• Un studiu recent al oamenilor de știință francezi sugerează că anumiți emulsifianți alimentari ar putea crește riscul de diabet de tip 2.
• Datele studiului subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare și a unei posibile revizuiri a reglementărilor privind aditivii alimentari.
Emulsifianții sunt printre cei mai utilizați aditivi, fiind prezenți într-o gamă extrem de variată de produse precum prăjituri, biscuiți, iaurturi, înghețată, ciocolată, pâine, margarină, sosuri și mâncăruri gata de consum sau cu preparare rapidă, așa-numitele alimente ultra-procesate.

Acești aditivi sunt utilizați pentru a îmbunătăți aspectul, gustul și textura produselor, dar și pentru a prelungi termenul de valabilitate. Printre aceste substanțe se numără mono- și digliceridele acizilor grași, caragenan, amidon modificat, lecitină, fosfați, celuloză, gume și pectină.
Studiile epidemiologice din ce în ce mai numeroase indică faptul că un consum ridicat de alimente ultra-procesate este asociat cu un risc crescut de diabet și alte boli metabolice. Iar date arată că la nivelul Europei și Americii de Nord, persoanele de vârstă adultă își obțin între 30% și 60% din aportul caloric din alimente ultra-procesate.

Un nou studiu realizat de oamenii de știință francezi
Cercetătorii francezi, prin intermediul studiului NutriNet-Santé, au investigat, pentru prima dată la nivel mondial, relația dintre aportul alimentar de emulsifianți și riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Cercetarea s-a desfășurat între 2009 și 2023, în cadrul acesteia fiind analizate datele a 104.139 de adulți din Franța, cu vârsta medie de 43 de ani, dintre care un procent de 79% fiind femei.
Studiul s-a desfășurat online, participanții completând cel puțin două zile de înregistrări alimentare, repetate la fiecare șase luni timp de 14 ani, furnizând detalii despre toate alimentele și băuturile consumate, inclusiv mărcile comerciale. Informațiile adunate au fost comparate cu baze de date pentru a identifica prezența și cantitatea de aditivi alimentari.
Pe parcursul studiului, 1056 din totalul participanților au raportat dezvoltarea diabetului, iar aceste cazuri au fost validate fiind considerați mai mulți factori de risc asociați cu diabetul, precum vârsta, sexul, greutatea, istoricul familial, fumatul, consumul de alcool și nivelul de activitate fizică.

Datele studiului provoacă îngrijorări
După o perioadă medie de urmărire de șapte ani, cercetătorii au observat o asociere între expunerea cronică la anumiți emulsifianți și riscul crescut de diabet de tip 2:
- Caragenan (total și E407): risc crescut cu 3% per increment de 100 mg pe zi.
- Fosfat tripotasic (E340): risc crescut cu 15% per increment de 500 mg pe zi.
- Esteri diacetiltartarici ai mono- și digliceridelor acizilor grași (E472e): risc crescut cu 4% per increment de 100 mg pe zi.
- Citrat de sodiu (E331): risc crescut cu 4% per increment de 500 mg pe zi.
- Gumă guar (E412): risc crescut cu 11% per increment de 500 mg pe zi.
- Gumă arabică (E414): risc crescut cu 3% per increment de 1000 mg pe zi.
- Gumă xantan (E415): risc crescut cu 8% per increment de 500 mg pe zi.

Sunt necesare cercetări suplimentare
Studiul subliniază nevoia unor investigații suplimentare pentru a stabili legături cauzale. Cercetătorii au menționat câteva limitări, cum ar fi prevalența femeilor în eșantionul analizat și comportamentele generale mai sănătoase ale participanților, sugerând prudență în a extinde concluziile asupra întregii populații.
Deși cercetarea oferă primele dovezi observaționale ale unei legături între emulsifianți și diabetul de tip 2, rezultatele necesită replicare în alte studii și completare cu cercetări toxicologice și experimentale.
Echipa de oameni de știință intenționează să investigheze variațiile unor markeri sanguini și microbiota intestinală asociate cu consumul de emulsifianți, precum și impactul mixturilor de aditivi în colaborare cu toxicologi, pentru a aduna dovezi suplimentare în favoarea demonstrării unei legături cauzale.

Sursa articol: „Food additive emulsifiers and the risk of type 2 diabetes: analysis of data from the NutriNet-Santé prospective cohort study”, autori Clara Salame, Guillaume Javaux, Laury Sellem, Emilie Viennois, Fabien Szabo de Edelenyi, Cédric Agaësse, Alexandre De Sa, Inge Huybrechts, Fabrice Pierre, Xavier Coumoul, Chantal Julia, Emmanuelle Kesse-Guyot, Benjamin Allès, Léopold K Fezeu, Serge Hercberg, Mélanie Deschasaux-Tanguy, Emmanuel Cosson, Sopio Tatulashvili, Benoit Chassaing, Bernard Srour și Mathilde Touvier, mai 2024, The Lancet Diabetes & Endocrinology. DOI: 10.1016/S2213-8587(24)00086-X.
Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă
Citiți pe Arta Albă și: Îndulcitorii – în centrul atenției specialiștilor


