Pâinea în muzee (2). Muzeul Pâinii, Oradea

• Cel mai cunoscut muzeu al pâinii din România – Muzeul Pâinii din Cetatea Oradea.

În România, singurul, sau poate doar cel mai cunoscut Muzeu al Pâinii, se află în Cetatea Oradea, într-o clădire ce a adăpostit o brutărie funcţională timp de 305 ani. Spaţiul muzeal doreşte să redea, cât mai fidel, istoria pâinii, de la bobul de grâu, până la coacerea aluatului în cuptoarele străvechi. În spațiul în care a fost amenajat Muzeul Pâinii a funcționat mai bine de 300 de ani brutăria cetății.

Clădirea a fost ridicată după cucerirea fortăreţei de către austrieci, în 1692, din ordinul generalului Corbelli, cu destinația de brutărie, fiind dotată cu şase cuptoare. Apoi, pe vremea comuniştilor, construcția a fost modernizată: cuptoarele au trecut de pe combustibil lemnos pe injectoare de motorină. Brutăria de la acea vreme avea două cuptoare, unul cu trei vetre şi unul cu două vetre, iar în spate se afla atelierul de frământat. În 1997, brutăria a fost închisă.
În 2016, în clădirea reabilitată odată cu întreaga cetate, a fost deschis Muzeul Pâinii în cadrul căruia este redată istoria acestui aliment.

Citiți pe Arta Albă și despre alte spații muzeale dedicate pâinii: Pâinea în muzee (1). Muzeul Pâinii „Paneum”, Austria

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.