Interviu cu Mario Romani – aerografia în cofetărie

• Mario Romani, artist aerograf, s-a îndrăgostit de această formă artistică la începutul anilor ′80. A devenit mai întâi ilustrator profesionist într-o agenție de publicitate, ca apoi să se dedice predării de cursuri de aerografie atât în Italia, cât și în afara țării.
• Prin cursurile sale, concepute simplu și intuitiv, studenții au obținut rezultate deosebite, transformând această tehnică dintr-un hobby într-o meserie. Iar
cărțile de aerografie, publicate de Mario Romani, au devenit lucrări de referință în domeniu.

Interviu cu Mario Romani

În ultimii ani, aerograful și-a făcut simțită prezența din ce în ce mai mult și în domeniul patiseriei, cofetăriei, ciocolaterie și chiar a gelaterie, iar profesioniștii care abordează această tendință o fac cu mult interes și pasiune.

Decorarea produselor alimentare cu ajutorul aerografului a devenit extrem de răspândită și variază de la simple deserturi cu pastă de zahăr, la ciocolată, la praline, la figurine modelate pentru cake design, la ouă de ciocolată, semifreddi sau chiar înghețată, precum și decorarea farfuriilor tematice pentru desert.

Evident că pentru utilizarea aerografului în cofetărie există culori specifice alimentare. Caracteristica principală a acestora este gustul neutru. Acest lucru ne asigură că, indiferent de cantitatea pulverizată, aceste culori nu interferează cu gustul preparatului decorat prin această tehnică.

În cadrul ediției din 2023 a Expoziției Internaționale a Sectorului Dulce, SIGEP, la standul companiei Dekoris, l-am întâlnit pe Maestrul Mario Romani, artist aerograf. Am avut ocazia să schimbăm câteva impresii, să ne vorbească despre tehnica sa și să vedem câteva din creațiile sale.

Interviu cu Mario Romani

1. Când ați descoperit pasiunea pentru aerografie?

În 1978, deci acum multă vreme și din pură întâmplare. Eram pasionat de pictură. Apoi am văzut o ilustrație făcută într-un mod straniu, necunoscut mie. Mi s-a spus că tehnica folosită pentru obținerea ilustrației respective era aerografia.

Atunci am știut că asta vreau să fac și eu. Mi-am cumpărat primul aerograf, apoi am început să lucrez cu pasiune în această tehnică. Primul loc unde am aplicat aerografia a fost în publicitate. Am lucrat ca ilustrator într-o agenție de publicitate, apoi în 1990 am cunoscut un cofetar foarte talentat, care mi-a spus că vrea să folosească aerograful în cofetărie.

Interviu cu Mario Romani

Mi-a pus la dispoziție culori speciale pentru a fi folosite în cofetărie și am început să îi arăt cum să folosească aerograful, în timp ce eu învățam despre domeniul cofetăriei. Anul următor, acest cofetar talentat,( Stefano Laghi n.r.) a câștigat medalia de aur la un Concurs Internațional din Luxembourg cu un desert decorat cu ajutorul aerografului. Astfel a început colaborarea mea cu lumea cofetăriei.

În 1991, cum nu exista încă aerografia în domeniul cofetăriei, această tehnică inedită de decorare a stârnit interesul multora din domeniu și astfel am început să primesc cereri pentru lecții de aerografie. De atunci susțin cursuri de aerografie pentru domeniul acesta. Dacă mergeți în partea centrală a expoziției, în secțiunea de gelaterie, veți găsiți o sculptură în zahăr decorată integral prin aerografie. Cei doi cofetari care au realizat acest desert spectaculos au urmat cursurile mele de aerografie.

2. Este acesta viitorul pentru decoruri în cofetărie?

Viitorul în acest domeniu constă în a îmbunătăți și estetica deserturilor, nu numai calitatea îngredientelor sau gustul acestora. În ceea ce privește tușele artistice și efectele deosebite care se pot obține prin această tehnică, aerograful este de neînlocuit. Încă sunt solicitat de către cofetari înainte de competiții importante din domeniu, sau când au de realizat un desert special, să le arăt o anumită tehnică de decorare.

3. De unde vă luați inspirația pentru decorurile create? Simplă imaginație sau ceva mai mult?

Am studiat ingineria, dar am renunțat pentru că nu mi-a plăcut. Întotdeauna am fost mai înclinat către partea creativă. Apoi, lucrând în agenția de publicitate mi-am dezvoltat această latură creativă. Însă, pe lângă creativitate, mai ai nevoie și de alte aptitudini, cum ar fi să știi să folosești computerul, sau programele speciale de prelucrare grafică. Pentru că doar creativitatea nu este de ajuns dacă vrei să te miști repede.

4. Vi se pare dificil acest aspect?

Nu mi se pare atât de dificil. Dar pentru cei care s-au născut în era computerelor e încă și mai simplu. V-o dau ca exemplu pe Chiara, fiica mea, care, la 24 de ani, este managerul meu de comunicare pe Social Media. Va absolvi Facultatea de Stiințe ale Comunicării și este clar mai pricepută decât mine când vine vorba de Social Media, având în vedere că a crescut înconjurată de tot ce înseamnă tehnologie. Ceea ce mie mi-ar lua mult timp și efort să realizez, ea reușește în câteva minute. De absolut tot ce înseamnă Instagram sau Facebook se ocupă ea, pentru că eu nu aș avea timpul necesar să o fac.

5. Și fiica dumneavoastră nu s-a gândit să vă urmeze în carieră?

A descoperit aerograful când avea 13 ani și a început să mă însoțească la cursurile de aerografie. Și-a dorit acest lucru deoarece plecam des de acasă pentru a ține cursuri și îi displăcea să fiu departe. Mai târziu s-a îndepărtat de această formă de artă și a început să își folosească creativitatea în alt domeniu, în a scrie texte, în a prelucra imagini, în a edita filmări. Acest lucru îmi este de folos și mie, pentru că vine în completarea muncii mele, o promovează. Și vă pot spune că, înainte de a colabora cu fiica mea pe partea de promovare, am lucrat cu o firmă specializată din Milano și nu am fost prea încântat. Mă costa foarte mult și nu se vedeau deloc rezultatele. Altfel faci această treabă când pui pasiune, când o faci din suflet, nu pentru câștig. Și pentru asta colaborez foarte bine cu fiica mea.

6. Știu că ați susținut multe cursuri în diferite țări. Ne puteți spune unde anume?

Înainte de orice, bineînțeles că susțin cursuri în Italia. Apoi am susținut cursuri în Serbia, România, Slovacia, Malta, Spania, Elveția, Austria și Australia. Acum voi merge să susțin cursuri în Mexic. Cu câțiva ani în urmă am fost și în Guatemala. După Mexic voi avea cursuri din nou în Spania, la Barcelona. Iar prin participările la expoziții se creează contacte și oportunități interesante. De exemplu, am fost solicitat de o companie din Ierusalim, pentru a merge să susțin cursuri și în Israel, ceea ce mi se pare grozav. Singurul meu regret este că nu sunt foarte priceput la dialogul în alte limbi străine. Mă descurc puțin cu spaniola, dar cu limba engleză nu așa de bine. Am noroc cu fiica mea că mă poate ajuta și în cazul acesta.

Varianta audio a interviului:

 

Interviu realizat la SIGEP 2023 de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Gama nouă de coloranți alimentari de la Cofetarul Isteț

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente