Pâinea în muzee (5). Muzeul Pâinii, Portugalia

• În toată lumea există, potrivit unor surse, 13 muzee dedicate pâinii. Prezentăm în acest număr unul dintre cele mai mari din lume – Muzeul Pâinii din Seia, Portugalia. 

Înființat în anul 2002, Museu do Pão din Seia este un mic muzeu privat destinat conservării istoriei și patrimoniului pâinii portugheze. Muzeul a devenit o atracție turistică importantă în  Portugalia, țară unde există peste o sută de feluri de pâine, iar personajul care simbolizează independența națională este o brutăreasă.

Muzeul, o clădire de trei etaje din vârful unei coline, la 350  de kilometri nord de Lisabona, este unic în Peninsula Iberică și prezintă ustensile vechi, ceramică, numismatică și iconografie, acoperind în același timp aspectele sociale, artistice și religioase din istoria pâinii. Muzeul nu ignoră legenda brutăresei din Aljubarrota, care i-ar fi pus pe fugă, în 1385, pe invadatorii spanioli cu o paletă de lemn pentru pâine. Vizitatorii Muzeului își pot coace propria pâine, pot savura specialități locale la restaurantul din incintă și pot participa la diverse ateliere. Complexul muzeal are o suprafață acoperită de peste 3.500 de metri pătrați, constituind astfel unul dintre cele mai mari, dacă nu chiar cel mai mare muzeu al pâinii din lume.

Aflați mai multe despre alte muzee care celebrează pâinea de pe site-ul Arta Albă – Muzeul Pâinii Ploumisto Psomi, Cipru

Înscriere la Newsletter

Articolul precedent
Articolul următor

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.