• După celebrul avocado toast, care a făcut furori la începutul anilor 2000 și continuă să facă parte din meniul multor consumatori, o companie americană anunță lansarea unei pâini care are printre ingrediente fructul de avocado.
Asocierea înșelător de simplă a cremosului fruct de avocado cu pâinea crocantă a început să prindă contur la începutul anilor 1990, când regretatul Bill Granger, Chef din Sydney, a adăugat-o în meniul cafenelei sale la modă din Darlinghurst.
Dar cea care a ridicat acest fel de mâncare pe culmile gloriei a fost actrița americană, autoarea, activista pentru sănătate și fondatoarea companiei Goop, Gwyneth Paltrow. În ediția tipărită în 2013 a cărții sale „It’s All Good“, Paltrow a prezentat rețeta care avea să intre în atenția întregului mapamond: maioneză vegană, câteva felii de avocado perfect copt și sare Maldon, toate așezate deasupra unor felii prăjite de pâine fără gluten.
Rețeta banală a făcut furori, Milenialii dezlănțuindu-se în mediul on line. Toastul cu avocado a devenit viral, iar variațiile pe această temă au luat avânt, de la adăugarea de sos picant Cholula până la a fi acoperit cu ouă, ochiuri sau poșate, sau chiar a înlocui pâinea cu felii prăjite de cartof dulce!
În topul preferințelor consumatorilor
Cremosul fruct de avocado, cultivat prima oară în Mesoamerica în urmă cu peste 5.000 de ani, a cucerit astfel Internetul, rămânând constant în topul preferințelor consumatorilor. Cum se explică însă acest fenomen? Cu siguranță grație beneficiilor majore pentru sănătate cuprinse în fructul verzui.
Avocado abundă în proteine, vitamine, minerale, acizi grași omega 3 și nutrienții esențiali pentru organism (are chiar mai mult potasiu decât o banană), fiind ingredientul antioxidant perfect care întrunește ceea ce caută Milenialii: savuros și sănătos.
Prin lansarea celui mai recent brand al său, The Avocado Bread Company (ABC), care exploatează nu una, ci patru dintre tendințele cheie ale prezentului ( pe bază de plante, etichetă curată, beneficii pentru sănătate și gust savuros ) compania Anthony & Sons Bakery, cu sediul în New Jersey, speră să recreeze frenezia anilor 2010 când toastul cu avocado era vedeta Internetului.
În ciuda succesului său, compania deținută de emigrantul sicilian Anthony Dattolo împreună cu fiii Baldo și Joseph, rămâne concentrată pe producția de pâine artizanală tradițională, frământată manual, fără arome artificiale sau aditivi.
Reprezentanții companiei chiar declară cu mândrie că sunt lideri atunci când vine vorba de dezvoltarea de produse cu ingrediente curate, naturale, nemodificate genetic și fără grăsimi trans.
The Avocado Bread Company este o linie unică de produse de panificație din făină integrală cu adaos de fruct de avocado, inovație primită cu real entuziasm de către consumatorii americani.
Vedeta absolută a gamei ABC este pâinea Avocado Seeds & Grains Bread – făcută cu avocado copt și un amestec original de condimente – urmată de varietățile Avocado Seeds & Grains Dinner Rolls, Take & Bake Avocado Bread și Avocado Seeds & Grains Ciabatta Buns.
Etichetă curată, beneficii pentru sănătate și gust inedit
Consumatorul de astăzi vrea mai mult decât o gustare care să potolească foamea sau un produs de patiserie pentru un moment de plăcere vinovată. Aceștia caută ingrediente care să adauge valoare nutritivă și beneficii pentru sănătate, urmărind transformarea alimentului în medicament.
Însă, indiferent de ceea ce este la modă, gustul rămâne cel mai important factor motivant al consumatorului, acesta căutând, dincolo de simplul gust savuros, ceva care să iasă din cotidian, să invoce evadarea, entuziasmul, nostalgia sau explorarea. ABC devine astfel pionier al unei abordări unice a tendințelor actuale, deschizând drumul pentru alți producători în a explora această oportunitate.
Pâinea cu semințe de floarea-soarelui și cereale precum ovăzul și grâul integral, cu adaos de fruct de avocado perfect copt, este un produs plin de nutrienți puternici precum grăsimi sănătoase, fibre, antioxidanți, cu o etichetă curată și un gust inedit. Deocamdată Avocado Seeds & Grains Bread este comercializată în magazine din Statele Unite ale Americii și online, însă reprezentanții companiei sunt optimiști în privința creșterii popularității brandului.
O parte întunecată a obținerii savurosului fruct de avocado
Deși potrivit Tastewise conversațiile de pe social media despre toastul cu avocado au scăzut cu 85,38% în ultimul an, apetitul insațiabil al Americii pentru acest fruct nu a scăzut.
Cererea din SUA a crescut de peste trei ori din 2000 – în prezent, americanii consumând aproape 3 miliarde de kilograme de avocado în fiecare an – iar 90% din produs provine din Mexic, principalul producător mondial de avocado. Departamentul american al Agriculturii (USDA) a raportat că, în 2003, țara importa aproximativ 55 de milioane de kilograme de avocado din Mexic, dar această cantitate a sărit la 2,25 miliarde de kilograme începând cu 2019.
Iar pentru a ține pasul cu cererea, pădurile țării sunt distruse. Un raport al organizației Climate Rights International (CRI) – intitulat pe bună dreptate „Unholy Guacamole“ – arată că, în ultimul deceniu, peste 70.000 de hectare de păduri mexicane au fost defrișate pentru a cultiva acest fruct.
Necesitatea adoptării unor măsuri
Și mai șocantă este implicarea cartelurilor în menținerea unei industrii care valorează miliarde de dolari pe an, recurgând adesea la intimidare, răpire și uciderea activiștilor care îndrăznesc să se opună defrișărilor necontrolate.
La acestea se adaugă cantitățile enorme de apă folosite de către fermieri, deseori extrase ilegal din râuri, izvoare și surse acvifere subterane, ceea ce cauzează penurii de apă pe scară largă pentru comunitățile locale, potrivit CRI.
Apoi, trebuie să ținem cont și de deteriorarea solului, care duce la alunecări de teren, dar și de incendiile de pădure provocate intenționat pentru a elimina vegetația autohtonă. Și se estimează că suprafața din Michoacán utilizată pentru culturile de avocado ar putea crește cu peste 80% până în 2050.
Autorii raportului semnalează eșecul autorităților mexicane de a opri valul de distrugeri și nevoia urgentă de adoptare și punerea în aplicare a unor reglementări și politici pentru a evita o catastrofă climatică și pentru a ne putea bucura în continuare de beneficiile consumului de avocado.
Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă
Citiți pe Arta Albă și: Mixurile de făină – ingrediente pentru o nutriție mai bună