Restricții drastice la grăsimile nesaturate

• Comisia Europeană vrea să schimbe radical modul în care se folosesc acizii grași trans din alimente, în următorii doi ani. Luna trecută, a adoptat un regulament prin care va limita cantitatea de acizi grași trans nesaturaţi la 2%.

Produsele care nu se vor încadra în noul regulament, până la 1 aprilie 2021, vor fi interzise la vânzare. Măsura reprezintă o decizie istorică a Comisiei Europene prin care statele membre sunt obligate să limiteze acizii trans din alimentele destinate consumatorului final și din alimentele destinate vânzării cu amănuntul. Este vorba despre alimente bogate în grăsimi procesate, precum margarina, produsele de tip fast food, produsele de patiserie, prăjiturile, biscuiţii, mezelurile, popcornul pentru microunde,  chipsurile, mâncarea semipreparată sau supele la plic.

Producătorii își vor reface complet reţetele de fabricaţie

Până în aprilie 2021, „fiecare producător va fi nevoit să îşi refacă în mare parte rețetele de fabricație, să realizeze probe de lucru, să vadă cum iese produsul, să-şi facă analize economice, deoarece, dacă în loc de margarină o să utilizeze unt, prețul produsului va fi altul. După care va trebui să stabilească un nou preț al produsului. Din această cauză s-a dat o perioadă aşa de lungă de tranziție”, spune Aurel Popescu, președinte ROMPAN.

Cea mai eficientă măsură pentru sănătatea publică

Comisia Europeană justifică această decizie prin faptul că stabilirea unei limite legale pentru acizii grași trans industriali în produsele alimentare pare a fi măsura cea mai eficientă pentru  sănătatea publică, protecţia consumatorilor și compatibilitatea cu piaţa internă. În prezent, pe piaţa europeană există produse care conţin acizi grași trans nesaturaţi chiar și în proporţie de 40-50%. Acestea sunt prezente în special pe piaţa sud și sud-est europeană. Folosirea acestor grăsimi în prepararea alimentelor procesate ajută la prelungirea prospeţimii, a termenului de garanţie și a aspectului atrăgător al produselor în rafturile magazinelor.

Primele țări care au impus limita de 2%

Hotărârea Comisiei Europene vine în urma recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii și ale Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară privind reducerea cantităţii de acizi trans din alimente, identificaţi de experţi ca fiind unii dintre cei mai importanţi factori ce subminează starea de sănătate în Europa și în lume. Astfel, Danemarca, Elveţia, Austria, Islanda, Norvegia și  Ungaria au introdus deja în legislaţia proprie limita de 2 g de acizi trans/100 g de grăsimi în alimentaţie, înainte ca Bruxellesul să o impună. În Germania, Olanda și Marea Britanie s-a negociat cu procesatorii scăderea voluntară a conţinutului de acizi trans.

Ce sunt și cât de periculoși sunt acizii graşi trans nesaturaţi

Grăsimile trans, numite și acizi grași trans, sunt grăsimi de origine vegetală obţinute prin hidrogenarea uleiurilor vegetale. În urma procesului chimic, o parte din molecule își schimbă configuraţia și se transformă în izomeri trans. Structura acestor molecule nu este naturală, astfel încât ele nu pot fi asimilate de organism. Consumul alimentelor cu un conţinut ridicat de acizi trans este  considerat responsabil pentru declanșarea unor afecţiuni precum bolile cardiovasculare, obezitatea, accidentele vasculare cerebrale, diabetul, cancerul, Alzheimer, boli din cauza cărora mor anual zeci de mii de persoane, la nivelul întregii Europe. În România, se estimează că alimentele bogate în acizi trans duc la apariţia unor boli care ucid anual aproximativ 3.000 de persoane.

 

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.