• Cum influențează evoluția biotehnologiei, schimbările de legislație din 2023 și peisajul politic efervescent segmentul aditivilor alimentari în 2024.
Aditivii sunt utilizați în diverse scopuri în industria alimentară, precum conservarea, prelungirea duratei de depozitare și îmbunătățirea calității. Aceștia cuprind coloranți, conservanți, antioxidanți și agenți de tratare a făinii.
Pe fondul noilor orientări și legi care afectează segmentul aditivilor, la 16 noiembrie 2023, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat o fișă informativă privind aditivii alimentari, care reunește informații despre ce sunt aceștia, cum sunt evaluați din punct de vedere al siguranței și cum pot afla consumatorii mai multe despre aditivii din produsele lor alimentare.
Siguranța pentru consum a aditivilor alimentari
Comitetul științific pentru alimentație umană (SCF) și/sau Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) evaluează aditivii pentru a determina siguranța acestora și îi înscriu pe lista UE odată ce au fost aprobați. În cazul produselor comercializate la nivel internațional, Comitetul mixt FAO/OMS de experți pentru aditivi alimentari (JECFA) este responsabil de evaluarea siguranței aditivilor alimentari.
Poziția CE cu privire la aditivii alimentari se află acum în al șaselea an. Comitetul permanent pentru plante, animale, produse alimentare și furaje (PAFF), care reunește reprezentanți ai statelor membre și ai Comisiei pentru a discuta aspecte legate de siguranța alimentară, a emis poziția sa privind aditivii alimentari la 17 septembrie 2018.
Avizul privind utilizarea extractelor de plante bogate în constituenți capabili să îndeplinească o funcție tehnologică, aviz aprobat de toate statele membre, transmite: „O astfel de utilizare a extractelor care asigură o funcție tehnologică (de exemplu, conservant, antioxidant, stabilizator – stabilizator de culoare – etc.) în produsele alimentare în care sunt adăugate este considerată o utilizare deliberată ca aditiv alimentar.”
„În consecință, se consideră că o astfel de utilizare corespunde definiției unui aditiv alimentar și, prin urmare, trebuie să respecte condițiile stabilite în legislația privind aditivii alimentari (inclusiv specificațiile relevante) și să fie etichetată în conformitate cu dispozițiile corespunzătoare privind etichetarea aditivilor alimentari”, continuă avizul.
Poziție juridică
Avizul PAFF intenționează să sprijine autoritățile statelor membre în aplicarea normelor Uniunii Europene (UE) privind aditivii alimentari, în special a Regulamentului (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2008.
Legislația UE definește aditivii ca fiind „orice substanță care nu este consumată în mod normal ca aliment în sine și care nu este utilizată în mod normal ca ingredient caracteristic al alimentelor, indiferent dacă are sau nu valoare nutritivă”.
UE are, de asemenea, o legislație care reglementează etichetarea aditivilor alimentari pe baza unor numere E predefinite. Punerea în aplicare a acestei legislații UE este responsabilitatea statelor membre și nu a Comisiei. Prin urmare, este de competența autorităților statelor membre, și nu a Comisiei, să ia o poziție cu privire la statutul juridic al produselor individuale, de la caz la caz.
În urma Brexitului, în 2023, Regatul Unit a publicat The Food Additives, Food Flavourings and Novel Foods Regulations 2023, care modifică diverse elemente din legislația UE în vigoare privind aditivii alimentari și alimentele noi.
La 6 octombrie 2023, Comisia Europeană (CE) a publicat Regulamentul (UE) 2023/2108 al Comisiei, care stabilește noi limite mai mici pentru aditivii alimentari nitriți și nitrați. Pusă în aplicare ca un pas în direcția Planului european de învingere a cancerului, Safe Food Advocacy Europe (SAFE) a susținut această măsură: „SAFE a solicitat întotdeauna limite mai stricte pentru nitrați și nitriți în alimente”. Actualizarea reglementărilor a răspuns, de asemenea, la gama diversă de produse și condițiile de obținere a acestora în UE.
Politici în schimbare
Pe fondul incertitudinii financiare, al schimbărilor de reglementare și al unor potențiale schimbări politice în 2024, producătorii își actualizează strategiile privind aditivii alimentari.
Viitoarele modificări în politicile de etichetare vor modela modul în care mărcile formulează îndulcitorii și îi comercializează în produsele lor. Producătorii vor trebui să se asigure că pe ambalajele produselor se află etichetele corecte, iar conținutul acestora va varia în funcție de sursa ingredientului.
În cazul în care ghidul recomandă consumatorilor să limiteze consumul anumitor ingrediente, cum ar fi zahărul, acesta poate sugera că alternativele, cum ar fi îndulcitorii, reprezintă un înlocuitor mai bun. Cu toate acestea, nu este neapărat așa. OMS, de exemplu, a emis în mai 2023 o recomandare împotriva utilizării îndulcitorilor, pe baza dovezilor conform cărora aceștia nu par să aducă beneficii pentru pierderea sau menținerea greutății pe termen lung și pot crește riscul anumitor afecțiuni.
Pe măsură ce se instalează regulamentul privind excesul de grăsimi, sare sau zahăr (HFSS), acesta ar putea încuraja producătorii să analizeze modul în care aditivii alimentari pot fi utilizați în produse pentru a înlocui aceste ingrediente, dar să creeze profiluri organoleptice similare pentru a imita gustul și textura căutate de consumatori.
Cu un accent crescând pe siguranța alimentară și transparență, industria se adaptează rapid la noile reglementări și orientări, reflectând o preocupare constantă pentru sănătate și calitatea produselor alimentare. Iar producătorii își revizuiesc strategiile pentru a răspunde evoluțiilor din politica de etichetare și din preferințele consumatorilor. Astfel, 2024 se anunță a fi un an de transformare și adaptare în acest segment important al industriei alimentare.
Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă
Citiți pe Arta Albă și: Pâinea feliată – invenția care a revoluționat industria de panificație