• Planta de soia ( Glycine max ) este cea mai cultivată și cea mai eficientă leguminoasă din punct de vedere economic din lume.
Soia, una dintre cele mai utilizate plante din lume, – fie direct ( semințe și germeni ), fie indirect ( ulei, făină, lapte ) sau ca furaj – este originară din Asia de Est și a apărut în Europa în jurul secolului al XVII-lea, adusă de călători sub formă de făină, dar abia un secol mai târziu a început să fie cultivată experimental. În prezent, cel mai mare producător de soia este America, dar culturile de soia sunt răspândite pe toate continentele.
Cea mai mare parte a soiei cultivate este utilizată ca materie primă pentru obținerea uleiului, iar reziduurile sunt utilizate în principal ca furaje pentru animale. Cu o valoare proteică ridicată, este un aliment ușor de digerat, complet și bogat în grăsimi nesaturate și polinesaturate, inclusiv lecitină.
Fructul este o păstaie mică, acoperită cu peri lungi și catifelați, în interiorul căreia se află semințe de mărimea unui bob de mazăre, rotunde, de culoare gri-gălbuie, maro sau verzuie, în funcție de soi, cu o pată întunecată care identifică punctul de fixare.
Deși în Asia de Est se consumă de mulți ani o varietate de alimente pe bază de soia, în Statele Unite și în Europa se consumă direct doar cantități limitate de soia. Soia este o bună sursă de proteine și uleiuri, însă necesită mult mai mult timp de gătire decât alte leguminoase pentru a avea o textură plăcută la gust, ceea ce poate fi o parte din motivul utilizării soiei pe scară largă ca aliment procesat.
Soia: o legumă cu multiple proprietăți
Soia uscată conține 35% proteine, 19% ulei, 28% carbohidrați ( 17% fibre alimentare ), 5% minerale și câteva vitamine. Făina de soia, cunoscută în Japonia sub numele de kinako, este o pulbere fină obținută din boabele uscate și are un profil nutrițional excelent: bogată în proteine și fără gluten, este ideală pentru vegetarieni și vegani, care caută mereu înlocuitori vegetali pentru produsele de origine animală, precum și pentru celiaci și cei cu intoleranțe.
De asemenea, se găsește pe piață făină obținută prin măcinarea boabelor de soia după prăjirea și degresarea lor: această prelucrare se consideră că inhibă așa-numitele substanțe antinutritive, elimină clasica „aromă de fasole” și crește conținutul de proteine al produsului.
Făina de soia are numeroase utilizări în bucătărie: de la paste la pâine, de la pizza la deserturi, crescând cantitatea de proteine și asigurând umiditatea produselor obținute. Bogată în proteine și fără gluten, din ea se pot obține pâine, pizza și chifle cu un grad ridicat de digerabilitate, precum și produse de patiserie cu aluat dulce. Făina de soia îmbunătățește gustul și textura alimentelor și reduce absorbția grăsimilor în alimentele prăjite. Pe lângă acestea, constituie și baza pentru laptele de soia și proteinele vegetale texturate.
Cu o valoare energetică ridicată ( 100 de grame furnizează aproximativ 469 de calorii ), făina de soia se caracterizează prin conținutul excelent de proteine ( 36,8 grame ) și grăsimi ( 23,5 grame ). Bogată în fibre ( peste 11 grame ), este și un aliat prețios pentru sănătatea intestinală. Iar prin abundența în săruri minerale ( în special potasiu, fosfor, calciu, fier și sodiu ) și în vitamine ( în special cele din grupul B ) sprijină buna funcționare a mușchilor, oaselor și nervilor.
Potrivită în dietele gluten free
Făina de soia este total lipsită de gluten, o caracteristică care o face deosebit de potrivită pentru realizarea de produse pentru celiaci și pentru cei cu intoleranță la gluten; datorită conținutului său ridicat de proteine, este considerată un excelent substitut al cărnii și, prin urmare, este utilizată pe scară largă în dietele vegane și vegetariene.
Datorită conținutului de izoflavone, molecule cunoscute și sub numele de fitoestrogeni, soia și, bineînțeles, toți derivații săi, s-a dovedit utilă în ameliorarea efectelor menopauzei și protectoare împotriva unor tipuri de cancer.
Cu toate acestea, prezența anumitor substanțe goitrogene, care interferează cu sinteza hormonilor tiroidieni, nu o recomandă persoanele care suferă de tulburări care afectează acestă glandă. În aceste cazuri este recomandat consumul de soia fermentată, cum ar fi miso, natto și tempeh, în cantitate redusă și întotdeauna din culturi nemodificate genetic.
Cum se utilizează
Făina de soia este deosebit de potrivită pentru prepararea aluaturilor cu și fără drojdie, dulci sau sărate. Deoarece nu conține gluten, este recomandat să fie amestecată întotdeauna cu alte făinuri, pentru ca procesul de dospire să se desfășoare corect.
Pentru a crește conținutul de proteine, moliciunea, culoarea și conservarea produsului de panificație, se pot adăuga aproximativ 20 de procente (are o acțiune similară cu cea a laptelui praf). Odată coaptă, va avea tendința de a se întuneca mai ușor decât făina de grâu, așa că este indicat să se monitorizeze întotdeauna gradul de rumenire a produsului în timpul coacerii.
După cum am spus, făina de soia se poate utiliza atât la aluaturile sărate cu drojdie, cum ar fi blatul de pizza, pinsa și focaccia, cât și la compoziția pentru biscuiți sau pentru alte deserturi, precum brioșe, clătite etc. În cazul pizzei, de exemplu, sunt mulți pizzari care adaugă un mic procent din această făină în aluaturile lor: datorită ei, obțin un produs incredibil de ușor de digerat și foarte savuros.
Multiple utilizări
O singură atenționare: întrucât are un conținut ridicat de proteine, mult mai mare decât făinurile derivate din cereale, are nevoie de un timp îndelungat de dospire la rece, care poate ajunge până la 48-60 de ore, în funcție de cantitatea de făină de soia adăugată.
Este ideală și pentru prepararea pastelor proaspete de casă sau a delicioaselor piadine, iar datorită capacității sale excepționale de îngroșare, este, de asemenea, perfectă pentru a fi folosită în creme, bechamel, supe și ciorbe.
În ciuda faptului că este încă un produs de nișă, făina de soia se poate găsi în magazinele bio specializate, în supermarketurile bine aprovizionate sau online.
Surse articol: What is Soy Flour and its benefits; Soya Flour Also known as Soybean Flour and Soy Flour; Soy Flour; Farina di soia: cos’è, come si usa e dove si compra.
Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor-Șef Arta Albă
Citiți pe Arta Albă și: Pa de Sant Jordi: pâinea de sărbătoare a Cataloniei