Adunarea Generală ROMPAN 2024

• În debutul fiecărui an, are loc Adunarea Generală a ROMPAN. Aproximativ 100 de reprezentanți ai companiilor membre ROMPAN s-au întâlnit în data de 28 martie 2024, la Hotel Internațional din Sinaia pentru a discuta subiecte de actualitate pentru sectorul de morărit, panificație și paste făinoase din România.

Pe ordinea de zi a evenimentului s-au aflat: Raportul de activitate pentru anul 2023; Execuția bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2023; Raportul cenzorului; Proiectul programului de activitate pe anul 2024; Aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2024; Primirea de noi membri; Analizarea și avizarea propunerilor de excludere din patronat a unor societăți comerciale; Probleme actuale cu care se confruntă industria de profil, precum aspecte legislative, accesarea de fonduri europene, plafonarea prețurilor și reducerea risipei alimentare.

Adunarea a fost prezidată de către Dl. Aurel Popescu, Președintele ROMPAN, secondat de vicepreședinții Dl. Virgil Pavel și Dna Daniela Voica, iar printre invitații speciali ai evenimentului s-au aflat: Aurel Simion, Secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ioan Oleleu, Vicepreședinte ANSVSA, Alina Mihaela Toma, Președinte – Director General al Fondului de Garantare a Creditului Agricol, Victoria Balaban de la ANPC, Dragoș Frumosu, Președinte SINDALIMENTA.

Adunarea Generală ROMPAN 2024

Datele oficiale pentru anul 2023

Din datele prezentate de către conducerea ROMPAN, pentru anul 2023 numărul de angajați din industria alimentară a fost de 152.000, iar pentru industria de morărit și panificație de 45.000, nivelul de salarizare mediu fiind sub cel înregistrat de alte industrii.

Consumul pentru principalele produse din industria de morărit, panificație și produse făinoase aferent anului 2023 pe cap de locuitor a fost de 74 kg de pâine și produse de panificație, 2,5 kg de paste făinoase, 4,3 kg de biscuiți și 15 kg de produse de patiserie și simigerie.

În urma analizei diverselor studii efectuate și a datelor statistice oferite de către INS, producția realizată la nivel de an 2023 a fost după cum urmează:
• Pâine și patiserie – circa 1.440.000 tone, conform studiu și 748.514 conform INS;
• Făină – 1.250.00 tone, conform studiu și 1.000.739 tone, conform INS.

Sector de o importanță majoră în economie

Aurel Popescu, Președintele ROMPAN a subliniat implicarea organizației pe care o conduce în elaborarea majorității actelor normative care au privit industria alimentară și în mod special sectorul de morărit și panificație, trecând în revistă aceste acte normative și rezultatul intervenției ROMPAN pe lângă autoritățile statului, precum Ordonanța 154, prin care, pentru prima dată, unitățile de morărit au beneficiat de o subvenție, Ordonanța 54 cu privire la instituirea unui mecanism de reacție în ceea ce privește importurile din Ucraina, Ordonanța 67 privind instituirea unei măsuri pentru combaterea creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare sau INVESTALIM.

Adunarea Generală ROMPAN 2024

Nu a fost trecut cu vederea nici impactul negativ produs de modificările legislative din anul 2023 asupra sectorului. Astfel, companiile mari, cu cifra de afaceri de peste 50 de milioane de euro, au fost obligate să plătescă un impozit de 1% pe cifra de afaceri, dacă impozitul pe profit (de 16%) este mai mic. A fost discutată și obligația de plată a CASS pentru lucrătorii din industria alimentară, taxarea suplimentară a bonurilor de masă, creșterea TVA de la 9% la 19% la alimentele cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăt este de minimum 10g/100g produs – altele decât cozonacul și biscuiții – plafonarea prețurilor la energie și gaze la un nivel prea ridicat, plafonarea adaosurilor comerciale la făină, mălai, pâine albă, cozonac și drojdie.

Dezvoltarea activității ROMPAN prin diverse proiecte

Dna vicepreședinte Daniela Voica a prezentat, în cadrul evenimentului desfășurat la Sinaia, acțiunile pe care organizația din care face parte le desfășoară, acțiuni menite să vină în sprijinul membrilor ROMPAN. Proiectele se realizează atât cu ajutorul fondurilor naționale cât și a celor europene, focusându-se pe trei direcții principale: dezvoltarea laturii de cercetare, instruirea continuă a personalului și schimburi de bune practici cu organizații partenere din alte țări.

Adunarea Generală ROMPAN 2024

Dl. vicepreședinte Virgil Pavel a trecut în revistă programul de activitate propus de către ROMPAN pentru anul în curs, incluzând și informarea continuă și corectă a membrilor patronatului cu privire la noutățile din industrie, la proiectele de acte normative care apar, la colaborarea cu autoritățile și la colaborarea cu alte patronate din afara țării.

Principala temă a dialogului dintre autoritățile statului și reprezentanții din industrie a vizat controalele și verificările desfășurate de către organele abilitate în ultima perioadă asupra agenților economici. „Am vrea ca actul de prevenție să fie mai prezent. Să lucrăm în așa fel încât să existe o colaborare mai bună.“ a propus Dl. Aurel Popescu, care a atras atenția și asupra prezenței poliției locale în fabricile controlate. În același timp, numind lucrătorii din industrie „mineri în alb“,  Aurel Popescu a subliniat greutatea sarcinii de a furniza continuu alimentul de bază al populației și a solicitat un respect pe măsura efortului depus de către aceștia.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Boabele de cacao – preț record

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.