Interviu cu Alberto Cometti – CEO Polin Group

• În nouăzeci de ani de istorie, numele Polin a ajuns cunoscut în întreaga lume. Trei generații au construit și menținut standardele înalte ale companiei italiene, rămânând mereu fidele valorilor Polin: Calitate, Claritate, Onestitate.
• Cu aceste principii și cu un accent constant pe cercetare și inovare, Grupul Polin este cea mai mare companie industrială italiană – și una dintre primele din lume – în proiectarea și fabricarea de mașini și cuptoare pentru pâine, patiserie și biscuiți.
• Alberto Cometti, CEO Polin Group, a avut amabilitatea de a răspunde Redacției Arta Albă la câteva întrebări, pentru a ne prezenta atât parcursul companiei, cât și tehnologia de top oferită în piața de profil.

1. Polin are în spate o activitate îndelungată, mai mult de nouăzeci de ani. Puteți să ne spuneți pe scurt istoria Polin și cum a crescut compania dumneavoastră de-a lungul anilor?

Compania a fost fondată în 1929 de bunicul nostru, inginerul Gino Polin, care, în calitate de inventator și antreprenor, a început să producă cuptoare de panificație, dând astfel startul lungii noastre istorii.

Ghidată apoi de oameni de afaceri precum tatăl și unchiul meu, compania a crescut continuu și s-a dezvoltat până în vremurile moderne, când eu și fratele meu Cesare am preluat conducerea.

Interviu cu Alberto Cometti
Gabriela Dan-Arta Albă, Alberto Cometti-Polin Group, Ciprian Brebeanu-Nova Pan Group

În trei generații și peste nouăzeci de ani de istorie, s-a construit și s-a menținut poziția de lider a Polin recunoscută pe toate continentele, făcând față schimbărilor vremurilor și urmând întotdeauna cu fermitate linia trasată de valorile noastre.

Compania a avut întotdeauna două suflete: unul dedicat sectorului artizanal (cuptoare și mașini pentru brutării, patiserii, pizzerii) și unul dedicat sectorului industrial, unde producem sisteme personalizate pentru industria de cofetărie.

Astăzi, Grupul Polin este cea mai mare companie din Italia – și printre primele din lume – în proiectarea și producția de cuptoare și mașini pentru pâine, patiserie și biscuiți: oferim pe piață o gamă completă de mașini pentru laboratorul modern dedicat artei albe.

Interviu cu Alberto Cometti

2. Care au fost principalii factori de succes pentru a vă poziționa printre liderii mondiali, mai ales că astăzi multe societăți sunt achiziționate de mari companii de investiții?

Legătura noastră cu compania este profundă: istoria acesteia s-a împletit cu cea a familiei încă de la înființarea ei.

Rămânem fermi la conducerea companiei deoarece continuăm să credem în munca noastră, în viitorul pe care îl putem crea, în potențialul nostru și în geniul italian de a ști cum să creeze un produs.

Chiar anul trecut, marca Polin a fost recunoscută ca marcă istorică și a intrat în registrul special al mărcilor istorice de interes național al Ministerului pentru Afaceri și al mărcilor Made in Italy.

Cred că succesul nostru este legat de faptul că ne-am concentrat întotdeauna pe calitatea și performanța tehnologiei noastre, cu scopul de a asigura întotdeauna beneficii maxime pentru clienții noștri, răspunzând tuturor nevoilor lor specifice de producție și de optimizare a timpului și costurilor.

Interviu cu Alberto Cometti

3. Anul trecut, la Sigep, Polin a fost premiat de către Maestrul Massari pentru că reprezintă excelența tehnologiei 4.0 made-in-Italy la nivel mondial. Ce ne puteți spune despre această tehnologie „la cheie“ pe care compania dvs. o proiectează și o implementează din 2017?

Premiul acordat de Iginio Massari este un lucru care ne-a făcut într-adevăr foarte fericiți: a fost o recunoaștere de mare valoare care se adaugă la succesul unei soluții tehnologice care, din 2017, numără peste 1.000 de sisteme instalate în laboratoare din întreaga Italie.

