Valoarea coșului minim de consum

• Valoarea coșului minim de consum, necesar unei familii pentru a duce un trai decent, a crescut cu peste 19%.

Conform datelor publicate în raportul „Coşul minim de consum lunar pentru un trai decent pentru populaţia României” realizat de Fundaţia Friedrich Ebert România şi Syndex România, o familie cu doi copii ar avea nevoie de 8.659 de lei lunar, pentru a putea acoperi cheltuielile, comparativ cu 7.233 de lei, suma necesară în luna septembrie 2021.

Valoarea coșului minim de cumpărături a fost, în luna septembrie, cu 19,7% mai mare decât anul trecut. În consecință, pentru a duce un trai decent, familiile vor avea nevoie de mai mulți bani.

Valoarea coșului minim de consum

Cheltuielile sunt ridicate și pentru o familie care are un singur copil. Pentru consumul lunar, aceștia ar avea nevoie de 7.112 lei pe lună. Lucrurile stau la fel de dificil și pentru familiile fără copii, care, pentru coșul lunar, au nevoie de 5.322 lei pe lună, iar o persoană adultă singură are nevoie de 3.275 lei pe lună. Recalcularea valorii coşului s-a realizat în baza indicilor de preţuri comunicați de Institutul Naţional de Statistică pentru luna septembrie 2022, raportat la luna septembrie 2021.

În același raport se arată că, în perioada iulie-septembrie 2018, Syndex România şi Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii au derulat o cercetare la nivel naţional pentru fundamentarea unui coş minim de consum pentru un trai decent pentru populaţia României.

Cele mai mari scumpiri înregistrate în ultimii ani

În conceperea unui coș minim de consum lunar, este folosit un set de cheltuieli periodice necesare pentru îndeplinirea unor nevoi de bază pentru o familie cu o structură dată.

Acesta cuprinde nevoi precum cele legate de locuință și hrană, dar și o serie de nevoie elementare precum îmbrăcăminte, igienă personală, educaţie, îngrijirea sănătăţii, transport, comunicații, recreere, precum şi eventualele cheltuieli neprevăzute (evenimente familiale, probleme de sănătate).

Valoarea coșului minim de consum

Analiștii atrag atenția asupra faptului că avem cele mai mari scumpiri din ultimii 20 de ani, iar recesiunea se apropie. Veniturile populației au scăzut semnificativ din cauza inflației, în timp ce prețurile au înregistrat anul acesta un nivel record.

În România, îngrijorarea populației în ceea ce privește următoarea perioadă crește. În condițiile în care inflația a crescut de la 15,3% la 15,9% în doar două luni, românii nu fac față prețurilor mari, iar pentru majoritatea, salariul nu mai ajunge nici pentru utilități.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Prețul zahărului în Uniunea Europeană

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente