Pâinea neambalată nu poate transmite virusul COVID-19, afirmă autorităţile

În data de 25 septembrie a.c. a apărut în presă informații conform cărora virusul COVID-19 poate fi transmis prin intermediul pâinii și al produselor de panificație neambalate. Centrul 3NANOSAE de la Universitatea București a afirmat în cadrul unei conferințe de presă că virusul ar putea să rămână 3 ore pe o felie de pâine dacă aceasta a fost atinsă de o persoană confirmată pozitiv. Autoritățile statului au dezmințit concluziile studiului și au asigurat populația că informațiile sunt false.

Un studiu realizat în București atestă faptul că pâinea neambalată poate să transmită virusul COVID-19

Colectivul de cercetare al Studiului privind riscurile și căile de transmitere și contaminare cu virusul COVID-19 prin intermediul unor produse de panificație preambalate și formularea unor propuneri de soluții, măsuri și tehnologii noi și emergente pentru prevenirea transmiterii virusului în comunități a fost coordonat de prof. univ. dr. fiz. Ioan Stamatin, directorul Centrului 3NANOSAE. Direcția Comunicare, Relații Publice și Marketing de la Universitatea din București a transmis un comunicat de presă prin care i-a invitat pe reprezentanții mass-media la conferință de presă de la Hotel JW Marriott. În cadrul evenimentului, membrii echipei de cercetare au detaliat rezultatele obținute și au răspuns întrebărilor primite de la cei din sală. ROMPAN afirmă că ei nu au invitați la conferința de presă, precum nici alte autorități implicate sau producători din industrie.

A doua zi după conferința de presă, în 26 septembrie a.c., o parte a presei a difuzat rezultatele studiului de la București. Acesta a fost momentul culminant în care reacțiile autorităților au început să apară.

Autoritățile dezmint rezultatele studiului

Conducerea ROMPAN a cerut întreruperea transmiterii acestei știri și a elaborat un comunicat de presă în care a precizat că „pâinea și produsele de panificație fabricate și comercializate de către agenții economici din România nu reprezintă un vector de transmitere a CORONAVIRUS-ului.” De asemenea, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au făcut precizări care susțin punctul de vedere ROMPAN.

„Toate produsele de panificație se fabrică cu respectarea tuturor regulilor de siguranță alimentară, iar la comercializarea produselor de panificație ambalate sau neambalate se aplică măsuri suplimentare la locurile de vânzare, în sensul că vânzarea se realizează cu respectarea regulilor de igiena impuse. Nu trebuie să alarmam populația și să transmitem informații false în ceea ce privește transmiterea virusului prin intermediul alimentelor, cu atât mai mult prin intermediul pâinii, un produs prezent pe masa oricărui român.”, a transmis Aurel Popescu, președintele ROMPAN.

paine coronavirus

Directorul General al ANPC, Paul Anghel, a recomandat consumatorilor, presei și instituțiilor să comunice responsabil și se informeze doar din surse sigure, precum paginile oficiale ale autorităților. „Rezultatele făcute publice de Universitatea București se contrazic oarecum cu declarațiile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și ale Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) potrivit cărora NU există dovezi că virusul SARS-Cov-2 s-ar transmite prin consumul de alimente. Coronavirusurile NU se multiplică în alimente, ele au nevoie de o gazdă-animal sau de una umană pentru a se multiplica. Nu există nicio dovadă privind prezența în alimente a virusului, supraviețuirea acestuia în aliment și riscul de infectare a oamenilor. Aceasta este poziția oficială a autorităților internaționale amintite, care a rămas neschimbată de la începutul pandemiei până în prezent.”, este punctul de vedere al ANPC.

ANSVSA sprijină declarația de mai sus, adăugând totodată că interpretarea concluziilor studiului ar trebui corelate și limitate strict la scopul acestora. Cu alte cuvinte, rezultatele ar trebui să fie în concordanțe cu alte date științifice existente în domeniile conexe. „Până la aceasta dată (26.09.2020), ANSVSA, ca autoritate competentă în domeniul siguranței alimentelor, nu a primit studiul realizat de UB și nu deține informații din a cui inițiativă a fost efectuat acest studiu. De asemenea, nu sunt cunoscute obiectivul studiului, modalitatea de lucru și dacă s-au urmat protocoalele de cercetare acceptate internațional pentru studiile de acest tip, recomandate pentru evaluarea siguranței alimentelor în Uniunea Europeană.”, transmite Serviciul Comunicare și Logistică Documentare ANSVSA.

ROMPAN cere Universității din București să retragă informațiile furnizate

Președintele ROMPAN, Aurel Popescu, consideră că rezultatele studiului realizat de Centrul 3NANOSAE sunt „parțiale și nevalidate”, fiind făcute publice „fără nici un fel de responsabilitate față de populație și față de întreaga industrie de panificație”. „Pâinea este un aliment de bază și este de neacceptat să fie pusă în contexte negative care produc neîncredere și panică în rândul populației. Eforturile care s-au făcut în domeniul alimentar, inclusiv în panificație, pentru garantarea siguranței, au fost uriașe și vor rămâne în continuare la același nivel – de la producători până la comercianți.”, a mai adăugat președintele ROMPAN.

De asemenea, ROMPAN are suspiciunea că difuzarea acestor „știri total neadevărate” are ca scop interese ascunse, precum creșterea vânzării de pâine ambalată și în special a produselor de panificație din import. Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase a spus că va încerca să identifice cine stă în spatele studiului și va face public informațiile obținute.

ANPC recomandă populației să păstreze în continuare regulile de igienă

Regulile de igienă la cumpărături rămân aceleași și fac din nou apel pentru respectarea lor: purtarea măștilor în magazine, dezinfectarea frecventă a mâinilor cu soluțiile pe care toate magazinele le pun la dispoziție, atingerea exclusivă a produselor care sunt puse în coș.”, a declarat Paul Anghel, Directorul General al ANPC.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.