Am fost primii din țara noastră care au creat un sistem industrial 4.0 pentru lumea artei albe care a permis laboratoarelor de toate dimensiunile să reînnoiască cuptoarele și mașinile cu cea mai avansată tehnologie.

Interviu cu Alberto Cometti

Am avut intuiția de a oferi o „soluție la cheie” care să le asigure clienților avantajele fiscale prevăzute de legea pentru 4.0, fără a fi nevoiți să se confrunte cu lungi proceduri birocratice sau să recurgă la intervenții tehnice suplimentare.

Faptul că suntem singura companie de pe piață care oferă o gamă completă de echipamente 4.0 complet proiectate și fabricate ne-a ușurat cu siguranță sarcina: Polin Group este în măsură să creeze un laborator complet în sistem 4.0: cuptoare, utilaje, software, interconectare.

Datorită acestui fapt, soluția noastră pentru Industria 4.0 este încă singura cu adevărat 100% completă de pe piață.

Interviu cu Alberto Cometti

4. Aveți vreo inovație tehnică semnificativă pentru acest an?

Dorința de a ne menține o poziție de referință pe piață, precum creatori de tehnologie de ultimă oră, ne-a determinat să investim continuu în cercetare și să dezvoltăm noi departamente specializate.

Compania a fost întotdeauna dedicată inovației, nu numai în ceea ce privește cuptoarele, ci în întreaga gamă dedicată industriei de profil.

Anul acesta, la SIGEP aducem îmbunătățiri tehnologice pe care le dezvoltăm în mod constant: toate produsele noastre sunt supuse unei îmbunătățiri continue.

Principalele obiective sunt:
– să le facem din ce în ce mai ușor de utilizat;
– să reducem din ce în ce mai mult consumul de energie;
– să creștem performanțele.

Interviu cu Alberto Cometti

Și mai este și noutatea BakeApp Cloud, evoluția software-ului nostru de management, care va face posibilă interconectarea și conectarea tuturor mașinilor dintr-un laborator în Cloud: acest lucru se traduce prin posibilitatea de a avea o gestionare și mai avansată a laboratorului, având în același timp mereu sub control:
– consumul;
– costurile;
– productivitatea;
– întreținerea
și multe altele.

5. În ultimii ani, Grupul Polin a făcut achiziții interesante, adăugând noi companii în portofoliul său. Care sunt criteriile respectate atunci când o nouă companie se alătură Grupului?

Pentru a îndeplini obiectivul nostru principal și anume ca oferta pe care o facem clienților noștri artizani să fie mai bogată și mai completă, grupul se extinde prin integrarea unor companii italiene similare din punct de vedere al activității, al calității și al împărtășirii idealurilor și principiilor.

Interviu cu Alberto Cometti

6. Care sunt aspectele cheie în satisfacerea nevoilor individuale ale clienților?

A avea o viziune completă a ceea ce are nevoie clientul nostru în laboratorul său și nu numai.

Divizare aluat, dospire, modelare, coacere… produsele noastre îl ajută pe profesionist în fiecare etapă a activității sale.

Valoarea adăugată a Grupului nostru este această viziune tehnologică completă a unui laborator.

Interviu cu Alberto Cometti

7. Cum preconizați că va evolua industria de panificație și patiserie în următorii ani și cum se pregătește Polin pentru aceste schimbări?

Cred că ne îndreptăm spre o nouă evoluție a pieței, în special în ceea ce privește pâinea.

În timp ce patiseria continuă să aibă un trend în care există laboratoare mici, medii și mari, în lumea pâinii asistăm la un proces de redefinire.

Analizele noastre cu privire la tendințele din piață ne arată că ne îndreptăm din ce în ce mai mult spre o divizare: pe de o parte, brutării mici, din ce în ce mai dedicate producției creative și gourmet, iar pe de altă parte, brutării mari, unde cantitatea și distribuția joacă un rol mai important.

Ceea ce astăzi este brutăria medie va tinde să dispară sau să facă alegeri care o vor determina să se redefinească într-una dintre aceste două categorii.

Interviu cu Alberto Cometti

Interviu realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Ce influențează piața de panificație actuală?

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.