Prelungirea termenului de valabilitate al pastelor proaspete

• Prelungirea termenului de valabilitate al pastelor proaspete a făcut obiectul cercetării pentru un grup de oameni de știință italieni.

În urma cercetării, oamenii de știință italieni au descoperit o metodă care poate prelungi perioada de valabilitate a pastelor proaspete cu 30 de zile, prin modificarea ambalajului, adăugarea de bioprotecții și prin utilizarea probioticelor cu efect antimicrobian.

Aliment de bază în bucătăria italiană, pastele au depășit demult granițele țării de proveniență, popularitatea lor fiind în creștere la nivel mondial. Vânzările de paste la nivel european s-au ridicat, în 2022, la 19,14 miliarde de dolari și analiștii estimează și pentru perioada următoare un procent de creștere anuală de 9,28%. Pe fondul acestor creșteri și ținând cont și de tendința globală de diminuare a risipei alimentare, cercetătorii italieni publică în revista „Frontiers in Microbiology“ noua lor rețetă pentru paste proaspete cu termen mai mare de valabilitate.

Prelungirea termenului de valabilitate al pastelor

Pastele proaspete sunt obținute prin procese industriale care implică tratarea termică a produsului. Apoi sunt depozitate, în mod obișnuit, în ambalaje cu atmosferă modificată, sau „modified atmosphere packaging“ (MAP), ceea ce înseamnă că oxigenul este îndepărtat și înlocuit cu alte gaze.

Termen de valabilitate redus

Atunci când sunt depozitate corect, pastele proaspete au un termen de valabilitate între 30 și 90 de zile, dar acest termen se scurtează dacă calitatea pastelor este compromisă. Calitatea pastelor proaspete poate fi afectată atunci când bacteriile supraviețuiesc tratamentului termic, fiind capabile să prolifereze într-un mediu umed. Deși există pe piață conservanți chimici care pot fi folosiți pentru a păstra prospețimea pastelor, consumatorii preferă alternativele naturale, așa-numitele „etichete curate“.

Prelungirea termenului de valabilitate al pastelor

Cercetătorii italieni, printre care și reprezentanți ai National Research Council (CNR) și ai Universității Aldo Moro din Bari, au colaborat cu Food Safety Lab pentru a dezvolta o nouă metodă pentru păstrarea „etichetei curate“, metodă despre care aceștia susțin că minimizează problemele de deteriorare în procesul de fabricare și depozitare a pastelor proaspete. Metoda implică schimbarea raportului dintre gazele folosite în MAP (ambalajele cu atmosferă modificată) și combinația de folii de plastic folosite la ambalare, pentru a controla creșterea microbiană și impermeabilitatea. Pentru a inhiba dezvoltarea bacteriilor, cercetătorii au adăugat de asemenea un amestec de probiotice cu mai multe tulpini.

Pentru testarea metodei au fost folosite un tip de paste scurte, subțiri și răsucite, numite paste trofie. Un lot de paste proaspete a fost produs și ambalat convențional, în timp ce un al doilea lot a fost produs în același mod, dar ambalat în MAP-ul experimental. La al treilea lot de paste trofie proaspete, oamenii de știință au adăugat și tulpinile probiotice bioprotectoare, ambalându-l apoi în ambalajul experimental.

Știința în ajutorul reducerii risipei alimentare

Rezultatele cercetării, care s-a desfășurat pe o perioadă de câteva luni, au relevat că pastele trofie tratate cu probiotice bioprotectoare antimicrobiene din MAP-ul experimental au avut cea mai extinsă perioadă de valabilitate dintre toate cele trei.

Vorbind despre rezultatele testelor, Dr. Francesca De Leo, cercetător la Institute of Biomembrane, Bioenergetics and Molecular Biotechnologies în cadrul CNR explică: „Rezultatele demonstrează că MAP, împreună cu culturile de probiotice au acționat într-un mod sinergic pentru a controla alterarea microbiană a pastelor proaspete în timpul depozitării la frigider.“

Experimentul arată că, prin această metodă, pastele proaspete ar putea fi păstrate mai mult de 30 de zile, comparativ cu produsele convenționale. „Pentru consumator este clar un avantaj, obținând astfel un produs cu un termen de valabilitate crescut și ușor de depozitat.“ subliniază Dr. Leo.

„Acest lucru poate fi deosebit de important, având în vedere că, la nivel global, consumatorii tind din ce în ce mai mult să reducă frecvența achiziției de alimente și, în consecință, își doresc un termen de valabilitate extins.“ În același timp, conform Dr. Leo, beneficiile acestei cercetări nu se opresc aici, deoarece această descoperire ar putea ajuta la „prevenirea risipei alimentare“, dar numai în condițiile în care „companiile sunt dispuse să accepte provocarea și să inoveze“, adoptând noile soluții tenologice.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Valoarea coșului minim de consum

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.