Prețul zahărului în Uniunea Europeană

• Prețul zahărului în Uniunea Europeană a înregistrat creșteri fără precedent în ultima perioadă.

Prețul zahărului în Europa a crescut în ultimul an de aproape trei ori comparativ cu anul anterior. Agenția Reuters transmite că aceste creșteri ar fi rezultatul condițiilor meteo extreme și escaladarea costurilor la energie. În aceste condiții se pare că tot mai mulți cofetari iau în considerare posibilitatea reducerii producție.

Creșterea record la prețul unui produs utilizat pe scară largă prezintă o provocare la nivel de UE, în condițiile în care se încearcă temperarea inflației și păstrarea unui nivel de viață decent pentru populație.

Prețul zahărului în Uniunea Europeană

„Suntem într-o criză a pieței zahărului. Ne temem că firmele noastre, și în special IMM-urile, s-ar putea confrunta în curând cu o alegere dificilă: dacă vor opri sau nu temporar producția ori dacă vor reduce iarna aceasta producția. “ – afirmă Muriel Korter, director general al Asociației Cofetarilor din Uniunea Europeană (CAOBISCO), citată de Reuters.

Traderii și analiștii din industrie confirmă că prețurile spot pentru zahărul alb rafinat se tranzacționează în Uniunea Europeană cu circa 1.050 euro /tonă, fiind cel mai ridicat preț înregistrat până acum. La nivel global, prețurile la zahăr sunt aproximativ la jumătate din prețul cotațiilor europene.

Scădere a producției

Prețul ridicat se explică prin faptul că industria producătoare de zahăr este mare consumatoare de energie, în special de gaze, iar războiul ruso-ucrainean a determinat o majorare semnificativă a prețului la gaze în întreaga Uniune Europeană. „Prețurile la zahăr în UE sunt la cel mai ridicat nivel, fabricile folosesc gaze naturale și vedeți la ce prețuri s-a ajuns“ declară Julian Price, consultant la julianprice.com.

Prețul zahărului în Uniunea Europeană

Asociația Cofetarilor Germani, BDSI, declară pentru Reuters că Germania, cel mai mare producător de dulciuri la nivel de UE, se află în pericol de a-și pierde competitivitatea nu numai față de statele din afara Europei, ci chiar față de alte state europene.

Pentru sezonul octombrie 2022 Comisia Europeană prognozează o scăderea a producție de zahăr cu un procent de 6,9%, ajungând la 15,5 milioane de tone, în timp ce consumul de zahăr se estimează că ar fi de aproximativ 16,6 milioane de tone. Al treilea mare producător de zahăr la nivel global, Uniunea Europeană s-a confruntat în ultimii ani cu o diminuare a producției, datorată prețurilor scăzute care au descurajat însămânțările, dar și condițiilor meteo nefavorabile.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă.

Citiți pe Arta Albă și: Zahărul, istoria aurului dulce

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.