„O poveste dulce. Un secol de dulciuri româneşti”, de Ziua Copilului

• Expoziţia „O poveste dulce. Un secol de dulciuri româneşti” a fost deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României de 1 Iunie – Ziua Internaţională a Copilului. 

Expoziția reuneşte o  colecţie de cutii de bomboane şi ambalaje de dulciuri fabricate în România în perioada 1900 – 1990. Colecția aparține Asociaţiei „Muzeul Jucăriilor”.

Mărturii din perioada interbelică

Ambalajele aparţin unor firme recunoscute în perioada interbelică, precum „Suchard”, „Kandia” – prima fabrică de ciocolată din România, „Capşa”, „Zamfirescu”, „Anghelescu”, „Bomboneria Palatului”, Fabrica de ciocolată şi produse zaharoase „Regina Maria”, Hess, Braşov – „Prima fabrică de Bomboane şi Ciocolată din Transilvania”, potrivit unui comunicat al MNIR. Alături de acestea, vor fi expuse şi ambalaje ale altor produse româneşti celebre – ceai, cafea, sticle de suc „Cico”, borcane de miere.

Prima fabrică de ciocolată din România

Fabrica de ciocolată Kandia din Timişoara a fost prima fabrică de ciocolată din România. Totul a început în 1890 într-un mic atelier. Din 1895 se putea vorbi de o fabrică în toată regula. Din 1917, fabrica s-a numit oficial Kandia, după denumirea insulei Creta. Chiar din anii 1920, ciocolata Kandia a devenit lider pe noua piaţă românească. Se lucra încă de atunci cu 300 de muncitori, iar sortimentele de bomboane şi ciocolată erau livrate în toate zonele ţării. În perioada comunistă, dezvoltarea fabricii a continuat.  S-a ajuns la cifra de 800 de angajaţi, iar ciocolata Kandia era marfă de „contrabandă” în anii aceia în care ciocolata chiar era un lux.

Prima fabrică de ciocolată din Transilvania era la Braşov

Prima fabrică de ciocolată din Transilvania a fost înfiinţată la Braşov în anul 1899. Purta numele „Prima fabrică de Bomboane şi Ciocolată din Transilvania”. Din anul 1922 denumirii fabricii i-a fost adăugat numele Hess (de la principalul acţionar Adolf Hesshaimer). Hess a devenit marcă înregistrată şi emblemă sub care s-au comercializat toate produsele fabricii. La finele anului 1947, fabrica „Hess” a fost trecută în subordinea Casei de Administrare şi Supraveghere a Bunurilor Inamice de pe lângă Reprezentanţa Comercială a URSS. După 1948, Fabrica Hess a fost naţionalizată, devenind în 1954 Întreprinderea de Produse Zaharoase „Dezrobirea” şi din 1966 – „Cibo”.

Prima ciocolată cu lapte din România

Ciocolata Zamfirescu a fost prima ciocolată cu lapte din România. Istoria Fabricii Zamfirescu începe în anul 1898 când familia Zamfirescu preia prima fabrică de ciocolată deschisă în Bucureşti în anul 1891. În anul 1906 fabrica este modernizată ajungând în următorii ani principalul producător de dulciuri de calitate superioară şi furnizorul Curţii Regale. În anii 1920-1921 se construieşte un nou sediu în Bucureşti şi se extinde producţia, fabrica ajungând astfel cel mai mare producător de ciocolată din Balcani. Istoria Zamfirescu se sfârşeşte odată cu naţionalizarea fabricii în anul 1948.

Casa Capşa

În anul 1852 fraţii Capşa îşi deschid prima cofetărie. La început, produsele (bomboane fondante, caramele, ouă de ciocolată, etc.) erau aduse din Franţa. În anul 1948 Casa Capşa a fost naţionalizată devenind cofetăria şi restaurantul „Bucureşti”.

Descoperă AICI mai multe detalii despre istoria Casei Capşa, în articolul „Capșa, cofeturi rafinate cu arome de istorie”

Fabrica Anghelescu

1920 Fabrica de ciocolată Anghelescu, ridicată de Zoe şi Nicolae Anghelescu, doi foşti elevi ai Casei Capşa. Ea producea patiserie, bomboane de toate felurile, marmeladă, fructe zaharisite.

„Regina Maria” – Bomboneria Palatului

Ciocolateria „Regina Maria” a fost înfiinţată în 1919 de Grigore Alexandrescu, mare industriaş în domeniul pielăriei, Roman Căpăţână şi Constantin Grigorescu. Afacerea a început cu o prăvălioară şi un mic laborator pe Strada Matei Millo. După 15 ani producţia anuală ajungea la „un milion de kilograme, adică 100 de vagoane de marfă”, produsele ei se găseau în cele 9 magazine mari din capitală, dar şi în 4.000 de magazine din toată ţara.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.