiserie, cum ar fi torturile. De asemenea, sunt ideale pentru tăierea în forme decorative.
Foaia de vafă seamănă foarte mult cu hârtia standard, dar este mai translucidă în funcție de grosimea sa. Poate fi găsită la producători în diverse grosimi care variază de la 0,19 mm la 0,65 mm, precum și în culori diferite.
Foaia de vafă mai groasă este folosită mai ales pentru decorurile de tort 3D sau decoruri verticale pentru cupcakes; datorită rigidității sale, foaia de vafă poate „sta în picioare” atunci când este introdusă într-o prăjitură / tort.
Foaia de vafă are totuși o oarecare flexibilitate, însă marginile pot fi fragile și se pot rupe ușor. Foaia mai subțire are o parte netedă și una aspră, iar, pentru cele mai bune rezultate, se recomandă ca imprimarea să se facă pe partea netedă cu setări de imprimare de înaltă calitate.
În ceea ce privește setările de imprimare atunci când se imprimă pe foaie tip wafer, acestea trebuie modificate în funcție de grosimea foii.
Cum se aplică foile imprimate pe produse
Odată tipărite, foile de pastă de zahăr sunt extrem de ușor de aplicat. Se pulverizează tortul glazurat cu apă pentru a facilita procesul de lipire sau se lipesc cu sirop și apoi, pur și simplu, se apasă ușor foile la locul lor, bineînțeles, cu suportul de acetat îndepărtat.
Foile de pastă de zahăr datorită flexibilității lor extreme sunt facil de tăiat și se modelează ușor, putându-se crea cu ajutorul lor decoruri spectaculoase.
Foaia de napolitană poate fi aplicată și ea ușor pe produsele de decorat. Se poate așeza foaia wafer deasupra desertului care se dorește a fi decorat sau se poate lipi și se poate poziționa vertical pentru un aspect 3D cool. Cea mai bună parte? Nu este nevoie să îndepărtezi hârtia de suport, doar imprimi și gata.
Hârtia de napolitană are tendința de a se curba după un timp dacă este aplicată pe glazură umedă, așa că este întotdeauna indicat ca glazura să fie lăsată se întărească puțin înainte de aplicarea decorului. Pe cremă de unt mai ales, se recomandă aplicarea decorului din foaie de vafă când crema de unt s-a întărit sau chiar înainte de servire. Un alt dezavantaj al foii de napolitană este că nu se îmbină cu glazura fondantă. De asemenea, poate fi dificil de tăiat atunci când este aplicată pe partea superioară a unui tort.
Una dintre cele mai populare și inedite utilizări ale foii de napolitană este pentru torturile din gelatină Jello. Se imprimă o imagine în oglindă pe foaia de vafă și apoi se pune imaginea cu fața în jos pe tortul Jello. Se lasă foaia imprimată pe suprafața tortului Jello câteva minute, apoi se îndepărtează. Imaginea imprimată este acum transferată pe tortul Jello.
Alegerea potrivită
Considerațiile în alegerea celor două varietăți de foi pentru imprimantele alimentare sunt următoarele:
- Calitatea imprimării: Imprimarea pe foi de vafă poate fi mai puțin clară și mai puțin vibrantă în comparație cu foile de pastă de zahăr, din cauza texturii lor poroase.
- Tipul de decor: Dacă este nevoie de imagini foarte detaliate și colorate, foile de pastă de zahăr sunt cea mai bună opțiune. Pentru decoruri mai simple și mai mari, foile de vafă pot fi suficiente.
- Buget: Foile de vafă sunt mai accesibile din punct de vedere financiar, în timp ce foile de pastă de zahăr, deși mai scumpe, oferă o calitate superioară a imprimării. Fiind mai ieftine și mai accesibile, sunt o opțiune bună pentru proiecte mai simple și mai puțin pretențioase.
- Textura dorită: Dacă preferi un decor cu o textură fină și netedă, foile de pastă de zahăr sunt mai potrivite. Pentru o textură mai crocantă, poți opta pentru foile de vafă.
Alte criterii de luat în considerare
- Flexibilitate și manevrare: Foile de pastă de zahăr sunt mai flexibile și mai ușor de manevrat, ceea ce poate fi un avantaj în decorarea detaliată.
- Temenul de valabilitate: Depinde, în cazul amândurora, de modul în care sunt depozitate și de expunerea lor la umiditate și la lumină, însă foile de pastă de zahăr au un termen de valabilitate mai extins decât cele de vafă.
Indiferent de necesitățile specifice ale laboratorului de cofetărie sau de patiserie, decorurile realizate prin tehnologia de imprimare comestibilă sunt un must în peisajul actual. Cofetarul Isteț, brand Nova Pan Group, vă oferă atât prin magazinul fizic din Brașov, cât și prin cel online, imprimante alimentare, cartușe cu colorant alimentar și foi de pastă de zahăr și de vafă. Iar dacă doriți o soluție rapidă de decorare, puteți alege din gama largă de foi gata imprimate și gata de utilizare.
Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor-Șef Arta Albă
Citiți pe Arta Albă și: Imprimanta alimentară Inkjet – Pasticcina 4.0