Pâinea în muzee (1). Muzeul Pâinii Paneum, Austria

• Muzeul Paneum este găzduit într-o clădire nouă, cu o arhitectură avangardistă, în Asten, apropierea orașului Linz, din Austria.

Muzeul a fost conceput cu scopul de a ne introduce în fascinanta poveste a pâinii, de la începuturi și până în prezent.

Plecând de la ideea că „pâinea este un aliment esențial în lume”, Peter Augendopler, proprietarul companiei Backaldrin, a creat acest spațiu dedicat unei mai bune cunoașteri a istoriei și culturii pâinii.

Expoziția prezintă cultura producerii pâinii pe parcursul a mii de ani, exponatele fiind colecționate în decursul a 30 de ani.
Pe o suprafață de aproape 1.000 de metri pătrați pot fi vizionate 1.200 de exponate. Colecția cuprinde artefacte egiptene, totemuri peruane şi porţelanuri de Meissen, vase chinezeşti pentru grâne, lăzi şi însemne ale breslelor, picturi şi mii de cărţi.

Ideea unei expoziții a pâinii s-a născut în mintea proprietarului brutăriei Backaldrin, Peter Augendopler, cu ani în urmă și totul a pornit de la dorința acestuia de a cunoaște mai multe despre istoria pâinii, de a învăţa din arta brutăriei de „ieri” pentru a o transpune în arta brutariei de „mâine”. Colecția a început cu statueta unui cofetar, realizată din porțelan de Meissen și achiziționată la sfârșitul anilor 1980, urmând a fi adăugate ulterior alte piese, ajungându-se astfel la una dintre cele mai mari colecții din lume.

Fiecare obiect din colecție prezintă pasiunea pentru pâine și demonstrează că aceasta înseamnă, mai presus de toate, o parte din cultura noastră.

Muzeul Paneum – fascinanta poveste a pâinii

Paneum este spațiul care reînvie istoria și cultura pâinii, reconstituind totodată și “drumul” pâinii, care începe de pe terenurile agricole, continuând în mori și brutării, terminându-se pe mesele din casele noastre.

Creat ca o călătorie arhitecturală în lumea pâinii, Paneum reprezintă o îmbinare de unghiuri și curbe, de lumină și întuneric, de tradiție și inovație.

Exteriorul din oțel al construcției contrastează cu structura interioară din lemn a acesteia, iar liniile curbe ale arhitecturii însoțesc și invită vizitatorii să descopere toate zonele muzeului.

O altă idee originală din arhitectura muzeului o reprezintă scara spiralată, fiind ea însăși un element de uniune a contrastelor dintre istorie și modernism.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente