Ciocolaterie – 3 tendințe de urmat în 2024

• Previziunile Taste Tomorrow privind tendințele industriei ciocolatei, bazate pe informații obținute în urma unui sondaj global efectuat în rândul a 20.000 de consumatori din 50 de țări, împreună cu cele mai recente analize de date online bazate pe inteligența artificială.

Cu ce inovații în materie de ciocolată ar trebui să cucerească ciocolatierii piața de profil? În această prognoză 2024 pentru industria ciocolatei, Taste Tomorrow evidențiază tendințele în materie de ciocolată care sunt cele mai populare sau care apar rapid în rândul consumatorilor din întreaga lume. Cercetarea Taste Tomorrow oferă o perspectivă asupra dorințelor consumatorilor și a motivațiilor acestora pe care producătorii le pot folosi pentru a rămâne în top.

1. Alimente pentru starea de spirit – tratații pentru alungarea stresului

O mulțime de consumatori consideră că ciocolata este o parte esențială a unei diete sănătoase. Mai ales acum, când o stare de spirit pozitivă este văzută ca parte a unei sănătăți optime, alimentele care te fac fericit devin un „must“. Ingredientele care contribuie la starea generală de bine prin amplificarea sentimentelor pozitive – precum ciocolata – sunt foarte căutate. Un procent de 65% din consumatorii din întreaga lume achiziționează deja alimente care să contribuie la sănătatea mentală, dar interesul crește cu adevărat în Orientul Mijlociu și Africa (82%) și în America de Sud (81%).

Ciocolaterie – 3 tendințe de urmat

Gestionarea anxietății și reducerea stresului sunt deosebit de importante. Unele cercetări sugerează că flavonoidele – compuși vegetali cu proprietăți antioxidante – care se găsesc în ciocolata neagră ar putea avea efecte benefice asupra funcției cerebrale, astfel încât să fie mai ușor de gestionat situațiile stresante.

Alte studii au arătat că consumul de produse bogate în cacao ar putea să îmbunătățească starea de spirit pe termen scurt. Dar, dincolo de toate dovezile științifice, fiecare iubitor de ciocolată, știe de mult timp, desigur, cât de reconfortant poate fi să se bucure de acel gust delicios care încălzește inima.

Beneficii pentru sănătate

Consumatorii care doresc să beneficieze de o mai bună concentrare, de mai multă energie sau de o stare de spirit mai bună optează din ce în ce mai mult pentru ciocolata cu adaos de plante. În ciocolată sunt încorporate flori, frunze, rădăcini, semințe sau tulpini de plante care sunt apreciate pentru proprietățile lor medicinale, aromatice sau culinare. Gândiți-vă la rozmarin, scorțișoară, hibiscus, eucalipt sau cardamom. Aceste ierburi și mirodenii sporesc adesea beneficiile pentru sănătate ale boabelor de cacao.

Ciocolaterie – 3 tendințe de urmat

68% dintre consumatorii din întreaga lume cred că plantele aduc un plus de beneficii sănătății alături de ciocolată, o creștere masivă de 15% față de 2021. Iar un procent de 73% din intervievați apreciază gustul aparte pe care plantele îl adaugă produselor de ciocolată. Acest lucru face ca utilizarea plantelor în produsele de ciocolată să fie pe locul doi, la mică distanță de nuci și fructe, ca ingredient care are atât proprietăți gustative deosebite cât și aport de beneficii pentru sănătate.

Marca de ciocolată Wizards Magic oferă un baton de ciocolată cu infuzie de mușețel și lavandă, pe care îl numește „Sweet Dreams”. Ciocolata este infuzată cu aceste plante, albăstrele și vitamina E pentru a-i ajuta pe consumatori să se relaxeze și pentru a le oferi un somn bun. Producătorul se folosește în mod inteligent de beneficiile percepute pentru sănătate ale plantelor amintite, asociind ciocolata unui moment specific și unui obiectiv de susținere a sănătății.

