• Se prognozează că în următorii ani piața ambalajelor comestibile va reduce și mai mult vânzările de plastic de unică folosință.
În prezent doar o mică parte din toate ambalajele din plastic utilizate la nivel mondial sunt reciclate. Potrivit Fundației Ellen MacArthur, procentul este de aproximativ 14%, în condițiile în care se estimează că se produc anual 460 de milioane de tone de plastic.
Poluarea cu plastic poate fi pusă pe seama unei multitudini de factori, de la materiale greu de reciclat, lipsa infrastructurii de reciclare și eliminarea iresponsabilă a ambalajelor de către consumatori. Dar ce s-ar întâmpla dacă ambalajele nu ar trebui deloc să fie colectate, reciclate sau eliminate? Cum ar fi dacă ambalajele ar putea fi pur și simplu consumate?
Adesea fabricate din materiale regenerabile sau biodegradabile, ambalajele comestibile sunt concepute pentru a evita complet necesitatea eliminării la sfârșitul ciclului de viață. Potrivit firmei de consultanță Towards Packaging dimensiunea pieței ambalajelor comestibile de 1,4 miliarde de dolari în 2022 va ajunge la 5,26 miliarde de dolari până în 2032, preluând astfel o mare parte din piața plasticului de unică folosință.
Stroodles – veselă comestibilă făcută din paste făinoase
Producția de plastic a crescut de 270 de ori în ultimii 70 de ani, iar 91% din acest plastic produs la nivel global nu este reciclat și ajunge la gropile de gunoi, sau ca poluant în cursurile de apă și în ocean.
Pentru că statisticile arată că peste 8,3 miliarde de paie din plastic ajung în oceanele noastre în fiecare an, compania britanică Stroodles, inovatoare în materie de ambalaje, reinventează paiele de unică folosință, dezvoltând un produs cu zero deșeuri realizat din doar două ingrediente: grâu și apă. Formula simplă din care se obțin și pastele este comestibilă, rezistentă și nu are aromă.
După acest succes, Stroodles se extinde și la alte oferte de ambalaje, inclusiv farfurii și boluri comestibile realizate din tărâțe de grâu, o ceașcă comestibilă și linguri comestibile fabricate din biscuiți.
Cana și lingurile au liste de ingrediente ceva mai complexe decât paiele și farfuriile, dar nu cu mult. Ceașca este făcută din apă, tărâțe de ovăz, făină de grâu și zaharuri. Lingura comestibilă cu aromă de cacao este făcută din făină de grâu, zahăr, pudră de cacao, făină de mei, făină de ovăz, făină de orez, făină de orz și făină de năut.
Bio2Coat – înlocuirea plasticului de unică folosință în industria alimentară
În Spania, Bio2Coat dezvoltă învelișuri naturale, comestibile pentru fructe și legume, pentru a înlocui plasticul de unică folosință.
Cu sediul în Barcelona, start-up-ul susține că inovația sa menține produsele proaspete, gustoase și sănătoase pentru mai mult timp. Acest lucru se realizează prin acoperirea fructelor și legumelor cu un strat invizibil care protejează împotriva microorganismelor care ar putea strica produsele proaspete.
Formula Bio2Coat conține doar trei-patru ingrediente, fără substanțe chimice sau aditivi, învelișul comestibil îmbunătățind, de asemenea, aspectul vizual al produselor. Testele sugerează că această tehnologie poate crește termenul de valabilitate cu până la 15 zile, rezolvând astfel două probleme de interes: risipa alimentară și deșeurile de plastic provenite din materialele de ambalare.
Notpla – ambalaje comestibile din alge
O altă companie inovatoare din sectorul ambalajelor este Notpla, lansată în urmă cu aproape zece ani sub numele de Skipping Rock Labs. Start-up-ul a devenit cunoscut încă de la prima sa invenție, Ooho, al cărei prototip a fost dezvoltat în 2014.
Ooho este un balon comestibil conceput pentru a înlocui ambalajele de unică folosință. Aceste membrane pe bază de alge sunt capabile să încapsuleze apa și alte tipuri de lichide. Balonul se poate consuma sau este biodegradabil în patru, până la șase săptămâni. Notpla și-a testat inovațiile în cadrul unor evenimente sportive precum Maratonul de la Londra din 2019, reușind cu aceste ocazii să înlocuiască o cantitate semnificativă de plastic.
