Pâinea în muzee (6). Muzeul Pâinii Chleba, Polonia

Muzeul Pâinii din Radzionków, Polonia este unic în Europa Centrală.

Acesta prezintă istoria pâinii, mașini și echipamente utilizate de-a lungul timpului, ustensile, elemente de mobilier, dar și documente de arhivă, documente grafice, fotografii și cărţi poștale. Pe lângă acestea, vizitatorilor li se oferă ocazia de a prepara pâine cu propriile mâini.
Turul muzeului începe cu proiecţia unui film despre  pâine și tradiţiile din domeniul meșteșugăresc. Apoi, vizitatorii sunt invitaţi să treacă la acţiune: își spală mâinile și frământă, manual, propriile produse de panificaţie, în general cornuri. Odată ce acestea sunt introduse în cuptor, vizitatorii își continuă turul prin muzeu, la finalul căruia primesc în dar cornurile aburinde pe care le-au preparat ei înșiși.
Muzeul are spaţii deschise, astfel că toate exponatele pot fi atinse și chiar testate. O atracţie suplimentară pentru copii o reprezintă lecţia susţinută într-o sală special amenajată. Aceasta reproduce fidel o sală de clasă dintr-o școală veche, unde cei mici învaţă să scrie ca altădată, pe plăci din lemn, utilizând creioane din ardezie.

Muzeul prezintă întregul proces de fabricare a pâinii, de la aratul câmpului, până la scoaterea produselor coapte din cuptor, precum și multe alte tradiţii din istoria pâinii, folosind exponatele aflate în colecţia sa. Astfel, vizitatorii pot vedea monede fabricate din pâine, unelte de lucru ale brutarilor și patiserilor din trecut, reclame tipărite și multe alte obiecte vechi care stârnesc  deopotrivă mirarea și curiozitatea.

Citește pe site-ul Arta Albă și Muzeul Culturii Pâinii, Ulm

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.