2. Agricultura durabilă

Fair Trade Original, Rainforest Alliance, ciocolată fără sclavi, ciocolată neutră din punct de vedere climatic, multe ambalaje de ciocolată sunt presărate cu certificări și etichete care le oferă consumatorilor garanții cu privire la modul în care au fost produse boabele de cacao. Sondajul Taste Tomorrow arată că 68% dintre consumatori la nivel global sunt interesați de produsele care provin din metode de cultivare durabile.

În timp ce agricultura durabilă era orientată în principal către fertilitatea solului, biodiversitate și controlul dăunătorilor nepericuloși, acum vedem cum consumatorii se concentrează asupra lanțurilor de aprovizionare, a aprovizionării și a eticii. Un mare interes se îndreaptă către impactul social al cultivării boabelor de cacao, 65% dintre consumatori alegând alimente în cazul în care știu cu siguranță că agricultorii primesc un preț corect și/sau un venit decent. În 2021, procentul era de 60%.

O modalitate excelentă de a profita de această tendință a agriculturii sustenabile este folosirea ciocolatei precum Belcolade Cacao-Trace. Ciocolata Cacao-Trace sprijină dezvoltarea socială și economică a cultivatorilor de cacao și a comunităților lor. Există o distribuție echilibrată a profitului în cadrul lanțului valoric, fermierii primind un bonus unic de ciocolată, o primă de calitate, pe lângă prețul corect plătit pentru boabele lor. Această abordare are ca rezultat nu numai o viață mai bună pentru fermieri și comunitățile lor, ci și o ciocolată cu un gust superior pentru consumatori.

3. Pe bază de plante – sănătos și gustos

Mișcarea „pe bază de plante“ cucerește lumea ciocolatei. Nu mai sunt doar micii producători artizanali care lansează pe piață de produse de ciocolată prietenoase cu animalele și cu planeta. Acum și companiile mari se îndreaptă către acest sector de nișă. Un exemplu este multinaționala Nestlé care a lansat un KitKat vegan.

Compania producătoare a modificat rețeta emblematicei tablete de ciocolată astfel încât amprenta ecologică să fie cu 18% mai mică decât cea a tabletei obișnuite. Ciocolata provine din surse durabile, iar laptele a fost înlocuit cu o alternativă pe bază de orez pentru a rămâne aproape de textura și gustul originalului.

KitKat vegan este în concordanță cu apetitul tot mai mare al consumatorilor pentru alimente pe bază de plante. 56% dintre consumatorii din întreaga lume cumpără alimente pe bază de plante cel puțin o dată pe lună, o creștere abruptă de la 36% în 2018. Mulți văd în dulciurile pe bază de plante un moment de răsfăț lipsit de sentimentul de vinovăție. Consumatorii sunt din ce în ce mai conștienți de impactul industriei alimentare asupra climei și iau în considerare acest lucru în deciziile lor de cumpărare, ceea ce face ca ciocolata vegană să fie o alegere logică.

Alternative sănătoase și gustoase

Alegerea alimentelor vegane le oferă consumatorilor și un sentiment de mândrie, deoarece demonstrează preocuparea către sănătate, precum și conștiința lor socială. Iar obiecțiile conform cărora alimentele vegane sunt mai puțin gustoase sunt, de asemenea, în scădere, deoarece 52% sunt de acord că alternativele pe bază de plante au un gust la fel de bun ca și produsele alimentare de origine animală.

În industria ciocolatei, cel mai mare obstacol în calea realizării produselor pe bază de plante a fost dezvoltarea ciocolatei fără lapte și a glaze-urilor albe fără lapte, cu aceeași ușurință în prelucrare și flexibilitate de utilizare ca și omologul său din lapte. Dar, datorită soluțiilor și tehnologiilor actuale, există acum variante de ciocolată pe bază de plante pentru profesioniști care permit realizarea de creații vegane fără a face compromisuri în ceea ce privește gustul și textura, deschizând astfel calea pentru dezvoltarea de noi produse de ciocolaterie din ciocolată vegană.

Sursa: THE 3 HOTTEST CHOCOLATE TRENDS FOR 2024

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Piața de ciocolată afectată de inflație

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.