Sondaj Eurobarometru – românii nemulțumiți de nivelul de trai

• La final de pandemie și în plin conflict armat ruso-ucrainean, creșterea prețurilor, inflația și costul de trai sunt principalele preocupări ale românilor.

Potrivit celui mai recent sondaj Eurobarometru realizat în Uniunea Europeană în perioada ianuarie-februarie 2023, întrebați cum ar aprecia situația generală din România în prezent, 72% dintre români declară că situația este proastă și foarte proastă, un procent în creștere față de jumătatea anului 2022, când era de 66%.

La nivelul Uniunii Europene, 69% dintre cetățeni consideră că situația financiară a gospodăriei lor este una bună, fiind aproape la același nivel ca în vara anului 2022.

Dintre românii care locuiesc în orașe mari, doar 6% consideră că în România situația este una foarte bună. Un procent de 25% dintre tinerii cu vârste între 15-24 de ani își afirmă îngrijorarea în ce privește sistemul educațional, în timp ce pentru 34% dintre românii cu vârste între 65-74 de ani pensiile reprezintă a doua mare îngrijorare.

Anul 2022 a fost marcat de o profundă nesiguranță a populației, alimentată de creșterea prețurilor la energie și dificultăți în generarea facturilor din parte furnizorilor. Ca urmare a acestui fapt, 64% dintre români declară că au luat măsuri pentru a-și reduce consumul de energie sau că intenționează să facă acest lucru în viitorul apropiat, comparativ cu o medie europeană semnificativ mai ridicată de 81%.

Sondaj Eurobarometru

Îngrijorări privind situația viitoare

Conform sondajului Uniunii Europene, majoritatea românilor consideră că propria situație financiar-economică va stagna (40%) sau chiar se va înrăutăți (36%) în următorul an. În ce privește situația la nivel național, 31% din cei intervievați consideră că situația va stagna, în timp ce 41% consideră că se va înrăutăți. 69% dintre cei care consideră că România se îndreaptă într-o direcție greșită declară că au dificultăți în a-și plăti facturile curente și 72% nu sunt mulțumiți de viața lor.

Sondaj Eurobarometru

Sondajul arată că 58% dintre românii sunt mulțumiți de măsurile luate de Uniunea Europeană în urma invaziei ruse din Ucraina. 67% dintre ei sunt în favoarea impunerii de sancțiuni Rusiei, 61% sunt pentru interzicerea anumitor instituții mass-media ruse în UE, 55% pentru achiziția de echipamente militare pentru Ucraina , iar un procent de 71% sunt pentru acordarea de ajutor umanitar celor afectați de război.

Românii consideră în proporție de 69% că invazia rusă reprezintă o amenințare la adresa securității Uniunii Europene, în timp ce 71% o văd ca pe o amenințare a propriei țări. De asemenea, ei apreciază că războiul are impact atât asupra propriei situații financiare (66%), cât și asupra situației economice naționale (69%).

Sondaj Eurobarometru

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Euromonitor – comportamentul consumatorului pentru 2023

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.