Fabrica de zahăr de la Luduș – preluată de fermierii români

• Fabrica de zahăr de la Luduș va fi preluată de producătorii de sfeclă de zahăr din Transilvania.

În 12 octombrie 2022, conform declarațiilor lui Teodor Aflat, cel mai mare cultivator de sfeclă de zahăr din Transilvania și principalul inițiator al acțiunii de preluare a fabricii „s-a făcut primul pas în a negocia achiziția fabricii de către fermierii din centru țării, astfel ca fabrica de zahăr de la Luduș să fie din nou productivă și să asigurăm o parte din necesarul de zahăr, adică 25% din necesarul de zahăr din România. Eu zic că este unul dintre cele mai importante evenimente din țară, la ora actuală, ținând cont că în România, din 33 de fabrici de zahăr, vor funcționa doar două, anul viitor.“

Oferta grupului de fermieri români din Transilvania către patronatul francez al grupului Tereos SA, deținătorul fabricii de la Luduș, a fost cumpărarea a peste 98% din acțiuni. Această acțiune vine în momentul în care mulți cultivatori de sfeclă de zahăr își pierduseră deja speranța cu privire la continuarea activității de procesare de la Luduș. În județele din centrul Transilvaniei sunt mai multe sute de cultivatori de sfeclă de zahăr care depind de această fabrică.

Fabrica de zahăr de la Luduș

Speranță pentru cultivatorii de sfeclă de zahăr

Dacă în anii anteriori sfecla de zahăr era cutivată pe 4.000 de hectare, anul acesta, potrivit declarațiilor Directorului Executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Mureș, Ileana Gușatu, în zonă au fost cultivate doar 350 de hectare cu sfeclă de zahăr. Se speră ca reluarea activității fabricii de procesare a sfeclei de zahăr de la Luduș să încurajeze fermierii să cultive mai multă sfeclă de zahăr, mai ales că zona Transilvaniei este propice acestei culturi.

Un sfert din necesarul de consum intern de zahăr de 500.000 de tone pe an a fost asigurat până anul trecut din sfecla de zahăr cutivată în România. Totuși, deși producția este mult mai mică decât în anii anteriori, prețul este foarte bun anul acesta, iar continuarea activității fabricii de procesare susține speranța fermierilor în ceea ce privește menținerea prețului optim.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă.

Citiți pe Arta Albă și: Șofranul – cel mai scump condiment din lume

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente