Introducerea caselor de marcat electronice, amânată pentru toamnă

Obligativitatea agenților economici de a introduce casele de marcat cu jurnal electronic începând cu 1 iunie 2018 pentru firmele mari şi medii, respectiv de la 1 august pentru cele mici, a fost amânată cu trei luni, potrivit unei ordonanţe de urgenţă emisă joi, 24 mai.

Guvernul a hotărât amânarea termenelor obligațiilor de introducere a noilor case de marcat, până la 1 septembrie 2018, în cazul operatorilor economici cu calitate de contribuabili mari sau mijlocii şi până la 1 noiembrie 2018, în cazul operatorilor economici cu calitate de contribuabili mici.

Decizia este binevenită pentru retaileri deoarece termenele iniţiale erau „imposibil de respectat”, după cum afirmă aceștia. Până în prezent, nu a fost autorizată nicio firmă care să vândă în România case de marcat cu jurnal electronic. De asemenea, legea caselor de marcat presupune ca toți operatorii economici din România să fie legați la un server ANAF, prin casele de marcat.

Scopul actului normativ este ca, prin intermediul noului sistem, autoritatea fiscală să poată monitoriza mai eficient activitățile economice și să reducă totodată evaziunea fiscală, dar nici în privința acestui aspect, lucrurile nu sunt pregătite, deoarece ANAF nu are gata serverele și infrastructura IT necesară pentru a colecta datele furnizate de contribuabili.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.