Moara cu pietre de la Întorsura Buzăului

• O afacere de familie bazată pe istorie și tradiții

Antreprenorul Adrian Vlad a găsit moara cu pietre în zona Maramureșului. Potrivit istoriei, morarul care o deținea a fost Buhai Ioan a Ciocului de Buciumi, cel mai mare constructor de case parohiale din zona Chioarului. Deși era părăsită într-un hambar, murdară și nefolosită de peste 10 ani, Adrian Vlad a ales să dea viață morii cu pietre, din dorința de a asigura familiei sale o alimentație sănătoasă.

Şi uite aşa am început să-i fac o mică căsuţa special pentru ea, să o curăț, vopsesc şi să o repar. Moara a costat 1.500 de lei, dar investiția finală a ajuns la 15.000 de lei. I-am amenajat o căsuță și am obținut aviz sanitar-veterinar, am cumpărat un motor pentru că nu avea. Cam asta a fost toată investiția”, a declarat Adrian Vlad într-un interviu acordat revistei Agrointeligența.

Moara poate să macine 50 kilograme de cereale/oră, obținându-se o cantitate de făină arhisuficientă pentru consumul familiei Vlad și chiar și al prietenilor. Datorită puterii morii de a măcina sute de kilograme de cereale, antreprenorul a decis să își extindă afacerea, mutându-și punctul de lucru de la Afumați în centrul țării, la Întorsura Buzăului.

Moara de la Afumați se mută la Întorsura Buzăului

Cu pași mici și siguri, antreprenorul a reușit să își transforme pasiunea pentru o hrană sănătoasă într-o afacere care să îi asigure traiul zilnic. Datorită cererii mari de făină, Adrian Vlad a fost nevoit să își mute punctul de lucru într-un spațiu mai mare, care să îi permite să producă și să depoziteze în raport cu cererea existentă. Calitatea făinii integrale măcinate a atras din ce în ce mai mulți clienți, ajungându-se la peste 500 kilograme de cereale măcinate săptămânal. În 2015, antreprenorul declara că prețul unui kilogram de făină integrală produsă la moară era 6 lei, iar cererea este în continuă creștere.

Expoziția Raw Generation

Expoziția națională raw food și viață sănătoasă, numită „Expoziția Raw Generation”, a fost un prilej excelent pentru „Moara cu pietre” de a se afirma încă o dată și de a promova măcinatul boabelor tradițional. Prima ediție de la Brașov a avut loc în 2016, iar Adrian Vlad a fost unul dintre cei 60 de expozanți. Referitor la participarea la acest tip de eveniment,  a declarat într-un interviu acordat revistei Agrointeligența: „Am participat cu făina măcinată la moara cu pietre la Expoziția Raw Generation unde este prezentată numai mâncare crudă și bio. Am avut un succes peste așteptări și aproape că nu am făcut față cererilor”.

Sursa foto:  www.moaracupietre.ro și pagina de Facebook „Moara cu pietre”

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente