Caju, alunele de pădure și migdalele sunt în revenire în preferințele consumatorilor la nivel global

• Olam food ingredients (Ofi) a publicat datele raportului Nuts Trails, care arată o emergență a nucilor, alunelor și migdalelor în preferințele consumatorilor. Acest fapt este și o urmare a creșterii influenței curentului „pe bază de plante“.

Ingredientele pe bază de plante ale Ofi câștigă teren la nivel internațional datorită caracteristicilor pozitive în materie de nutriție și sănătate, iar aceste ingrediente au ajuns la peste 105.000 de consumatori numai anul trecut.

Acesta este unul dintre numeroasele aspecte analizate și publicate în raportul Nuts Trails, care prezintă date privind progresele înregistrate pe parcursul a 12 luni de Ofi spre îndeplinirea obiectivele sale de sustenabilitate pentru 2030 în ceea ce privește alunele caju și alunele de pădure.

Pe măsură ce alimentele pe bază de plante câștigă tot mai multă popularitate la nivel internațional, nucile revin în atenția pieței. Consumatorii optează adesea pentru caju, alune de pădure și migdale în detrimentul altor opțiuni pe bază de plante, cum ar fi soia și ovăzul datorită gustului lor și beneficiilor nutriționale percepute.

Caju

În cadrul unui interviu acordat publicației Food Ingredients First, Burcu Turkay, Global Sustainability Manager for Nuts la Ofi, explică creșterea interesului. „Nucile sunt de mult timp preferate de consumatori, deoarece sunt considerate gustoase, naturale și sănătoase, dar acum, trecerea la produse pe bază de plante le dă un nou impuls de popularitate – în cazul laptelui de nuci și al untului, de exemplu.

Cercetările noastre au arătat că 58% dintre consumatori se așteaptă să își crească consumul de produse pe bază de plante în următorii două ani. Și mulți optează mai degrabă pentru variantele pe bază de nuci decât pentru alternative precum soia și ovăz, deoarece consideră că acestea sunt mai gustoase și au mai multe beneficii  nutriționale.”

Lanț de aprovizionare instabil

Caju

Piața globală de nuci se confruntă cu mai multe provocări, de la practicile agricole învechite, fluctuațiile de preț, sau fenomenele meteorologice perturbatoare, la faptul că fermierii și familiile lor care produc nuci în țări precum Coasta de Fildeș și Turcia nu dispun întotdeauna de mijloacele necesare pentru a-și asigura nevoile de sănătate și nutriție. Din acest motiv, compania Ofi deține echipe de specialiști în țările producătoare pentru a oferi cursuri de formare în domeniul nutriției, consiliere și analize de sănătate pentru miile de fermieri, lucrători și familiile acestora.

Schimbările climatice reprezintă cea mai importantă problemă pe termen lung cu care trebuie să se confrunte industria și, pentru aceasta, echipele de agronomi și experți în sustenabilitate ale Ofi lucrează cu fermierii pe tot parcursul anului, oferind instrumentele și formarea necesare pentru a se asigura că aceștia pot să își păstreze fermele în funcțiune și să satisfacă cererea tot mai mare de nuci.

Caju

Parteneriate cu experți

Sărăcia fermierilor, drepturile omului și schimbările climatice sunt probleme complexe pe care nicio companie nu le poate rezolva singură. Compania Ofi are relații cu fermierii și comunitățile din zonele producătoare, dar este în permanență în căutare de parteneriate cu experți, cu clienții, comunitățile, organismele guvernamentale și societatea civilă pentru a extinde impactul demersului ei. „Suntem mereu în căutare de parteneri care să se alăture programelor noastre sau să creeze altele noi împreună cu noi, astfel încât împreună să putem genera o schimbare reală.

La fel ca mulți dintre micii fermieri, producătorii de caju și alune de pădure nu au adesea acces la cunoștințe, competențe sau resurse. Randamentele și calitatea pot fi adesea îmbunătățite prin formare privind bunele practici agricole – cum ar fi tăierea și compostarea – și prin asigurarea accesului la tehnologii care economisesc forța de muncă și la fluxuri suplimentare de venituri”, explică Turkay în cadrul aceluiași interviu.

Programul Național de Nutriție din Côte d’Ivoire în parteneriat cu Ofi

De exemplu, în Côte d’Ivoire, unde malnutriția contribuie la întârzierea creșterii și dezvoltării unuia din cinci copii, echipa Ofi a încheiat un parteneriat cu Programul Național de Nutriție (PNN) pentru a geolocaliza și a identifica peste 2.500 de copii din comunitățile de producători de caju cu ajutorul noului Sistem de alertă privind malnutriția infantilă (IMSA), o aplicație bazată pe smartphone. Ca urmare, au fost identificate 49 de cazuri moderate și acute și au fost direcționate către unitățile de asistență medicală. De asemenea, au fost efectuate zece foraje pentru a oferi comunităților acces la apă potabilă sigură.

În Turcia, care produce două treimi din alunele din lume și se bazează pe o forță de muncă numeroasă de migranți pentru recoltă, în urma acestui parteneriat, peste 1.500 de lucrătoare au beneficiat de analize de sănătate și de consiliere din partea asistenților sociali pentru a diagnostica și a preveni afecțiuni precum diabetul și anemia. Reprezentanții Ofi se asigură astfel că fructele cu coajă lemnoasă pe care le achiziționează și le distribuie mai departe provin din comunități cu acces la servicii vitale pentru sănătate.

Obiective Ofi pentru 2030

Raportul Nuts Trail detaliază, de asemenea, progresele înregistrate de segmentul de alune caju și alune de pădure în ultimul an, față de obiectivele pentru 2030 privind mijloacele de subzistență ale fermierilor, drepturile omului și acțiunea climatică. Printre acestea se numără atingerea obiectivului pentru 2030 de a instrui 100% din lucrătorilor din sectorul producției de alune de pădure în cadrul programelor de sustenabilitate desfășurate de Ofi și distribuind peste 1 milion de dolari pentru a-i ajuta pe fermierii de caju să obțină cele mai bune rezultate posibile de la recolta lor. Fonduri au fost alocate și pentru efectuarea de analize ale solului pentru peste 700 de cultivatori de alune de pădure pentru a optimiza utilizarea îngrășămintelor. Aceste obiective stabilite pentru 2030 sunt aliniate la Strategia ONU pentru dezvoltare durabilă.

Datele adunate prin proiectul Nuts Trail la fiecare etapă a lanțului de aprovizionare, de la fermă la fabrică, transmit unde este sesizabilă diferența și cum se poate asigura un impact și mai mare. Aceste date sunt vizibile prin intermediul sistemului de gestionare a sustenabilității, AtSource.

Sursa: Comunicat de presă

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și:  Nocoa – ciocolata fără cacao

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.