Record la producția de grâu

• Cu o producţie medie de grâu de 4.836 kilograme la hectar, România stabilește în 2017 o producţie istorică, cu aproape o tonă mai mare decât cea de anul trecut, spune ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

Recolta anului 2017 a fost cea mai mare înregistrată până în prezent de România, declară şi preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie (ROMPAN), Aurel Popescu. La grâu, secară şi triticale recolta a fost de circa 10,2 milioane tone, cu aproximativ 1,7 milioane tone mai mult decât în 2016.

„Din punct de vedere calitativ, grâul este bun pentru panificaţie. Din cauza ploilor care au căzut înainte de recoltare (când grâul era deja copt) doi parametri importanţi – greutatea hectolitrică şi proteina – au înregistrat scăderi serioase. Sectorul de morărit are de suferit în special din cauza greutăţii hectolitrice mici, în sensul scăderii randamentului de făină obţinută în urma măcinării. Un alt sector care va avea probleme din cauza acestor doi indicatori scăzuţi este cel al exportului grâului.

Pe acest considerent, în piaţă s-au format două preţuri, în timpul recoltării şi după, astfel avem grâu cu greutate hectolitrică mică şi proteină sub 12% cu preţ mai mic, între 580-650 lei/t şi grâul pentru export, cu preţ de peste 700 lei/t. Cum preţurile sunt oarecum la nivelul anului trecut, nu cred că vom înregistra modificări substanţiale în preţurile produselor de morărit-panificaţie, făină, pâine etc.

Din păcate, pe tot lanţul cerealier cei mai afectaţi sunt procesatorii, care nu au putut şi nu pot majora preţurile de vânzare, în special din cauza muncii la negru care s-a amplificat mult în ultimul timp.

Deşi s-au înregistrat creşteri substanţiale ale costurilor cu forţa de muncă, combustibili şi energie, preţul făinii şi cel al pâinii nu au înregistrat acelaşi nivel de creştere şi, în prezent, majoritatea operatorilor din morărit-panificaţie lucrează în pierdere.

Pentru că avem acest surplus de grâu şi pentru a exporta cât mai puţină materie primă, Rompan a făcut intervenţii pentru promovarea la export a făinii. Aşteptăm reacţia autorităţilor şi noi ne vom ocupa de identificarea pieţei“, a declarat Aurel Popescu.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.