Măsurile de compensare a daunelor produse de războiul din Ucraina

• Măsurile de compensare a daunelor economice produse de războiul ucrainean vor fi extinse și pentru anul 2023.

În urma discuțiilor purtate de către conducerea ROMPAN cu Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, și cu Marcel Boloș, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene s-a stabilit că măsurile adresate industriei alimentare, menite să compenseze daunele economice provocate de războiul din Ucraina, vor fi extinse de către Comisia Europeană și pentru anul 2O23.

În plus, fondurile vor fi suplimentate cu aproximativ 50 %, și se pot depune proiecte pentru reabilitare termică, înlocuire de echipamente și pentru surse alternative de energie (atât schemele de ajutor de stat cât și cele de minimis) prevăzute acum în OUG 112/2022 privind instituirea unor măsuri pentru stimularea investițiilor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile în domeniul eficienței energetice, resurselor regenerabile de energie pentru întreprinderi mari, mijlocii și mici, energiei verzi din surse regenerabile destinate autorităților publice locale, precum și unele măsuri în domeniul specializării inteligente.

Se pot, de asemenea, depune proiecte privind retehnologizarea unităților, proiecte care în prezent se depun conform prevederilor OUG 113/2022 privind unele măsuri necesare în vederea implementării Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane, decontarea unor cheltuieli privind sprijinirea refugiaților din Ucraina, precum și acordarea de granturi din fonduri externe nerambursabile pentru investiții destinate retehnologizării IMM-urilor.

Facilități pentru achiziția de materii prime

Măsurile de compensare

Urmează să fie lansate noi sesiuni de depunere proiecte având sursele de finanțare suplimentate. Totodată, ROMPAN a primit asigurarea că Ordonanța de Urgență prin care se instituie o primă pentru achiziția de grâu, porumb și floarea soarelui pentru constituirea de stocuri necesare procesării va fi aprobata în luna octombrie 2022, fiind deja obținute avizele de la Ministerul de Finanțe.

Decontarea primei din suma de bani cu care s-au achizitionat cantitățile de materii prime în perioada 15 august și până pe data de 01 noiembrie 2022 vor fi decontate din bugetul anului 2022 până la sfârșitul anului curent. ROMPAN intenționează să insiste să se prelungească perioada de achiziție și decontare până la 30 noiembrie 2022.

Prevederile Ordonanței se vor extinde și pentru materiile prime achiziționate până la finele lunii iunie 2023, cu mențiunea că prima alocată pentru cumpărarea cantităților de grâu, porumb și floarea soarelui din perioada decembrie 2022 – iunie 2023 se vor deconta din bugetul anului 2023.

Se pot accesa în continuare credite subvenționate atât pentru investiții cât și pentru activitatea curentă în conformitate cu prevederile OUG 99/2022 privind aprobarea schemei de ajutor de stat IMM INVEST PLUS și a componentelor acesteia – IMM INVEST ROMÂNIA, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION și RURAL INVEST.

Este important de menționat faptul că, începând cu anul 2023, cei care vor depune proiecte, nu vor mai avea restricționare în ceea ce privește accesarea de fonduri în ultimii ani, aceasta prevedere fiind exclusă în totalitate.

Alte proiecte importante sunt în lucru

La Parlament, în această perioadă, se află în lucru două proiecte importante și anume:

– Aprobarea si completarea OUG 119 din 1 septembrie 2022 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022- 31 martie 2023, precum și pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul energiei.

– Modificare LEGE nr. 135 din 13 mai 2022 pentru schimbarea și completarea unor acte normative privind salarizarea în industria alimentară și agricultură prin introducerea de noi coduri CAEN.

Măsurile de compensare

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă.

Citiți pe Arta Albă și: Consumul de produse locale este în creștere

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.