Măsuri de diminuare a nivelurilor de acrilamidă în produsele alimentare

• Începând din 11 aprilie 2018, operatorii din industria alimentară vor trebui să adere la noile măsuri de diminuare a nivelurilor de referință pentru reducerea prezenței acrilamidei în produsele alimentare.

Este vorba de o reglementare la nivel european, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene prin REGULAMENTUL (UE) 2017/2158 AL COMISIEI din 20 noiembrie 2017.
Conform regulamentului procesatorii au obligația să stabilescă un program propriu de eșantionare și analizare a nivelurilor de acrilamidă din produsele alimentare și să păstreze o evidență a măsurilor de diminuare aplicate.
Vizate direct de aceste noi reguli sunt companiile care produc și introduc pe piață produse alimentare precum:
• cartofi prăjiți, alte produse tăiate (prăjite prin imersiune în ulei) și felii subțiri de cartofi (chipsuri) din cartofi proaspeți;
• chipsuri de cartofi, gustări și alte produse din cartofi realizate din aluat de cartofi;
• pâine;
• produse fine de panificație: prăjiturele, biscuiți, pesmet, batoane din cereale, pogăcele, cornete, napolitane, gogoși și turtă dulce, precum și biscuiți crocanți, rondele din pâine și înlocuitori de pâine;
• cafea prăjită și instant (solubilă);
• înlocuitori de cafea;
• cereale pentru micul dejun (cu excepția porridge-ului);
• produse alimentare destinate sugarilor și produse alimentare prelucrate pe bază de cereale destinate copiilor de vârstă mică, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 609/2013 al Parlamentului European și al Consiliului.

Ce este acrilamida?

Acrilamida este un compus organic cu greutate moleculară mică, foarte hidrosolubil, care ia naștere din constituenții naturali asparagină și zaharuri în anumite produse alimentare atunci când sunt preparate la temperaturi în mod tipic mai mari de 120°C și în condiții de umiditate redusă.

Ea apare în principal în alimentele bogate în carbohidrați coapte sau prăjite, în cazul în care materiile prime conțin precursorii ei, cum ar fi cerealele, cartofii și boabele de cafea

Măsuri de reducerea a nivelurilor de acrilamidă în produsele de panificaţie

Printre măsurile de diminuare aplicate pentru produsele de panificație se numără: reducerea sau înlocuirea în întregime sau partial a bicarbonatului de amoniu cu agenți de afânare alternativi cum ar fi bicarbonatul de sodiu și acidulanți sau bicarbonat de sodiu și difosfați disodici cu acizi organici sau cu variante de potasiu ale acestora (precum prăjiturele, biscuiți, pesmeți, batoane din cereale, pogăcele, cornete, vafe, gogoși și turtă dulce, produsele neîndulcite, cum ar fi produsele crocante, rondelele de pâine și înlocuitorii de pâine).
Găsiti aici regulamentul integral.

ANSVSA nu va aplica direct amenzi

”Totuși, într-o primă fază nu vom aplica amenzi, ci vom încerca să-i consiliem pe producători pentru a aplica măsuri legate de reducerea nivelului de acrilamidă din alimente,” anunța Bogdan Licărete, Director General Adjunct ANSVSA, în cadrul seminarului dedicat producătorilor si furnizorilor de alimente și de suplimente din România – SINN (Siguranță. Igienă – Nereguli. Noutăți, desfăşurat în perioada 21-22 februarie 2018, eveniment organizat de Revista Ro.Aliment).

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente