Preţurile la cereale sunt în creştere

  •  Grâul a fost cotat pe 22 aprilie, la bursa de cereale de la Chicago, la cel mai mare preţ din ultimii şapte ani
  •  Ce rol are China în jocul importurilor și al prețurilor

Preţul porumbului a urcat joia trecută la cea mai ridicată valoare din ultimii opt ani. Și la grâu a fost stabilit  cel mai ridicat preț  din ultimii 7 șapte ani. Asta pe fondul pariurilor care mizează pe  revenirea economiilor, cererea Chinei şi evoluţiile meteo nefavorabile care vor goli silozurile, transmite Bloomberg.

Grâul și porumbul, cotații maxime pe bursă

La bursa de cereale de la Chicago, cotaţiile futures la porumb au înregistrat în 22 aprilie creşterea maximă permisă într-o singură zi. Contractul cu livrare în luna iulie a crescut cu 4,1% până la 6,315 dolari per bushel, cel mai ridicat nivel de după luna mai 2013. O apreciere similară s-a înregistrat în cazul grâului, unde contractul de referinţă s-a apreciat cu 5,3% până la 7,105 dolari per bushel, cel mai mare preţ din ultimii şapte ani. De asemenea, la soia boabe, contractul de referinţă a trecut de 15 dolari per bushel pentru prima dată după 2017.

Prețurile vor crește?

Frigul şi seceta din unele regiuni alimentează îngrijorările că nu vor exista suficiente cereale şi oleagionase pentru a satisface necesităţile mari ale Chinei pentru nutreţuri sau pentru a acoperi cererea în creştere de biocombustibili. Asta pe măsură ce economia mondială îşi revine după pandemia de coronavirus. China este atât de interesată să cumpere mai mult porumb încât a început deja să îşi rezerve o parte din următoarea recoltă.  Cererea nu ar urma să încetinească în acest an.

Îngrijorările cu privire la o posibilă recoltă slabă

Investitorii au început să se îndrepte spre materiile prime agricole.  În plus, stocurile mondiale limitate înseamnă că evoluţiile meteo nefavorabile vor conduce la o nouă creştere a preţurilor. Fermierii americani au încetinit însămânţările. Fac asta pe fondul unor temperaturi scăzute care este posibil să fi afectat şi culturile de grâu, în cazul cărora recoltarea ar urma să înceapă peste câteva luni. În acelaşi timp, cea de a doua recoltă de porumb a Braziliei suferă de pe urma secetei. Astfel, cresc îngrijorările cu privire la o posibilă recoltă slabă.

Creşterea cotaţiilor futures la porumb face grâul mai atractiv

Creşterea cotaţiilor futures la porumb face grâul mai atractiv pentru a fi folosit ca nutreţ. În special, în condiţiile în care fermierii amână să îşi vândă porumbul pentru a profita de creşterile viitoare de preţ. „În momentul de faţă porumbul se termină şi cea mai ieftină alternativă este grâul. Acesta înregistrează creşteri semnificative”, afirmă Joe Nussmeier, broker la firma americană Frontier Futures. Departamentul american al Agriculturii a estimat recent că China va importa 28 de milioane de tone de porumb din toate ţările în sezonul 2020-2021. Chiar dacă în anul următor achiziţiile ar putea scădea până la 15 milioane de tone, este vorba de dublul cotei stabilite de Organizaţia Mondială a Comerţului care permite firmelor din China să importe porumb la un nivel mai mic de taxare.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.