Brutar concediat pentru că „producea pâine cu prea multe găuri”

• Într-un caz inedit din Marea Britanie, un număr însemnat de clienți au fost nemulțumiți de pâinea produsă de brutăria Leakers din Bridport, Dorset, determinând astfel concedierea brutarului șef.

Întâmplarea produsă la Leakers Bakery din Bridport, Dorset, o afacere cu o istorie ce data de peste 300 de ani, a dus la despăgubiri de 15.703 de lire pentru brutarul polonez, care a fost concediat pentru că făcea pâine cu prea multe găuri în ea, trasmite un articol din Daily Mail.

Brutar concediat

Brutarul în cauză, Artur Piaszczynski, care lucra de 6 ani în brutăria respectivă și avea un salariu anual considerabil, de 60.000 de lire sterline, a fost confruntat cu nemulțumirile clienților. Aceștia s-au plâns de pâinea coaptă de Artur care avea tendința să lase untul să se scurgă prin găurile mari din interiorul ei, făcând din prepararea sandvișurilor o sarcină extrem de dificilă.

Cu toate acestea, metodele de comunicare utilizate de proprietarii brutăriei pentru a-i transmite brutarului șef aceste plângeri au fost considerate inadecvate de către judecătorul desemnat să rezolve litigiul (reproșuri verbale sau bilețele în limba engleză lăsate pe birou, deși brutarul nu era fluent în engleză). Criticile se refereau la găurile mari din miezul pâinii, la textura prea moale a miezului, la produsele care nu erau suficient crescute sau care erau considerate „plate„, precum în cazul pâinii integrale.

Proces câștigat de brutarul concediat

La scurt timp după concedierea brutarului polonez, în octombrie 2022, brutăria și-a închis ușile, iar proprietarii au pierdut în cele din urmă procesul în fața instanței. Printre motivele acestui rezultat advers se numără incapacitatea proprietarilor de a-i stabili brutarului obiective de performanță stricte și lipsa de claritate a avertismentelor anterioare transmise.

Interesant este faptul că brutarul polonez a susținut în instanță că „coacerea este o artă, nu o știință”, un argument care a reușit să convingă judecătorul să-i acorde o compensație în valoare de aproape 16.000 de lire sterline pentru locul de muncă pierdut.

Brutar concediat

Trebuie menționat că, într-adevăr, nu toate pâinile cu găuri în interior sunt de calitate slabă. De fapt, găurile sunt esențiale pentru pâinea rustică, bagheta franțuzească și alte produse de panificație cu structură alveolară, care provin din aluaturi cu un conținut ridicat de apă. Aceste găuri contribuie la textura și aspectul distinct al pâinii, aducând cu sine nuanțe și arome unice, imposibil de obținut în pâinea industrială obișnuită.

Cu toate acestea, găurile mari în pâinea care ar trebui să aibă o textură fină și uniformă indică o abordare tehnologică greșită, semnificând o problemă de calitate. De cele mai multe ori, ele nu au o cauză unică, ci sunt rezultatul unei combinații de factori.

Brutar concediat

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Reţetă – Bagheta franţuzească

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.