Localuri celebre – Stohrer, cea mai veche cofetărie din Paris

Înființată de Nicolas Stohrer, o legendă în lumea deserturilor franțuzești, patiseria-cofetărie este deschisă neîntrerupt, de aproape 300 de ani, pe strada Montorgueil la numărul 51 din Paris. Nicolas Stohrer a fost un vizionar, reunind pentru prima oară sub același acoperiș coacerea prăjiturilor, a pateurilor și fabricarea pâinii, ridicând astfel patiseria la rang de artă.

Stohrer, cea mai veche patiserie din Paris, a fost înființată acum aproape 300 de ani de către patiserul regelui Ludovic al XV-lea, Nicolas Stohrer. Casa Stohrer, o legendă vie în lumea deserturilor, este deschisă neîntrerupt, din anul 1730, pe strada Montorgueil la numărul 51.

Cofetăria celebră a intrat în istorie pentru delicatesele, tradiționale sau moderne, cu care îi îmbie și pe cei mai sofisticați gurmanzi. Dar este renumită și prin eleganța și rafinamentul spațiului. Listat ca monument istoric, sediul cofetăriei în care Nicolas Stohrer a vândut parizienilor primele prăjituri se remarcă și printr-un decor inedit.

În 1864 a fost pictată de Paul Baudry, artistul care a decorat și foaierul Opérei Garnier din Paris. Pe frontispiciul clădirii este un basorelief care reprezintă un glob terestru al tuturor artelor, confirmând astfel și statutul  artei culinare.

Nicolas Stohrer, un vizionar care a transformat patiseria în artă

Nicolas Stohrer a fost un vizionar, care a revoluționat practic breasla patiseriei. El a reunit pentru prima oară sub același acoperiș prepararea prăjiturilor, a pateurilor și fabricarea pâinii, a vafelor și a condimentelor. Ridicând statutul de bucătar la rang de artist al deserturilor.

Destinul l-a purtat pe Nicolas Stohrer dintr-un mic oraș alsacian la două curți regale și apoi în inima Parisului. El s-a născut în Wissembourg și tot în acel oraș și-a făcut ucenicia în bucătărie. Curând a devenit bucătar de patiserie pentru Stanislas Leszczynski, duce de Lorena, fost rege al Poloniei.

Când Marie Leszczynska, fiica nobilului polonez, s-a căsătorit cu Ludovic al XV-lea, Stohrer a urmat-o la curtea regelui Franței. După 5 ani a părăsit însă Palatul Versailles, pentru a-și deschide propria patiserie. Iar felul cum și-a conceput afacerea și preparatele sale au intrat în istoria deserturilor.

Legendarul desert  Rhum Baba

Nicolas Stohrer (foto) a inventat legendara prăjitură Rhum Baba. Originile preparatului sunt poloneze. Povestea spune că regele Stanislas s-a plâns într-o bună zi că Kouglof, o brioșă tipic alsaciană pe care o mânca adesea, era prea uscată. Atunci, patiserul său Nicolas Stohrer a însiropat prăjitura cu vin Tokay sau Malaga.

Mai târziu, în propria cofetărie, Stohrer a înlocuit vinul cu rom. Denumirea desertului original era „Baba au rhum”. Pe lângă însiroparea din plin cu rom, patiserul a aromatizat-o cu șofran, a adăugat cremă Chantilly și stafide din Corint.

Celebra cofetărie Stohrer oferă trei versiuni „Baba”

Casa Stohrer oferă acum 3 versiuni „Baba”. Rhum Baba, ,, Babă” înmuiată într-un delicat sirop de rom, cu fructe confiate. Chantilly Baba – Baba înmuiată tot în mult sirop de rom, cu cremă Chantilly de vanilie. Dar și Ali-Baba- o Baba înmuiată într-un sirop de rom delicat, cu cremă de vanilie și coacăze macerate în rom.

O altă variantă are o formă circulară, golită în mijloc și umplută cu cremă de patiserie și o notă de portocală. Capacul este plasat apoi deasupra, ca decor. Preparatul este de asemenea însiropat generos cu rom.

Din Rhum Baba s-a născut savarina

Și povestea savarinei ȋncepe tot cu Rhum Baba și Stohrer. În 1844, trei frați patiseri, Arthur, Augustus și Narcissus Julien, care își făcuseră ucenicia în cofetăria deshisă de Stohrer, desăvârşesc reţeta vechii prăjituri „Rhum Baba”. Noul desert avea o altă formă şi era preparat dintr-un aluat pufos,  dar tot ȋnsiropat.

Numele noii prăjituri a fost un omagiu adus celebrului gastronom Jean Anthelme Brillat-Savarin, acesta fiind cel care le-ar fi dezvăluit celor trei frați secretul  siropului în care trebuia scufundată prăjitura cea nouă. Jean Anthelme Brillat-Savarin (1755 – 1826), a fost avocat şi politician francez, dar şi un gastronom desăvârşit, cea mai cunoscută lucrare a sa fiind “Physiologie du goût” (Fiziologia gustului).

Deliciile patiseriei Stohrer

Gama de preparate oferite de patiseria Stohrer rămâne și azi de neegalat. Și continuă să propună tot este mai bun din ceea ce are de oferit patiseria clasică franceză. Chefii care au trecut prin celebra cofetărie Stohrer au respectat cu sfințenie rețetele originale moștenite de la Nicolas Stohrer, dar au propus și noi delicii, unele sezoniere, care îi atrag pe parizieni și pe turiști.

Astfel, în elegantele vitrine Stohrer au loc de cinste preparatele legendare ca Rum Baba sau tarte cu cremă Chiboust și Choux, toate inventate de Nicolas Stohrer. Dar și delicioasele sale vol-au-vents sau croissantele și Pain au chocolat. Aceste deserturi legendare sunt completate de prăjituri care și-au câștigat și ele prestigiul în timp. Este vorba de Mille-feuille, Paris-Brest, Saint-Honore sau eclere. Pe lânga deserturi, bomboane, bezele, ciocolată și alte dulciuri rafinate, pe care le poți cumpăra pe loc sau comanda, în patiseria Stohrer vizitatorul matinal poate lua și un savuros mic dejun tipic parizian.

 

Citiţi AICI despre un alt local de bun-gust din Europa – Cofetăria Gerstner Viena – peste 170 de ani de tradiție.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.