Pâinea în muzee (3). Muzeul Culturii Pâinii, Ulm

• Primul muzeu al pâinii din lume este Muzeul Culturii Pâinii din Ulm (Germania).

Muzeul acoperă 6.000 de ani de istorie a pâinii. Sunt expuse utilajele folosite la prepararea pâinii, începând cu Epoca de Piatră şi până în zilele noastre. Este un muzeu unic, primul de acest gen din lume, care oferă o perspectivă fascinantă asupra unui aliment cu un rol central în civilizaţia umană, dar şi o explicaţie a modului în care producţia şi semnificaţiile sociale şi culturale ale pâinii s-au schimbat de-a lungul secolelor.

Prima expoziţie permanentă datează din 1960, cu toate că muzeul a fost înfiinţat în 1955. A fost primul şi vreme de mulţi ani singurul muzeu de acest gen din lume. Cuprinzând peste 18.000 de exponate, dintre care 700 fac parte din expoziţia permanentă, colecţiile muzeului din Ulm acoperă peste 30 de tipuri diferite de obiecte aflate în legătură cu pâinea şi care redau importanţa acestui aliment pentru omenire.

Muzeul prezintă modul în care metodele de fabricare a produselor de panificaţie s-au schimbat de-a lungul veacurilor şi ilustrează istoria socială şi culturală a pâinii.

Pâinea însăşi nu face parte din colecţie, credinţa fermă a fondatorilor muzeului fiind că pâinea nu este un artefact muzeal, ci o mâncare ce trebuie proaspăt coaptă în fiecare zi. În schimb, în biblioteca de specialitate există peste 6.000 de cărţi şi scrieri de arhivă care completează colecţia.

Mai multe despre alte muzee dedicate pâinii aflați de pe site-ul Arta Albă: Muzeul Pâinii, Oradea

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente