Ezekiel și Oopsie – alternative sănătoase la pâinea obișnuită

• Pâinea deține în continuare o importanță covârșitoare în alimentația cotidiană. Pentru a satisface cerințele consumatorului modern, apar din ce în ce mai des alternative la varianta tradițională.

Dar ce este pâinea Ezekiel și de ce este considerată mai bună pentru sănătate decât pâinea convențională? Pâinea Ezekiel este o pâine hrănitoare făcută din cereale integrale și leguminoase și nu conține făină rafinată sau zahăr.

Pâinea Ezekiel este un tip de „pâine germinată“, fiind făcută dintr-o varietate de cereale integrale și leguminoase care au început să germineze. În comparație cu pâinea albă, pâinea Ezekiel este mult mai bogată în nutrienți și fibre, fiind ideală în diete deoarece susține senzația de sațietate pentru timp mai îndelungat.

Ezekiel și Oopsie

În timp ce majoritatea tipurilor de pâine conțin zahăr adăugat, pâinea Ezekiel nu conține niciunul. Este fabricată din grâu integral germinat, orz, spelta, mei, soia și linte. Toate cerealele și leguminoasele sunt cultivate organic și sunt lăsate să germineze înainte de a fi procesate, combinate și coapte pentru a obține produsul final. Acest proces de germinare modifică semnificativ compoziția nutritivă a cerealelor și leguminoaselor folosite.

Însă, pentru că grâul, orzul și spelta conțin gluten, pâinea Ezekiel nu este nici ea potrivită pentru persoanele cu boală celiacă sau cu sensibilitate non-celiacă la gluten.

Cum funcționează procesul de germinare

Chiar dacă cerealele, cum ar fi grâul și porumbul, par simple la exterior, au o structură moleculară extrem de complexă: gene, proteine și enzime capabile să transforme o sămânță mică într-o plantă. Atunci când boabele primesc semnalele potrivite, începe procesul biochimic de transformare.

Sămânța începe să germineze, străpunge învelișul și trimite lăstari în aer și rădăcini în sol. Dacă primește suficientă apă și nutrienți din sol, se transformă în cele din urmă într-o plantă. O sămânță germinată se află undeva între a fi o sămânță și a fi o plantă cu drepturi depline.

Ezekiel și Oopsie

De asemenea, este important de reținut că majoritatea organismelor sunt dotate cu mecanisme de apărare. Cerealele și leguminoasele nu fac excepție. Pentru a-și transmite genele la următoarea generație, trebuie să supraviețuiască.

Multe plante produc substanțe chimice pentru a descuraja animalele să le mănânce. Unele dintre acestea funcționează ca antinutrienți – substanțe care pot împiedica absorbția substanțelor nutritive și pot inhiba enzimele digestive. Un exemplu în acest sens este soia. Deoarece conțin inhibitori de enzime, boabele de soia sunt toxice atunci când sunt crude.

Antinutrienții

Chiar dacă majoritatea cerealelor și leguminoaselor sunt comestibile după ce sunt gătite, gătitul nu elimină toți antinutrienții. Cu toate acestea, metodele tradiționale de preparare, cum ar fi înmuierea, germinarea, fermentarea și gătitul, reduce semnificativ numărul de antinutrienți.

Deși antinutrienții nu afectează negativ sănătatea majorității oamenilor, aceștia pot duce la deficiențe de vitamine și minerale la persoanele care au ca alimentație de bază leguminoasele sau cerealele. Prin înmuierea boabelor în apă și lăsarea lor să germineze se declanșează o serie de reacții biochimice în interiorul acestora. Germinarea reduce substanțial nivelul antinutrienților din cereale, crescând numărul nutrienților benefici.

Studiile arată că germinarea crește conținutul de lizină. Lizina este un aminoacid pe care multe plante îl conțin doar în cantități mici. Creșterea nivelului acesteia prin germinare sporește valoarea nutritivă a cerealelor și semințelor. Cercetările arată, de asemenea, că germinarea grâului poate duce la creșteri semnificative ale conținutului de proteine, fibre solubile, acid folic și vitamina C.

Multe persoane au tulburări legate de consumul de gluten și, prin urmare, trebuie să îl evite. Un alt beneficiu al germinării este că reduce cantitatea de gluten, o proteină care se găsește în grâu, spelta, secară și orz.

Germinarea scade nivelul de gluten

Cu toate acestea, grâul este în continuare ingredientul numărul unu în pâinea Ezekiel. Deși germinarea poate scădea ușor nivelurile de gluten, persoanele cu sensibilitate sau intoleranță la gluten trebuie să evite pâinea Ezekiel și alte tipuri de pâine germinată care conțin grâu, orz sau secară.

Totuși, dacă nu sunteți sensibil la gluten și nu urmați o dietă cu restricții de carbohidrați, atunci pâinea Ezekiel poate fi o alegere mai bogată în nutrienți decât pâinea convențională, pentru că este cu siguranță mai hrănitoare decât majoritatea celorlate sortimente de pâine de pe rafturile magazinelor.

Pâinea Ezekiel este disponibilă în multe supermarketuri și magazine de produse naturiste. De asemenea, vă puteți face propria pâine urmând una dintre numeroasele rețete disponibile online.

Pâinea Oopsie

O alternativă la pâinea convențională, complet fără făină și nelipsită din dietele Keto sau cele sărace în carbohidrați, este pâinea Oopsie sau așa-numita „Cloud Bread“.

O dietă săracă în carbohidrați este cea care limitează carbohidrații, găsiți în principal în alimente precum pastele și pâinea convențională. Studiile arată că dietele sărace în carbohidrați pot duce la pierderea în greutate și la îmbunătățirea markerilor de sănătate.

Astfel, pâinea Oopsie a devenit din ce în ce mai populară în rândul celor preocupați de alimentația sănătoasă. Această pâine keto a fost numită „Oopsie“ pentru că se pare că prima dată a fost făcută dintr-o greșeală. De atunci a fost adoptată ca o variantă pufoasă și savuroasă a pâinii obișnuite.

Și totuși, nu este o pâine în adevăratul sens al cuvântului. Este mai moale și mai spongioasă, având o textură asemănătoare unei chifle sau a unei clătite dense și sărate. Având un gust relativ neutru, se potrivește cu alimentele sărate, fiind utilizată cu succes și la sandvișuri.

Chiar dacă nu este pâine obișnuită, cu siguranță poate umple un gol pentru cineva căruia îi lipsesc sandvișurile sau pentru oricine urmează o dietă săracă în carbohidrați și care vrea să țină un burger în mână. Cu toate acestea, trebuie ținut cont de faptul că este mai delicată ca o chiflă pentru burger, așa că se poate rupe cu ușurință.

Coacerea unei pâini Oopsie, din numai câteva ingrediente (ouă, cremă de brânză sau iaurt grecesc, sare, bitartrat de potasiuCream of Tartar), nu este dificilă. Dar, ca orice rețetă care implică separarea ouălor și baterea albușurilor, apoi încorporarea lor cu grijă într-un aluat, necesită răbdare. Însă cei care parcurg toate etapele sunt răsplătiți cu cea mai bună alternativă de pâine fără gluten și cu conținut scăzut de carbohidrați.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Amarantul, o pseudocereală fără gluten

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.