Xilitolul: dăunător sănătății inimii?- o nouă controversă în industrie

• Este rândul îndulcitorului xilitol să fie în atenția cercetătorilor. Conform ultimelor studii publicate în jurnalele de specialitate, xilitolul s-ar putea să nu fie chiar atât de sigur pentru consumul uman.

Îndulcitorii cu conținut scăzut sau fără calorii sunt populari dintr-un motiv principal: își îndeplinesc promisiunile. Consumarea excesivă a zaharurilor libere este legată de un risc crescut de supraponderabilitate, obezitate și de dezvoltarea de boli cronice, iar consumatorii sunt dornici să evite zahărul alb.

Producătorii de alimente s-au aliniat acestei tendințe înlocuind zahărul cu substituenți, fie că este vorba de aspartam, zaharină, stevia sau xilitol. Acest ultim îndulcitor este deosebit de popular mai ales în categoria gumei de mestecat, deoarece s-a demonstrat că previne cariile dentare.

Cu toate acestea, xilitolul s-ar putea să nu reprezinte chiar Sfântul Graal promovat de producătorii din industria alimentară. Cercetări recente, publicate în European Heart Journal, leagă consumul de xilitol de un risc crescut de atac de cord și accident vascular cerebral. Dar este îndulcitorul cu zero calorii, care promite atât de mult, nesigur pentru consumul uman?

Xilitol

Xilitol –  prezent în multe produse populare

În lumea îndulcitorilor, există în mare parte două tabere: îndulcitori naturali și cei artificiali. Xilitolul este considerat un substitut natural al zahărului, deoarece este obținut dintr-un alcool natural de zahăr găsit în plante – inclusiv în unele fructe și legume.

Substitutul de zahăr xilitol se găsește într-o gamă largă de produse alimentare și non-alimentare, inclusiv gume de mestecat fără zahăr, produse de panificație și chiar pastă de dinți. Fiind fără calorii, este atât în topul producătorilor de alimente dietetice cât și în cel al consumatorilor. Iar cercetări efectuate anterior sugerau, de asemenea, că xilitolul poate ajuta la prevenirea bolilor gingivale și a cariilor dentare.

Însă noile cercetări efectuate ridică semnale de alarmă pentru toți cei implicați: o analiză pe scară largă a unor pacienți, modele de cercetare preclinică și un studiu de intervenție clinică au legat xilitolul de un risc crescut de evenimente cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord și accidentul vascular cerebral. Evaluând mai mult de 3000 de pacienți în Europa și SUA, echipa de cercetare a constatat că o treime dintre cei studiați cu cea mai mare cantitate de xilitol în plasmă erau mai predispuși să experimenteze un eveniment cardiovascular.

Testele preclinice au confirmat că xilitolul a cauzat coagularea trombocitelor și a crescut riscul de tromboză. Activitatea trombocitelor a fost monitorizată cerând participanților la studiu să bea o băutură îndulcită cu xilitol comparativ cu o băutură îndulcită cu glucoză. Fiecare măsură a capacității de coagulare a crescut semnificativ imediat după ingerarea xilitolului, dar nu și a glucozei.

Xilitol

Ce măsuri ar trebui să adopte consumatorii?

Rezultatele studiului sunt un motiv valid de îngrijorare, dar nu în măsură în care consumatorii ar trebui să arunce pasta de dinți îndulcită cu xilitol. Autorul principal al cercetării, Stanley Hazen, care conduce Departamentul de Științe Cardiovasculare și Metabolice la Institutul de Cercetare Lerner de la Cleveland Clinic din SUA, sugerează că consumatorii ar trebui să fie conștienți de consecințele alegerii unui produs care conține niveluri ridicate de îndulcitor cu zero calorii, deoarece acesta ar putea crește riscul de evenimente legate de coagularea sângelui.

Descoperirile sugerează, de asemenea, că sunt necesare mai multe cercetări și asta în timp cât mai scurt. „Acest studiu arată necesitatea imediată de a investiga alcoolii de zahăr și îndulcitorii artificiali, mai ales pe măsură ce continuă să fie recomandați în combaterea afecțiunilor precum obezitatea sau diabetul”, transmite Stanley Hazen.

Xilitol

Demersul său urmează unui studiu din 2023 care leagă îndulcitorul eritritol de un risc crescut de evenimente cardiace adverse.

Echipa lui Hazen recunoaște că ultimul său studiu vine cu limitări, inclusiv faptul că studiile de observație clinică demonstrează asocierea și nu cauzalitatea, punct subliniat de Calorie Control Council (Consiliul de Control al Caloriilor), organism de reprezentare pentru industria alimentelor și băuturilor cu conținut scăzut sau redus de calorii.

Potrivit Consiliului, rezultatele studiului contrazic decenii de dovezi științifice care susțin siguranța îndulcitorului, care este în mod natural prezent în alimente precum căpșuni, salată verde și ovăz.

Mai mult, o fază a studiului a inclus indivizi care erau deja expuși riscului de evenimente cardiovasculare adverse. Aceste argumente demonstrează că, până la declararea tranșantă a xilitolului nesigur pentru consum, este nevoie de mai mult timp și de mai multe cercetări, pentru a nu aduce un deserviciu celor care se bazează pe îndulcitori alternativi ca instrument de îmbunătățire a sănătății

Îndulcitorii criticați din cauza preocupărilor legate de sănătate

Xilitol

Xilitolul este departe de a fi singurul îndulcitor care a fost asociat recent cu efecte negative asupra sănătății. Neotamul, cunoscut și sub numele de E 961 și obținut din aspartam, s-a demonstrat că este capabil să dăuneze intestinului uman și să provoace boli. Descoperirea se bazează pe cercetări anterioare care leagă îndulcitorii artificiali precum zaharina, sucraloza și aspartamul de afectarea intestinului.

Anul trecut, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat să nu se folosească îndulcitori pentru controlul greutății după ce cercetătorii nu au putut găsi o legătură între utilizarea îndulcitorilor și reducerea pe termen lung a grăsimii corporale la adulți sau copii.

Câteva luni mai târziu, OMS a clasat aspartamul ca „posibil cancerigen”, dar sigur de consumat în cazul respectării recomandărilor pentru consumul zilnic. Recent, a avut loc o tragedie în India când o fată din Punjab a murit după ce a mâncat dintr-un tort aniversar, care conținea o cantitate excesivă de îndulcitor sintetic zaharină.

Sursă articol: European Heart Journal „Xylitol is prothrombotic and associated with cardiovascular risk”. Autori: Marco Witkowski, Ina Nemet, Xinmin S Li, Stanley L Hazen și alții.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Xilitolul – îndulcitorul derivat din natură

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.