Notpla lucrează, de asemenea, cu ambalaje care nu au fost concepute pentru consum, dar care sunt totuși fabricate din alge marine și plante. Printre acestea se numără recipientele pentru mâncare la pachet, tacâmurile rigide, pliculețe de condimente și pipete pentru ulei alimentar, precum și aplicații pentru piețele de produse cosmetice și de curățenie.
Recent, Notpla a câștigat Premiul EarthShot pentru produsul său de acoperire a recipientelor pentru mâncare la pachet pe bază de alge marine. Odată utilizat, întregul ambalaj poate fi compostat.
Apeel – protejarea fructelor pentru prelungirea duratei de depozitare
Apeel Sciences este un alt start-up inovator în sectorul produselor proaspete. Această companie cu sediul în SUA a dezvoltat o tehnologie care păstrează umiditatea în interiorul fructelor și legumelor și oxigenul în afara acestora, lucru care încetinește rata de deteriorare a produselor.
Stratul protector a fost comparat cu o „piele invizibilă”. Acesta este realizat din materiale derivate din plante care există în coaja, semințele și pulpa fructelor și legumelor. Este important de menționat că „pielea invizibilă” este sigură pentru consum.
Atunci când tehnologia Apeel Sciences este aplicată la mandarine, compania susține că poate prelungi durata de depozitare a fructelor cu o medie de șapte zile în comparație cu mandarinele cerate convenționale. Calitatea îmbunătățită și prelungirea duratei de depozitare au fost constatate și în cazul fructului de avocado protejat de Apeel.
Tehnologia Apeel este aprobată în 65 de țări de pe șase continente. Cu excepția UE (și a țărilor care respectă standardele alimentare ale UE), Apeel este aprobată pentru toate fructele și legumele, fără restricții. În UE, poate fi utilizată pe citrice, avocado, ananas, papaya, banane, mango, rodii și pepeni.
Xampla: Ambalaje comestibile pentru cuburi de supă
Xampla, o companie din cadrul Universității Cambridge, structurează proteinele vegetale și alte materii prime în ambalaje fără plastic pentru industria alimentară și a băuturilor. Deși nu toate inovațiile sale sunt concepute pentru a fi comestibile, peliculele sale flexibile pentru cuburi de supă sunt comestibile.
În 2021, brandul Gousto a testat soluția de ambalare comestibilă de la Xampla. Ambalajul a fost realizat prin procesarea și uscarea unui material proteic din mazăre în foi. Consumatorii care au luat parte la test au dizolvat pur și simplu cubul și ambalajul său comestibil Xampla în apă fierbinte.
Produsul s-a bucurat de un real succes, fiind ușor de utilizat, iar ambalajul comestibil nu a afectat gustul sau textura rețetei realizate. Un potențial dezavantaj îl reprezintă însă faptul că învelișul comestibil pentru cuburi de supă are o durată de depozitare mai scurtă în comparație cu un înveliș convențional.
Pentru protejarea vitaminelor
Inovațiile start-up-ului au fost implementate și de alte companii din industria alimentară și a băuturilor. Xampla a dezvoltat microcapsule pe bază de plante pe care producătorul mondial de băuturi Britvic le-a folosit pentru a încapsula vitamina D în băuturile îmbogățite cu suplimente și pentru a proteja degradarea vitaminelor în timpul depozitării, permițând ca acestea să ajungă intacte în intestin pentru a fi absorbite mai eficient de către organism.
Este evident impactul semnificativ al ambalajelor comestibile în abordarea dublei provocări a reducerii poluării cu plastic și a risipei alimentare. Într-o lume preocupată tot mai mult de sustenabilitate, aceste ambalaje oferă o soluție promițătoare pentru combaterea problemelor legate de mediu.
Ele nu doar înlocuiesc materialele tradiționale de ambalare cu alternative biodegradabile, dar și extind durata de viață a alimentelor, reducând astfel risipa. Adoptarea ambalajelor comestibile reprezintă un pas crucial către o societate mai sustenabilă și mai responsabilă din punct de vedere ecologic.
Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă
Citiți pe Arta Albă și: Pâinea de Pecica, povestea unui pite românești